Efter kritikstormen mot Malou von Sivers – TV4:s nya avgörande besked om programledarens framtid

Det har stormat rejält kring den populära programledaren Malou von Sivers under den senaste tiden.

Tidigare gäster har riktat hårt kritik mot henne efter att ha känt sig besvikna efter att ha medverkat i ”Malou efter tio”.

Nu ger TV4 nytt besked om framtiden för programmet, skriver Hänt.

Entreprenören Siduri Poli var ”Nyhetsmorgons” gäst för att prata om sin debutbok ”Hur du lyckas i en vit värld”.

Men hennes medverkan i programmet blev långt ifrån vad hon hade tänkt.

Malou von Sivers
Foto: TV4/Cmore

Författarens hårda känga

Istället för att fokusera på hennes bok, fick Siduri istället frågor om vad hon tyckte om skjutningarna i Botkyrka utanför Stockholm, där hon kommer ifrån.

”När jag såg inslaget började jag gråta. Hade suttit uppe hela natten för att plugga svar på frågor (om boken!), välja outfits och hantera stressen av att ens vara med i live-TV framför 1,6 miljoner tittare. För att sedan inte ens få prata om en bok jag slitit med i ett helt år”, skrev Siduri på Instagram efter sin medverkan i programmet.

View this post on Instagram

#DETFUCKINGRÄCKER Ironin när jag blir bjuden till @nyhetsmorgon för att prata om min debutbok som bla handlar om att oavsett vad vi gör, så måste vi dras in i medias alarmistiska rubriker bara för att rubrikerna berör kroppar som våra och orter vi kommer ifrån. Bla denna princip från boken: Reppa dig själv (sida 2) För att sedan i livesändning bli utsatt för exakt det; att behöva svara för allt som händer i orten. @malou_von_sivers måste ändå få pris för årtiondets mest långsökta koppling. ”Du är från Botkyrka, så vad tycker du om skjutningarna?” Varför får jag, en prisbelönt entreprenör som debuterar med en bok om framgång, den frågan? Och eftersom att skjutningar är allas ansvar, antar jag att alla som gästar studion får svara på den frågan? Rubriksättningen ”Siduri Poli vill ge hopp till ungdomar i förorten.” Wait, va? Vem har sagt att det är brist på hopp? Det är facking brist på inkludering i samhälle och näringsliv som gör att vi försöker lyckas men blir motarbetade?! Är lack över att mitt första TV-framträdande som författare till en bok som handlar om att BERÄTTA EN ANNAN HISTORIA om bla FRAMGÅNGSRIKA RASIFIERADE har istället handlat om ”hopp till ungdomar” och skjutningar i orten. Är det verkligen så svårt att tro att det finns annat att berätta? En etnisk svensk författare kan chilla i soffan, prata om sin debutbok. Vad boken har betytt fär den, hur processen gått till. Men när vi ska prata om våra debutböcker får vi inte ens prata om det? Vi blir marginaliserade till ämnen som är dem enda vi ska förknippas med. Det fucking räcker. Inslaget finns nu på min IG TV.

A post shared by MOTHER OF CHANGE 🔥 (@siduripoli) on

Men Siduri är långt ifrån ensam om att kritisera Malou von Sivers för att fokusera intervjuerna på någonting annat än vad som först var tanken.

LÄS MER: Malou von Sivers tre barn har vuxit upp – detta gör de idag

Vägrade komma tillbaka till programmet

I vintras fick rapparen Greekazo stor uppmärksamhet efter att ha medverkat i programmet.

Programmet som skulle ha handlat om rapparens musik, skiftade fokus istället till hur hans låttexter handlade om våld och om hur han såg på närvaron av droger i samhället.

Greekazo berättade senare att han erbjudits komma tillbaka till programmet, men att han inte ville göra det.

Efteråt svarade Malou von Sivers på hårda kritiken.

– Programmet ska bjuda in till samtal ur olika perspektiv. I det här fallet kan jag hålla med om att det blev obalans och att Greekazo skulle fått större möjlighet att prata om sin musik. Jag hoppas att han vill komma tillbaka och göra det en annan gång, säger Malou von Sivers till Nöjesbladet

TV4:s besked om ”Malou efter tio”

Sedan programmet tog paus i våras efter en händelserik säsong, meddelar nu TV4 ett nytt besked om programmets framtid.

”Malou drar igång igen 28e september”, säger Mia-Li Hallengren på TV4 till Hänt.

Malou von Sivers
Foto: TV4/Cmore

Längtar ni efter att se mer av Malou? Lämna gärna en kommentar på vår Facebooksida.