Sten Nilssons ord om turnén ”Dansband Deluxe” utan brorsan – ger nytt besked om framtiden för Sten & Stanley

Sten Nilsson från Sten & Stanley är klar för ”Dansband Deluxe”.

I höst åker han ut på turné tillsammans med flera stjärnor i hela Sverige.

Men brorsan Ebbe följer inte med.

– Det här är ett sidoprojekt som jag ser fram emot, säger Sten till Nöjeslivet och avslöjar samtidigt stora framtidsplaner för Sten & Stanley.

I höst är det dags för turnén ”Dansband Deluxe” att ge sig ut på vägarna igen.

Med start i Ystad 20 september och final i Hudiksvall 6 december blir det totalt 12 städer som får besök av stjärnorna under ledning av programledaren Thomas Deutgen.

I år har uppställningen förstärkts av en riktig Svensktoppslegendar – Sten Nilsson från Sten & Stanley.

Sten Nilsson klar för ”Dansband Deluxe” med stjärnorna

När Nöjeslivet når Nilsson på torsdagseftermiddagen före midsommar är han på strålande humör.

– Strålande, det är alla tiders, säger han inför den kommande turnén med Monia Sjöström (Grönwalls) och Göran Lindberg (Tonix, Matz Bladhs) och Tony Ljungström (Black Jack).

Hur ska det bli att åka på turné igen?

– Det ska bli väldigt trevligt måste jag säga. Det är inte så ofta vi gör sådana här längre turnéer. Senast var för några år sen när Sten & Stanley firade 50-års- och 55-årsjubileum. Då gjordes det lite större turnéer på teatrar och så. Pandemin gjorde att allt pausades. Så det här ska bli jättetrevligt. Det ska bli så kul att träffa kollegor i branschen som man jobbat förut som Monia Sjöström och Göran Lindberg. Jag har inte haft så mycket med Tony Ljungström (Black Jack) att göra tidigare men vi har ju träffats några gånger. Det ska bli trevligt.

Artikeln fortsätter under bilden.

Sten Nilsson är klar för turnén "Dansband Deluxe". Foto: Werecki promotion/pressbild
Sten Nilsson är klar för turnén ”Dansband Deluxe”. Foto: Werecki promotion/pressbild

Sångaren och saxofonisten som hunnit fylla 81 har genom åren haft ett 60-tal hits på Svensktoppen.

Och en del av dessa räknar han med att publiken kommer få höra på spelningarna.

– Det heter Dansband Deluxe och blir tyngdpunkt på Svensktoppen. Det gör att det har varit önskemål att man ska göra ganska mycket från just Svensktoppen. Vi har ju haft en väldig massa låtar där. Men ”Jag vill vara din Margareta” är väl den kanske kända.

Nu är du väl lite väl ödmjuk. Uppemot 60 Svensktoppslåtar är ju otroligt?

– Haha. Tja, det kanske är svårslaget i dagens läge. 

Lyssnar du själv mycket på Svensktoppen i dag?

– För många kan jag gissa att den kanske inte har samma betydelse i dag som tidigare. Det i sin tur beror väl på att det är så stort utbud av program hela tiden i många kanaler. Det var inte samma sak en tid tillbaka i tiden, då fanns det inte lika mycket annat, säger Sten och fortsätter:

– Men jag lyssnar mycket på radio. Jag är väl en så kallad radion.

Därför stannar Ebbe Nilsson hemma

För några år sedan firade han och brorsan Ebbe Nilsson 50-årsjubileum med sitt Sten & Stanley, där även Ebbes son Alexander ingår sedan ett antal år tillbaka.

Är det lika roligt att stå på scen i dag som för 40-50 år sen? 

– Ja, verkligen. Det är väl frågan om det inte är än roligare i dag på ett sätt. Nu när man har det här i ryggen i och med att man har varit med så länge. Då vet man vad man kan och inte kan. Man får mycket bättre attityd till det man gör, och blir mer avspänd.

På tal om Sten & Stanley så stannar Ebbe hemma den här gången. Varför hänger han inte på? 

– Han får inte vara med, haha. Nej då, men det här är ett sidoprojekt som jag har. Man kan säga att i alla år som vi haft Sten & Stanley, så har jag också haft lite sidospår. Jag har gjort mycket tv själv till exempel, men också andra sammanhang där Ebbe varit med. Jag tror det kan vara ganska bra med andra konstellationer också. Det ger inspiration och kickar som man sen kan ta med sig. Det är bra att man får umgås med andra och inte snöar in i det egna hela tiden. Jag tyckte det var så kul när Thomas Deutgen frågade om jag ville vara med på detta. Jag tänkte efter någon dag eller två innan jag sa: ”jag hänger med!”. Men när han kom med förslaget och frågade mig var det inte alls en så lång turné planerad. Den har byggts på under tiden, haha. Men det har jag inget emot.

Hur ser du på framtiden för Sten & Stanley?

– Den rullar på om jag säger så, verkligen. Det som är närmast nu är att vi ska spela in och förbereda en ny julskiva. Det var några år sen vi släppte en julskiva senast. Först ska vi gå igenom materialet och komma igång, säger Sten Nilsson.

Sten & Stanley planerar helt ny bok

Innan han passar på att komma med ett avslöjande.

– Jag har väl inte sagt det här tidigare, så du kan väl få bli först med det. Vi håller på med en bok om Sten & Stanleys liv och leverne och historia. Det är en redaktör som tycker att det vi har är mycket intressant att få berätta, och att vi har mycket att komma med.

Enligt Sten har det kommit förfrågningar om att göra böcker även tidigare, men nu känner bandet att tiden är mogen.

– Det är så många förläggare och redaktörer som varit på och frågat. Men vi har väl hela tiden tänkt att, det är väl inget märkvärdigt som vi har att komma med. Nu har vi i alla fall kommit till skott. Det är ganska mycket jobb med det och tar mycket tid. Man får gå tillbaka, titta i gamla spelplaner och fotoarkiv.

Innan ”Dansband Deluxe” drar igång till hösten ska Nilsson också spela med Sten & Stanley i samma ort där allting en gång började med gruppens första spelning i mars 1962: Degerfors.

– Det är på Kulturcentrum berget i Degerfors nästa torsdag 29 juni. Det är utomhus och brukar kunna samla väldigt mycket folk och ska bli kul.

STOCKHOLM 20160614 Sten och Stanley med medlemmarna Alexander, Sten och Ebbe Nilsson. Foto: Jonas Ekströmer / TT
STOCKHOLM 20160614 Sten och Stanley med medlemmarna Alexander, Sten och Ebbe Nilsson. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Till sist: vad ser du fram emot mest denna midsommar? 

– Jag tittade på gamla spelplaner i ett helt annat sammanhang nyligen. Vi gjorde ett radioprogram här på förmiddagen och pratade om somrar och midsomrar generellt. När man går många år tillbaka så turnerade vi hysteriskt. Det kunde vara på tre-fyra olika platser på midsommarafton och sen samma på midsommardagen. Vi körde på stenhårt. Det var inte klokt. Jag minns inte exakt när det var, men plötsligt jobbade vi aldrig mer på midsomrar. Vi måste ha blivit mätta på jagandet. I modern tid, med några få undantag, har vi tillåtit oss att vara lediga och fira midsommar. Det är den högtid jag alltid har sett fram emot mest. Det har alltid varit årets högtid för mig. Allt det där med ljuset och lugnet. Det ser jag fram emot. Och så sillen, potatisen och jordgubbarna.

Turnéplan ”Dansband Deluxe”:

20 september Ystad Teater
21 september Kristianstad, Kulturkvarteret
22 september Halmstad Teater
23 september Askersund, Sjöängen
28 september Bollnäs, Konserthuset
29 september Nyköping, Culturum
30 september Helsingborg, Sundspärlan (krogshow)
1 oktober Värnamo, Gummifabriken
3 november Pite Havsbad (dansgala)
4 november Härnösand, Teatern
5 november Östersund, Gamla Teatern
6 november Hudiksvall, Kulturhuset

Biljetter finns ute nu via thomasdeutgen.se.