Anders Öfvergård bryter tystnaden – därför fick han lämna Robinson: ”Inte glad över det som hände”

Av tittarsiffrorna att döma har Robinson under flera år varit ett av de mest populära tv-programmen bland svenskarna. Sedan fem år tillbaka har succéprogrammet letts av Anders Öfvergård, även känd som “Arga snickaren”. Hösten 2021 meddelade plötsligt TV4 att Öfvergård inte skulle fortsätta som programledare, trots populariteten hos tittarna.

Nu bryter programledaren tystnaden om upplevelsen. 

Sommaren 2021 spelades den senaste säsongen av Robinson in, på plats på en tropisk ö i Västindien. I början av hösten, strax efter att inspelningarna var klara, blev det officiellt att Anders Öfvergård inte skulle få fortsätta som programledare för tv-succén. Han skulle inte heller få fortsätta med några av sina andra samarbeten med TV4. 

Därför fick Öfvergård lämna TV4

I en artikel i Expressen kunde man då läsa att Öfvergård betett sig olämpligt när en kvinnlig kollega försökte hindra honom från att köra ett fyrhjuligt terrängfordon alkoholpåverkad. Detta i samband med en personalfest efter inspelningarna av Robinson som sändes våren 2022. 

TV4 valde att agera genom att avbryta allt samarbete med Anders Öfvergård. De program som kom att påverkas var bland annat ”Arga snickaren”, ”Fuskbyggarna” och ”Robinson”. 

– Det här är ett tungt beslut, det handlar om en person som betett sig oacceptabelt men också är uppskattad, sa TV4:s programdirektör Viveka Hansson till Expressen då. 

Ny programledare för Robinson

Kort därefter meddelade kanalen att Anders Öfvergård skulle ersättas av Petra Malm, som kommer att leda den säsong av Robinson som sänds i höst. 

Enligt Expressen och Aftonbladet vill inte Öfvergård kommentera händelseförloppet, men han berättat att han bett om ursäkt till kvinnan som var inblandad.

–  Jag är inte glad över det som hände på något sätt, men det kanske fanns en mening. Jag kanske behövde den här tiden för att utveckla mig själv och må bättre. Jag trodde jag mådde bra men jag mår väldigt mycket bättre nu, säger Anders Öfvergård till Expressen

Har börjat gå i terapi

I intervjun med Expressen berättar han också att han börjat gå i terapi. 

– Det är inte så att jag står och skriker och är förbannad. Jag är inte en våldsam person, och därför är det här än mer frustrerande för mig, tankemässigt. Vad var det som hände? säger han till tidningen. 

LÄS MER: Anders Öfvergårds känslosamma ord om hustrun – programledarens besked väcker starka reaktioner