Anna Brolins rörande ord om Börje Salming efter stjärnans död – starka känslorna i direktsändning

Börje Salming har gått ur tiden, 71 år gammal.
I direktsändning hedrades hans minne av Anna Brolin.
Här är programledarens känslosamma ord efter dödsbudet.

Anna Brolin är en av TV4:s största programledarstjärnor. Den karismatiska 42-åringen leder vanligtvis kanalens aktualitetsprogram ”Efter fem” med trygg och säker hand, men just nu har hon fullt upp med studiosändningarna från fotbolls-VM.

Vid 19-tiden på torsdagskvällen nåddes tv-tittarna av det tragiska beskedet att en av Sveriges genom tiderna bästa och mest ikoniska ishockeyspelare, Börje Salming, gått ur tiden.

Salming banade väg för fler europeiska och svenska spelare i NHL genom sitt uppoffrande spel under totalt 17 säsonger, varav 16 i Toronto Maple Leafs. Han blev 1996, som förste svensk, invald i NHL:s Hall of Fame och representerade även Tre Kronor i VM och Canada Cup. Det var i den senare turneringen som han fick ta emot de otroliga hyllningarna som aldrig ville ta slut. Hela den kanadensiska publiken i Toronto ställde sig upp och jublade när Salming presenterades i den svenska tröjan inför matchen.

Ögonblicket utsågs nyligen av svenska folket som det största i Sveriges hockeyhistoria.

Salming, som tidigare i år berättade att han drabbats av nervsjukdomen ALS, tog själv emot utmärkelsen under den stora galan i Stockholm som direktsändes i SVT bara en vecka innan hans bortgång.

När sändningarna från fotbolls-VM precis hade inletts vid 19-tiden på torsdagen avbröt programledaren Anna Brolin det ordinarie schemat, för att meddela tittarna den mycket tragiska nyheten.

En märkbart känslosam men samlad Brolin tog till orda.

– Vi har precis nåtts av den mycket tragiska nyheten att Börje Salming har lämnat oss efter en tids kamp mot sjukdomen ALS. Det här beskedet tog vi emot för bara en liten stund sedan ifrån Toronto Maple Leafs, han blev 71 år gammal, och våra tankar och kondoleanser går förstås till familjen. Oerhört tråkigt och tragiskt, säger Anna Brolin i TV4:s sändning.

LÄS MER: Ingemar Stenmark öppnar upp om nära vänskapen till Börje Salming – och om sista mötet: ”Känt honom halva livet”

Anna Brolin
Foto: TV4

Profilerna i studion, däribland tidigare landslagsstjärnorna i fotboll Kim Källström och Mikael Lustig, talade sedan om Salming under en känslosam stund.

– Det är en person som personifierat Sverige på ett sånt otroligt sätt, den här urkraften. Det var så fruktansvärt med den fruktansvärda sjukdomen som tog honom så snabbt. Det är mest ledsamt. Alla våra tankar går till hans familj, säger Kim Källström och får medhåll av Brolin.

LÄS MER: Anna Brolins känslosamma ord om Tilde – detaljen i privata bilden bekräftar det många anat om duon

– Ja, oerhört betydelsefull för svensk idrottshistoria, säger Anna Brolin.

Anna Brolin fortsatte sedan med att måla en bild av Börje Salmings sista tid i livet, där han bland annat fick ta emot ovan nämnda ovationer och hyllningar från hela hockey-Sverige på plats i Avicii arena i Stockholm under Tidernas hockeygala förra torsdagen.

– Det var bara ett litet tag sen som han fick ta emot hyllningar från Toronto, det känns väldigt fint att han fick göra det, men även ifrån Sverige, sade Anna Brolin i direktsändningen.

LÄS MER: Börje Salming hyllas och sörjs av Sveriges allra största – Mats Sundins hjärtskärande ord: ”Jag är i chock”

Hon fortsatte med att hänvisa tv-tittarna till kommande nyhetssändningar för mer om Börje Salming, men valde att avsluta med orden:

– Vi skänker verkligen all kärlek och alla kondoleanser till nära och kära.

STOCKHOLM 20190408 Börje Salming fotograferad på pressträff i Radiohuset i Stockholm inför SVT:s program "Hockeyns historia". Foto: Stina Stjernkvist / TT
STOCKHOLM 20190408 Börje Salming fotograferad på pressträff i Radiohuset i Stockholm inför SVT:s program ”Hockeyns historia”. Foto: Stina Stjernkvist / TT

Vi kan bara hålla med dig, Anna. Så fint och värdigt uttryckt. Alla våra tankar går till Börjes familj.

Tack för allt, Börje Salming.