Foto: SVT/Janerik Henriksson, TT

Suzanne Axells gripande ord om Jerry Williams – 3 år efter folkkäre artistens död: ”Har jag kvar som minne”

Jerry Williams berörde generationer musikälskare.
SVT-profilen Suzanne Axell saknar rockkungen – och berättar nu ärligt om deras möte.
– Det finns folk man aldrig glömmer. Jerry är en sådan, säger hon till Hänt.

Erik Fernström, under artistnamnet Jerry Williams, satte verkligen avtryck under sin livstid. Den folkkäre artisten som föddes i början av 1940-talet i Solna och slog igenom som sångare i The Violents på 60-talet. Gruppen var bland annat förband åt The Beatles under deras Sverigeturné.

Han fick sedan en strålande solokarriär och blev hela Sveriges rockkung under decennier. Med sin karaktäristiska stämma berörde han generationer. Men innan ”Jerka” som han också kallades erövrade scenerna runtom i landet arbetade han som rörmokare.

Oerhört rak och en rolig person

Foto: Wikimedia commons

Totalt blev det hela 34 album och massor av hitsinglar under en makalös karriär. 2010 belönades han med Grammisgalans hederspris efter lång tjänst inom musikbranschen. Låtar som ”Did I tell you” och ”I can jive” är sedan länge inskrivna i den svenska musikhistorien.

Sorgen var stor i landet när beskedet om den folkkäre artistens bortgång kom den 25 mars 2018. ”Jerka” blev 75 år.

– Han var en oerhört rak person och hade sina synpunkter och åsikter som han stod för. Han var också en rolig person, sade Robert Hultman, tidigare var manager på Polygram och kollega till Jerry Williams, då till Kulturnytt i P1.

En av alla som minns Erik Fernström med värme är SVT-profilen Suzanne Axell. Nu berättar hon om mötet med ”Jerka” i programmet ”Fråga doktorn” – något hon alltid kommer att minnas.

– Det finns folk man aldrig glömmer. Jerry är en sådan. Rak, ärlig och pålitlig. Inget skitsnackande här inte! säger Suzanne Axell till Hänt.

Suzanne Axell om privata gåvan till Jerry Williams

STOCKHOLM 20100609 Erik Fernström alias Jerry Williams vid onsdagens presentation av de artister som kommer att uppträd på ”Allsång på Skansen” sommaren 2010. Foto: Janerik Henriksson/TT

I samband med inspelningen tog hon med sig en gåva till såväl ”Jerka” som hans hund, Assam, som också fanns med.

– Jerry, fotografen Eric Rönnqvist, Jerrys hund Assam och jag hade en heldag ute på en träningsbana i Täby. Jag hade med mig en röd blomma till Jerry och ett hundben till Assam – som blev så till sig av gåvan att han bet mig lite i pekfingret! Ärret har jag kvar som ett minne.

Tv-profilen minns rockkungen med värme.

– Jerry, killen från Solna, kämpade hårt genom livet och fick många sorger som ung, men han behöll det viktigaste som människa, att vara schysst mot andra och stå vid sitt ord. Saknar honom, säger Axell till Hänt.

Suzanne Axell
Foto: SVT

Så fint uttryckt av dig, Suzanne!

Skriv gärna en kommentar på vår Facebook-sida om hur du minns Sveriges rockkung Jerry Williams (1942-2018)!