Foto: Youtube, TV4/Maja Suslin, TT

Därför stoppas tittarfavoriten av TV4 efter 14 år – profilens ord efter bakslaget

Underhållningsprogrammet har varit en självklar del av svensk sommar-tv i många år.
Men nu meddelar TV4 att tittarfavoriten ”Sommarkrysset” stoppas från sändning, skriver Expressen.

Tv-programmet ”Sommarkrysset” såg dagens ljus redan 2005, då med Peter Settman som programledare i SVT. Men redan året därpå tog tv- och radio-profilen Gry Forssell över showen i TV4 – och musik- och frågesporten har genom åren varit en framgångssaga.

Den omtyckta programledaren, uppväxt i Luleå, ledde ”Sommarkrysset” i 14 års tid.

Men nu verkar det som om tittarfavoriten nått vägs ände.

Gry Forssell i "Sommarkrysset". Foto: TV4/Youtube
Gry Forssell i ”Sommarkrysset”. Foto: TV4/Youtube

På torsdagen rapporterade nämligen Expressen att TV4 lägger programmet på hyllan även denna sommar.

– Jag tycker det är astrist. Men vi har haft 14 (!), säger jag nu, roliga år. Och jag är jätteglad för dem, säger programledaren Gry Forssell till Expressen.

Beskedet når Forssell, som också hörs som programledare i radiokanalen Mix Megapol, efter att ”Sommarkrysset” ställts in även de två senaste somrarna. Då på grund av coronapandemin.

– Det har inte varit sedan pandemin, och det blir inget i år heller. Sedan får vi väl se. Jag vet inte om det är pausat, jag tror att de tar beslut år till år, men som det ser ut nu blir det inget, säger Gry Forssell.

STOCKHOLM 2011-02-20 Programledaren Gry Forssell vid Big Brother-huset i södra Stockholm på söndagskvällen. Foto: Maja Suslin / TT
STOCKHOLM 2011-02-20 Programledaren Gry Forssell har även lett produktioner som Big brother. Foto: Maja Suslin / TT

Därför ställer TV4 in Sommarkrysset igen

”Sommarkrysset” har alltså sänts i många år och lockat några av landets mest eftertraktade artister till scenen på Gröna Lund i Stockholm. Bland andra folkkära artister som Carola Häggkvist, Lena Philipsson, Molly Sandén och Måns Zelmerlöw har stått på scenen, men även internationella stjärnor som Dua Lipa och Avril Lavigne har gästat den gemytliga sommarshowen.

Att TV4 även i år väljer att plocka bort ”Sommarkrysset” ur tablån – trots att coronarestriktionerna om publik vid evenemang nu hävts – förklaras så här av kanalchefen:

– Efter två år av pandemi var det praktiskt inte möjligt att få ihop Sommarkrysset i år. Men vi utesluter inte att programmet kommer tillbaka längre fram. I sommar ser vi fram emot att kunna bjuda tittarna på extra mycket Lotta på Liseberg, skriver Fredrik Arefalk på TV4, om bakgrunden till beslutet, till Expressen.

Här nedan följer några härliga tv-ögonblick från ”Sommarkrysset” genom åren. Först ut: Lena Philipsson:

Lasse Stefanz sjöng ”Det regnar och regnar” för några år sen i programmet:

Veteranen Owe Thörnquist bjöd på ett medley:

David Lindgren och hustrun Kristina gjorde en kärleksfull tolkning av ”Shallows” i ”Sommarkrysset” år 2019. Så här såg det ut då:

Vad tycker du om TV4:s beslut att stoppa ”Sommarkrysset” från sändning i år? Kommer du att sakna programmet? Skriv gärna en kommentar!