Foto: Maja Suslin & Jonas Ekströmer/TT

Benny Anderssons uppmaning till Agnetha Fältskog – bakom kulisserna: ”Har sagt till henne…”

En stark uppmaning två Abba-stjärnor emellan.
Här är Benny Anderssons ord till Agnetha Fältskog bakom kulisserna.
– Det har jag sagt till henne hundra gånger, säger Benny Andersson till Aftonbladet.

Abba står för pophistoriens förmodligen största och mest oväntade comeback.

Nästan 40 år efter uppbrottet är Sveriges mest framgångsrika musikexport genom tiderna tillbaka i rampljuset. På fredagen släpptes gruppens nionde album, ”Voyage”.

Tio nyinspelade låtar som ser dagens ljus efter fyra decennier utan ny Abba-musik. Låtarna är skrivna av Björn Ulvaeus och Benny Andersson. I en intervju med Aftonbladet berättar nu Benny att gruppens andra två stjärnor, Agnetha Fältskog och Anni-Frid Lyngstad, inte var intresserade av att vara med och skriva låtarna.

LÄS MER: Helen Sjöholms starka ord – om Abbas återförening

Benny Anderssons uppmuntran till Agnetha Fältskog

Samtidigt avslöjar Benny nu att han bakom kulisserna försökt uppmuntra Fältskog, som skrivit musik tidigare, att fortsätta. Fältskogs senaste skiva, med titeln ”A”, kom ut 2013 och innehöll bland annat danslåten ”Dance Your Pain Away”. Hon har genom åren släppt tolv soloalbum varav det första, som kom redan 1968, producerades av Little Gerhard. Flera av låtarna på de olika skivorna har Fältskog själv skrivit.

Benny Andersson vill gärna höra mer material av henne i framtiden, och förklarar varför inte Fältskog och Lyngstad också velat skriva musik till Abbas nya skiva.

STOCKHOLM 20160719 Benny Andersson fotograferad i samband med repetitionerna med Benny Anderssons Orkester sommaren 2016. Foto: Maja Suslin/TT

– De har aldrig varit det. Agnetha har jag sagt… det har jag sagt till henne hundra gånger, skriv låtar, håll på. För hon är ju jättebra. Men hon slutade nån gång 74–75. Hon tyckte väl kanske att det är bättre att vi gör det, jag vet inte. Det hade hon alldeles rätt i, i och för sig, det har ju gått bra. Men jag uppmuntrar henne, det gör jag verkligen, säger Benny Andersson till Aftonbladet.

Han fortsätter:

– I det här fallet har jag gjort all musik och Björn har skrivit alla texter. Så jag skickar till honom ganska bra demos och så skriver han… för musik handlar inte om nåt om du förstår vad jag menar, den är som den är. Så kommer Björn och säger: ”Det här har jag skrivit”. Wow, skitbra! ”I still have faith in you” är en jättebra text, till exempel.

LÄS MER: Agnetha Fältskogs och Anni-Frid Lyngstads första ord om nya albumet – här bryter de tystnaden

STOCKHOLM 20120113 Agnetha Fältskog tog emot utnämningen som 2012 års modelegend på ELLE-galan på Grand Hôtel i Stockholm. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Återföreningen innefattar även att ”abbatarerna” – digitala avbilder av Abba-medlemmarna – kommer stå på scen i London i en unik och spektakulär show från 27 maj 2022.

Stor premiär i London i maj

Men för Abba-medlemmarna själva ser själva återföreningen ut att vara över – om inte alla fyra dyker upp på premiären av ”Voyage”-showen i London, vill säga. Benny Andersson förklarar att alla fyra inte har några möten i ordets egentliga mening.

LÄS MER: Så låter Abbas nya skiva – världens hyllningar och sågningar

– Nej. Vi har ju haft under tiden som har gått nu, vad gäller föreställningen och alla avtal som ska skrivas. Då har vi setts, men allt det där är ju liksom avklarat. Så nu vet jag inte… Nästa gång vi ses blir väl på premiären, säger Benny med tillägget ”om alla vill åka”.

LÄS MER: Benny Andersson om Abbas framtid

Här kan man se intervjuer och bilder inifrån studion med Abba-medlemmarna:

Vad tycker du om Abbas nya album ”Voyage? Skriv gärna en kommentar på vår Facebook-sida!