Därför dök Björn Ulvaeus inte upp på sin egen hyllningskonsert egentligen – nu kommer allt framdärför missade

Under lördagen hyllades svenska supergruppen Abba stort när de firade 50 år med ”Waterloo”.

Men trots det stora jubileet lyste Anni-Frid Lyngstad, Björn Ulvaeus, Benny Andersson och Agnetha Fältskog med sin frånvaro på konserten.

Nu kommer dock detaljer fram varför Ulvaeus missade tillställningen – egentligen.

Den 6 april 1974 kommer för alltid vara inskrivet i den svenska musikhistorien.

Då tog fyra svenskar inte bara Europa med storm, utan hela världen när Anni-Frid Lyngstad, Agnetha Fältskog, Benny Andersson och Björn Ulvaeus ställde sig på Eurovisions scen i Brighton.

Deras ”Waterloo” är numera en sann låtklassiker och har vid flera tillfällen blivit utnämnd till bästa Eurovision song Contest vinnarlåten.

I år har det gått 50 år sedan den storslagna vinsten och till gruppens ära anordnades en stjärnspäckad hyllningskonsert.

Abbas återförening skjuts upp. Foto: Olle Lindeborg/Lehtikuva

Under lördagen tog artister som Molly Sandén och Albin Lee Meldau plats för att hylla Abbas hitkatalog genom att tolka några av deras största hits.

Men några som däremot lyste med sin frånvaro, var de fyra huvudpersonerna själv.

Abba tackade sina fans

Samtliga Abba-medlemmar som blivit inbjudna att närvara under den storslagna hyllningskonsert, valde att istället skicka ut ett gemensamt uttalande.

Istället för att visa sig alla tillsammans inför de många fans som hade samlats, tackade de för allt stöd och kärlek genom åren innan sändning.

”Det är svindlande och vi känner oss ödmjuka inför att tänka på att miljoner av er fans som såg oss för första gången i Eurovisionfinalen 1974 har fört vidare vår musik till flera generationer”, skrev de i ett uttalande på gruppens officiella Instagram.

”Det är svårt att första att 50 år har passerat sedan vi fyra stod bakom scenen och väntade på juryns domar från runtom Europa och konserthuset Dome i Brighton”.

”Så vad hade vi för drömmar under de spännande ögonblick eller kaoset efter vinsten som vi säkrade med den minsta marginalen i Eurovisions historia? Det var tveklöst fyra olika drömmar, men oavsett vilka och hur stora de var, så har verkligheten överträffat dem, det är helt säkert”.

De passade då på att tacka sina fans för att ha följt dem genom allt i alla år.

”Många av er har varit med från början och har följt oss under ett halvt sekel!”

”Vi delar upplevelsen med er och att vår musik har blivit en del av era liv är en underbar sak. Under åren har har vi blivit välsignade av ett flöde av kärlek från er fans. Vi känner av det och vill att ni ska veta att det knappt går en dag utan att vi blir påminda om det”.

”Att säga tack för allt ni gett oss utan att låta trivial är inte lätt. Och detta är inte ett tillfälle för trivialitet. Detta är en glad och samtidigt högtidlig stund. Vi kan bara hoppas att ni förstår hur djupt tacksamma vi är för en lång och framgångsrik karriär och för er orubbliga lojalitet och stöd genom åren”.

Uttalandet signerades av samtliga fyra medlemmar.

Därför närvarade inte Abba under hyllningskonserten

Men även om Abba-medlemmarna tackade för sig undgick deras frånvaro inte fansen.

LONDON 20220526 Fr v Björn Ulvaeus, Agnetha Fältskog, Benny Andersson och Anni-Frid Lyngstad anländer på röda mattan till ABBA Arena, Queen Elizabeth Olympic Park, inför galapremiären av Abba Voyage. Foto Pontus Lundahl / TT
LONDON 20220526 Fr v Björn Ulvaeus, Agnetha Fältskog, Benny Andersson och Anni-Frid Lyngstad anländer på röda mattan till ABBA Arena, Queen Elizabeth Olympic Park, inför galapremiären av Abba Voyage. Foto Pontus Lundahl / TT

Många uttryckte sin besvikelse över att de fyra stjärnorna inte kunde dyka upp på konserten som anordnades i deras ära.

”Saknade Abba”, skrev en tittare på Nöjeslivets Facebooksida.

”Hade varit underbart med ABBA på scenen i en låt åtminstone”, skrev en annan.

”Jag saknade ABBA de sista minuterna. De hade kunnat träda fram och tackat för den fina hyllningen de fick”, skrev en annan.

Men nu visar det sig att en av Abba-medlemmarna faktiskt närvara på ett annat evenemang som anordnats i gruppens ära.

Därför valde Björn Ulvaeus att inte närvara under hyllningskonserten

Det är brittiska Daily Mail som uppmärksammar hur Björn Ulvaeus valde ett annat firande – utomlands.

Han dök istället upp vid på firandet av musikalen ”Mamma mia” som firade 25 år på West End i London.

Och något framträdande av bandet kommer det inte bli när Eurovision kommer till Malmö i maj.

Abbas manager Görel Hanser har tidigare uttalat sig om att gruppen även inte kommer närvara för att fira deras 50-års jubileum.

”Agnetha, Frida, Björn och Benny har gemensamt beslutat sig för att tacka nej till samtliga förfrågningar i samband med jubileet”.