Albin Lee Meldau: Så mycket bättre, 2022, flickvän och missbruk

Albin Lee Meldau gjorde storartad succé i Så mycket bättre 2018. Lite från ingenstans dök det fram tills dess ganska okända men musikaliska geniet upp och golvade alla. I höst är Albin tillbaka i en ny säsong av Så mycket bättre, men denna gång som helt nykter.  

– Det ska bli kul att få vara med och inte vara helt väck, säger han till GP

Albin Lee Meldau är en svensk sångare och låtskrivare som slog igenom med låten “Lou Lou” år 2016. Låten kom att streamas över 20 miljoner gånger på Spotify det året, och gjorde succé även utomlands.

Albin Lee Meldau låtar

Innan genombrottet var Albin en av två sångare i soulbandet The Magnolia, tillsammans med Arvid Nero. Låten “Lou Lou” skrev han redan som 18-åring, men det var först 2016 som den nådde svensk radio och blev en internationell hit.

Då Albin föddes in i en musikfamilj har det alltid varit sång och låtskrivande han ägnat sig åt. Även om han som liten drömde om att bli fotbollsproffs på grund av sitt stora fotbollsintresse. Hans favoritlag är Arsenal och svenska laget Örgryte.

Albin Lee Meldau.
Albin Lee Meldau. Foto: Karl Melander/TT

Det var först 2018 som Albin Lee Meldau blev ett välkänt namn i svenska hushåll.

När Albin klev in i 2018 års säsong av Så mycket bättre hade ingen kunnat ana vad han skulle leverera. Albins tolkning av Louise Hoffstens “Spela min favoritvals” är några av de mest populära versionerna som kommit ur programmet. 

Albin Lee Meldau ålder

Hur gammal är Albin Lee Meldau?

Albin är 34 år. Han föddes i Göteborg den 8 februari 1988. Albin är son till sångerskan och kompositören Annika Blennerhed. 

Albin “Lee” är döpt efter Jerry “Lee” Lewis, som var en stor idol för Albins pappa. 

Albin Lee Meldau Så mycket bättre

Genombrottet med “Lou Lou” ledde till att Albin fick åka till USA och spela in ett album. Efter det fick han förfrågan om att vara med i Så mycket bättre, som spelades in 2018. 

I samma säsong deltog Christer Sjögren, Louise Hoffsten, Stor, Linnea Henriksson, Charlotte Perrelli och Eric Gadd

Albin Lee Meldau.
Albin Lee Meldau i Så mycket bättre 2018. Foto: TV4

LÄS MER: Artistens ursäkt efter orden i Så mycket bättre – Albin Lee Meldau om Charlotte Perrellis dag: ”Uttryckt mig otroligt dumt”

Där visade Albin skäl till varför han blev tillfrågad om att vara med. Albins unika tolkningar golvade båda de andra artisterna, och svenska folket hemma i tv-sofforna. 

Albin Lee Meldaus missbruk

Vad många inte visste när programmet sändes 2018 var att Albin kämpade med missbruksproblem under inspelningstiden, vilket han berättat om i intervjuer efteråt. 

– Jag började knarka när jag var 15 typ, och hade gjort det varje dag sedan dess, sa Albin när han medverkade i TV4:s Efter fem, 2020. 

Men det var alkoholproblemen som fick honom att till slut ta emot hjälp.

– Det var då jag åkte på behandlingshem, alkoholen är det som krossade mig hårdast, säger han i TV4.

Det tittarna inte fick se

Albin har i flera intervjuer berättat att han missbrukade under inspelningarna av Så mycket bättre,  och att han många gånger var “helt borta”.

När han gästade Efter fem 2020 berättade han om tiden efter Så mycket bättre, då han åkte in på behandlingshem för att bli kvitt sitt beroende. 

Sedan dess har Albin varit nykter, och nu ska han medverka i en ny säsong av Så mycket bättre

​​”Jag ser verkligen fram emot att vara med igen, ska bli roligt att få visa vem jag är i dag och självklart hoppas jag att mina musikaliska tolkningar uppskattas av både mina medverkande artistkollegor och tittarna”, säger han i ett pressmeddelande enligt Dagens Nyheter.

LÄS MER: Artisten Albin Lee Meldaus glädjebesked – firar 1 år som nykter: ”Viktigaste först”

Albin Lee Meldau flickvän

Vintern 2016 blev Albin tillsammans med dåvarande flickvännen Sarah Mathisen, 30. I en intervju med Hänt 2020 berättade dock Albin att paret gått skilda vägar, efter några år tillsammans.

Så mycket bättre 2022

Nya säsongen av Så mycket bättre spelas in i sommar, i Burgsvik på Gotland. Sedan tidigare är det klart att artisterna Molly Hammar, Olle Jönsson, Norlie & KKV , Nordman och Måns Zelmerlöw kommer att delta i Så mycket bättre 2022, tillsammans med Albin.

Albin är just nu Grammisnominerad till årets visa/singer-songwriter för ep:n ”Epistlar”, det skriver Dagens Nyheter.

LÄS MER: Albins känslosamma hyllning till Christer Sjögren – efter bråket i ”Så mycket bättre”