Alba August: Ålder, pojkvän, mamma, musik och filmer

Alba August hyllades stort för sin insats när hon spelade barnflickan i “Knutby”. Nu gör hon också debut på scenen i Allsång på Skansen. Att Alba är en multitalang kommer inte som en överraskning då hon är dotter till Pernilla August, och med sin unga ålder är det inga tvivel om att hon kommer att gå långt. 

Här är allt du inte visste om Alba August. 

Alba Adèle August är dotter till skådespelerskan Pernilla och regissören Bille August. Hon har tre syskon i form en en syster, en halvbror, och en halvsyster. Hennes syster med samma mamma och pappa heter Asta och är även hon skådespelerska. 

Alba August ålder

Man kan säga att Alba föddes in i skådespelaryrket. Redan som åttaåring debuterade hon i filmen “En sång för Martin”. På gymnasiet gick hon teaterlinjen, och efter det inledde hon skådespelarstudier vid Den danske scenekunstskole i Köpenhamn. Hon har också studerat filmproduktion vid Malmö Högskola. 

Hur gammal är Alba August?

Alba föddes den 6 juni 1993, i danska Köpenhamn. Hennes uppväxt i både Danmark och Sverige har gjort att hon kan tala flytande danska, vilket vi ser i Netflix-serien “The Rain”. 

Alba August.
Alba August. Foto: Duygu Getiren/TT

LÄS MER: Pernilla August tre barn har vuxit upp – så här ser de ut idag

Alba August filmer

Alba har betydande roller i flera stora tv- och filmproduktioner. Hennes mest kända är “Unga Astrid” – där hon spelar huvudrollen, “The Rain”, “Alla Utom vi”, och “Knutby”. 

Knutby Alba August

2019 blev Alba nominerad till Guldbaggen för bästa kvinnliga huvudroll för Unga Astrid. Samma år blev hon nominerad till danska Robertpriset för “Bästa kvinnliga huvudroll” i The Rain. Hon har också blivit nominerad till Guldbaggen för bästa kvinnliga biroll för Quick, 2020. 

Musik och album

I augusti debuterat Alba på allsångsscenen på Skansen. Att hon även är en talang på att sjunga och skriva musik har fallit under radarn för många. Men detta har legat henne varmt om hjärtat länge. 

2020 släppte Alba sin första singel, och i höstas kom hennes debutalbum “I still hide”, som gav henne en vinterturné. 

LÄS MER: Allsång på Skansen 2022: Alla artister och datum

Alba August pojkvän

Björn Gustafsson och Alba

Björn Gustafsson blev en riktig flickfavorit när han gjorde succé som mellanakt i Melodifestivalen 2008. Om hans privatliv vart det tyst tills han träffade Alba August för några år sedan och de båda började lägga upp bilder på varandra på Instagram. 

LÄS MER: Björn Gustafsson i storbråk med Anders Öfvergård – ilskan efter hårda anklagelsen: ”Han jagar ju konflikt”

2020 jobbade de tillsammans i Erik “Jerka” Johanssons serie “Alla utom vi”, där de spelade ett par som kämpade för att få barn. 

Björn Gustafsson och Alba August.
Björn Gustafsson och Alba August. Foto: Anders Wiklund

Att spela par och vara tillsammans i verkligheten såg de båda som en fördel, men lagom till serien skulle ha premiär i början av 2021 avslöjade paret att de inte längre var ihop

– Man får så mycket gratis av att jobba med någon som man är så nära och redan har kemi med. Man har en jargong, säger Alba i en tidigare intervju med Expressen

Hon tillägger: 

– Det blev en viktig grej att vi levde ihop när vi var i den här processen för vi filmade i raketfart. Det krävdes så otroligt mycket förberedelse varje kväll och morgon och det hade inte gått att göra med någon annan. Vi gick in en bubbla och var där ihop. Vi pratade scener och text nästan dygnet runt. Någon utanför den processen hade nog inte haft förståelse för det. 

Anledningen till uppbrottet är okänd, men när både Alba och Björn gästade Carina Bergfeldt tillsammans förklarade båda att de fortfarande är vänner.

Den 2 augusti 2022 kan du se Alba live i Allsång på skansen.

Dela gärna artikeln med fler.