Foto: Christine Olsson/Maja Suslin/TT

Underbara nyheten om Abba efter storslagna återkomsten – får fansen att jubla på nytt

Efter pophistoriens kanske största comeback någonsin.
Här är nya glädjebeskedet om Abba – som får fansen att jubla.

Efter fyra decennier var väntan för Abba-fansen äntligen över i fredags.

Då släpptes Abbas första album på 40 år – när ”Voyage” såg dagens ljus. Skivan belönades med både positiva och negativa recensioner.

LÄS MER: Så låter Abbas nya skiva – internationella hyllningarna till svenska supergruppen

Björn Ulvaeus och Benny Andersson står för text och musik på den nya skivan. Enligt Benny vill inte de andra två medlemmarna i supergruppen – Agnetha Fältskog och Anni-Frid Lyngstad – skriva låtarna. Han har i en intervju med Aftonbladet berättat hur han uppmanat Agnetha Fältskog att skriva mer musik.

– De har aldrig varit det. Agnetha har jag sagt… det har jag sagt till henne hundra gånger, skriv låtar, håll på. För hon är ju jättebra. Men hon slutade nån gång 74–75. Hon tyckte väl kanske att det är bättre att vi gör det, jag vet inte. Det hade hon alldeles rätt i, i och för sig, det har ju gått bra. Men jag uppmuntrar henne, det gör jag verkligen, säger Benny Andersson till Aftonbladet.

STOCKHOLM 20160719 Benny Andersson fotograferad i samband med repetitionerna med de övriga medlemmarna i Benny Anderssons Orkester inför sommarturnén 2016. Foto: Maja Suslin / TT

Både Fältskog och Lyngstad har i uttalanden berättat om sin glädje över att åter ha spelat in musik med Abba.

– När vi kom tillbaka till studion hade jag ingen aning om vad jag skulle förvänta mig. Men Bennys inspelningsstudio är en så vänlig och säker miljö, och innan jag visste ordet av det njöt jag! Jag kan knappt tro att ögonblicket äntligen har kommit för att dela detta med världen, säger Fältskog i ett uttalande.

LÄS MER: Helen Sjöholms starka ord – om Abbas återförening

Anni-Frid Lyngstad hyllar de tio nyskrivna låtarna och arbetet med gruppen i studion.

STOCKHOLM 2016-04-30 Anni-Frid Lyngstad och Henry Smith anländer till banketten på Stockholms slott med anledning av kung Carl Gustafs 70-årsdag lördagen den 30 april 2016. Foto: Christine Olsson / TT

– De där första inspelningarna 2018 var så roliga och när Benny ringde och frågade om jag kunde tänka mig att sjunga lite till hoppade jag på. Och vilka låtar! Min respekt och kärlek går ut till de exceptionellt talangfulla, verkligen geniala låtskrivarna, säger Lyngstad och fortsätter:

– Det var en sådan glädje att jobba med gruppen igen. Jag är så glad över det vi har skapat, och jag hoppas verkligen att fansen känner detsamma.

LÄS MER: Benny Anderssons ord om Abbas framtid

Och det verkar som om kärleken är besvarad. För nu kommer ny statistik som visar hur pass stora Abba egentligen är – i Storbritannien.

Abba etta i Storbritannien – före Ed Sheeran

Den svenska supergruppens samlingsalbum ”Gold” är den näst mest sålda skivan i Storbritannien genom tiderna.

Nu står det klart att Abbas nya skiva ”Voyage” gått rakt upp på förstaplatsen på den officiella albumlistan i Storbritannien. Den svenska supergruppens comebackplatta är nummer ett – före världsartisten Ed Sheeran som nyligen också släppte sin nya skiva, och trean Radiohead, rapporterar brittiska musikmagasinet New Musical Express.

LÄS MER: Nya bilden på Abba får fansen att gnugga sig i ögonen

”Voyage” såldes i 118 000 exemplar bara under helgen, enligt officiell statistik. Det ser ut att bli den snabbaste veckoförsäljningen av ett album under hela 2021, enligt NME. Om ”Voyage” når 139 000 sålda skivor första veckan, kommer det vara den mest sålda på över fyra år i landet, uppger UK Official charts.

Det är dessutom Abbas tionde förstaplats på den brittiska albumlistan genom tiderna – och alltså den första på 40 år.

Två av Abba-medlemmarna har dessutom skapat ännu mer rubriker i Storbritannien på senare tid.

I en uppmärksammad intervju med brittiska public service-bolaget BBC har Björn och Benny öppnat för att skriva en ny Eurovision-låt för Storbritannien – men att det i så fall ska ske på ett villkor.

– Att välja en akt är en sak, skriva en låt är något helt annat. Så du behöver både en bra låt och en bra akt, säger Benny i intervjun med BBC Breakfast, enligt Daily Mail.

Vad tycker du om Abbas nya album? Skriv gärna en kommentar på vår Facebook-sida!