Kungens påkostade present till svärdottern Sofia – värd 40 miljoner kronor

2015 gick Sofia Bernadotte, tidigare Hellqvist, från okänd småstadstjej till prinsessa och en viktig del av den svenska kungafamiljen. Hennes liv fylldes plötsligt med kungliga uppdrag och åtaganden som hon tagit sig an med höga ambitioner. 

För att hon skulle känna sig välkommen i kungafamiljen valde kungaparet att ge deras svärdotter en påkostad present. Nu finns den med på Jewellerys lista över  de mest spektakulära kungliga smyckena.

Sajten Jewellery har låtit experter värdera några av de mest spektakulära kungliga smyckena, och skapat en lista utifrån dessa. 

Prinsessan Sofia.
Prinsessan Sofia. Foto: Claudio Bresciani/TT

Dyraste svenska kungliga smycket

Av de tre svenska smycken som kom med på listan var prinsessan Sofias värt mest. Faktum är att smycket är värt så mycket att det knep plats 21 på hela listan där smycken från flera länder fanns med. 

Det exklusiva smycket som prinsessan Sofia äger är en tiara, och en present från kungaparet enligt Svensk Dam. 

Redan 2010 började rykten florera om prins Carl Philips nya flickvän. När det avslöjades att det var Sofia Hellqvist, från Älvdalen, undrade många hur hon skulle passa in i kungafamiljen och ta sig an alla kungliga uppdrag. 

LÄS MER: Sanningen bakom Sofias vågade beslut – stora ändringen för prinsessans skull

Kung Carl Gustaf och drottning Silvia. Foto: Jeppe Gustafsson/TT
Kung Carl Gustaf och drottning Silvia. Foto: Jeppe Gustafsson/TT

2015 gifte sig med prins Carl Philip med sin Sofia. Hon blev då prinsessa och hertiginna av Värmland. 

Idag är prinsessan Sofia mamma till prins Carl Philips tre barn. Hon är också aktiv hedersordförande i den ideella organisationen Project Playground, som hon är medgrundare av. 

Utöver det har hon övertagit hedersordförandeskapet i Sophiahemmet i Stockholm, och arbetar med en hel del annat på uppdrag av kungen. 

Värt 40 miljoner kronor

När prinsessan Sofia och prins Carl Philip gifte sig fick Sofia en påkostad tiara i present av kungen och drottningen. I tiaran satt nio gröna smaragder, vilka prinsessan visade upp på bröllopet 2015. Sedan dess har hon använt sitt exklusiva smycke vid flera speciella tillställningar. 

LÄS MER: Därför väcker nya bilden på prinsparet starka känslor – reaktionerna från utlandet

Prinsessan Sofia under kungens raditionsenliga middag för Nobelpristagarna på Stockholms slott. Foto: Christine Olsson / TT /

När Sofia dök upp på en galamiddag 2017 såg diademet plötsligt annorlunda ut. De nio smaragderna som satt på topparna på tiaran hade bytts ut mot diamanter. 

– Det är prinsessans bröllopsdiadem som har gjorts om. Det är helt enkelt tillverkat så att det går att ändra utseendet på, sa hovets informationschef Margareta Thorgren till Svensk Damtidning då.

Tiaran från svärföräldrarna värderas till 40 miljoner kronor, enligt Svensk Dam.