Foto: TT/SVT

Därför vägrar Abba visa upp sig på sin egen hyllningskonsert – kommer inte till direktsända showen

Abba hyllas med storslagen fest på bästa sändningstid.
Men stjärnorna i den svenska supergruppen dyker inte upp i direktsändningen på SVT.
Under lördagen är det exakt 50 år sedan deras genombrott med ”Waterloo”.

Den 6 april 1974 är ett datum som för alltid kommer vara inpräntat i den svenska musikhistorien.

Det var dagen då Blåbus med Björn Skifs blev första svenska grupp att toppa den prestigefulla, amerikanska singellistan Billboard.

Och samma kväll tog Abba hem Eurovision Song Contest – den första vinsten i tävlingen någonsin för Sverige. Det brukar också anses vara startskottet på supergruppens makalösa internationella succékarriär.

På lördag är det exakt 50 år sedan detta inträffade.

Det firar SVT med en direktsänd musikalisk och nostalgisk fest från Cirkus i Stockholm.

– Den svenska musikeliten hyllar tillsammans med människor från hela världen bandet som fortfarande är älskat på alla kontinenter! skriver kanalen i ett pressmeddelande.

Då kommer gruppen som består av Björn Ulvaeus, Agnetha Fältskog, Anni-Frid Lyngstad och Benny Andersson att firas rejält.

Artikeln fortsätter under bilden.

Abba. Foto: Kenneth Thorén/SVT
Abba. Foto: Kenneth Thorén/SVT

– ABBA:s vinst i Brighton förändrade hela världens syn på Sverige som musiknation, det blev startskottet för det svenska popundret. Sedan den dagen har vi exporterat otaliga internationella succéer. Inget känns mer självklart än att bjuda in alla tittare till en stor fest på Cirkus, med en hyllning till musiken och allt det fantastiska som varit och som är, säger Eva Beckman, programdirektör SVT i ett uttalande.

Enligt musikmagasinet Gaffa är följande artister klara för medverkan under kvällen: Molly SandénOscar ZiaSeinabo SeyMaja IvarssonAlbin Lee MeldauIsabella LundgrenThe High SocietyThe Tallest Man On Earth, Maja FrancisChrister SjögrenThe Soundtrack Of Our LivesMaia Hirasawa och Mapei.

Men alltså inte Abba själva.

Anledningen?

– Agnetha, Frida, Björn och Benny har gemensamt beslutat sig för att tacka nej till samtliga förfrågningar i samband med jubileet, skrev Abbas manager Görel Hanser i ett mejl till nyhetsbyrån TT tidigare i våras.

Därför kommer inte Abba till hyllningskonserten i SVT

Den svenska supergruppen, som enligt affärstidningen Forbes sålt minst 200 miljoner album och singlar i hela världen, har varit extremt sparsamma med återföreningar sedan uppbrottet 1982. Men den 5 november 2021 förändrades plötsligt allt – när Abbas första album på nästan 40 år nådde skivdiskarna. Då släpptes gruppens nionde studioalbum i ordningen, ”Voyage”.

Men till 50-årsjubileet av ”Waterloo” i SVT väntas gruppen alltså inte delta.

Benny Andersson har tidigare kommenterat varför det inte blir några fler Abba-återföreningar i samband med jubileet. Svaret är enkelt:

– Jag vill inte, sade Benny i en intervju i BBC Newsnight.

Enligt Abba-kännaren Carl-Magnus Palm är det i det närmaste ett måste att Abba måste stå bakom produktionen för att återförenas igen – likt satsningen ”Abba Voyage” i London då gruppen anlände tillsammans på galapremiären.

– Om alla i Abba ska vara med ska det vara något som de själva producerat, säger Palm till nyhetsbyrån TT.

Abba-medlemmarna återförenade i samband med avatar-showen "Abba Voyage" i London i maj 2022: Björn Ulvaeus, Agnetha Fältskog, Anni-Frid Lyngstad och Benny Andersson. Foto: AP Photo/Alberto Pezzali/TT
Abba-medlemmarna återförenade i samband med avatar-showen ”Abba Voyage” i London i maj 2022: Björn Ulvaeus, Agnetha Fältskog, Anni-Frid Lyngstad och Benny Andersson. Foto: AP Photo/Alberto Pezzali/TT

Fler Abba-hyllningar i SVT

Nyligen släpptes också en musikvideo producerad av SVT med flera av landets största och mest folkkära artister som tolkade ”Thank You For The Music”. I den syns Benny Andersson spela piano.

På lördag fortsätter public service-bolaget dessutom hylla Abba genom att visa den nyproducerade dokumentären ”Sagan om ABBA” i två delar i SVT Play. Programmet sänds sedan även i SVT1 på tisdag den 9 april.

– Dokumentären är inte bara en hyllning till Abbas ikoniska musik utan lyfter också fram vikten av vårt gemensamma kulturarv. Samarbetet mellan flera europeiska aktörer visar hur vi kan förenas genom musik, konst och berättande, säger Axel Arnö, programchef för SVT Dokumentär i ett uttalande.

”En fest för ABBA” direktsänds från Cirkus i Stockholm på lördag den 6 april klockan 20.00 i SVT1, SVT Play och i Sveriges Radio P4.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev