Robert Wells raseri över fattigpensionärernas situation – kräver förändring: ”Ett skämt”

Pianokungen Robert Wells har själv inga planer på att gå i pension.

Men att se sina vänner ha det skralt med låg pension gör ont i hans hjärta.

– Den vanliga pensionen är ju ett skämt, det är skrämmande, säger han till Nöjeslivet.

Robert Wells är en av våra mest folkkära musiker. Han slog igenom stort med ”Rhapsody in Rock” och har medverkat i stora programsuccéer såsom ”Så ska det låta” och ”Körslaget”.

Monica Zetterlund: Hur gick det till när hennes lägenhet plötsligt fattade eld? Och vad blev hennes absolut sista ord i livet? Lyssna på Nöjeslivets nya podcast här:

Han har plinkat på pianot sedan han var sju år gammal. Allt började med en lärarinna som uppmanade honom att spela.

– Många velar idag ’vad ska jag bli’. Jag var sju då jag bestämde mig att jag ska syssla med piano. Det var inget snack, det var det som gällde. Jag hade tur med en fantastisk lärarinna som tog tag i mig och gav väldigt bra tips och råd, har han berättat för Nöjeslivet.

LÄS MER: Därför nobbar Robert Wells tv-kanalernas inviter – nya beskedet om framtiden i rutan: ”Min dröm är…”

Robert Wells
Photo: Fredrik Sandberg/ SCANPIX / Kod: 10080

Ska ut på turné igen efter pandemin

Wells lärarinna som inspirerade honom i hans unga år är också inspirationen till hans vårturné ”Vid flygeln” som han gav sig ut på under 2023.

Han berättade då hur mycket han såg fram emot att få spela igen efter pandemin.

– Under pandemin hade jag två val, antingen bli helt knäckt eller ta tag i alla bitarna. Jag började öva lika mycket som jag gjorde i musikhögskolan, två-tre timmar varje dag. Jag har skrivit mycket musik. Och det är väldigt osvenskt att säga, men jag tycker jag spelar bättre nu än innan pandemin, och det har också blivit roligare, har Wells berättat.

– En musiker blir aldrig klar till skillnad från en idrottsman som tar slut vid 40, som musiker är det massa människor som är betydligt äldre än mig som är ute och spelar fortfarande. Det blir så att man blir mognare i musiken ju äldre man blir.

Robert Wells. Arkivfoto: Pontus Lundahl / TT

LÄS MER: Robert Wells ånger med Annika Jankell – misstaget under romansen: ”Dummaste vi kunde göra”

Robert Wells besked om pensionen

Robert Wells har turnerat i över 30 år nu. Sedan 80-talet har han ackompanjerat en rad stora artister såsom Lill-Babs, Jerry Williams och inte minst Celine Dion.

Och i vår fyller pianokungen 62 år – men planerna på pension är långt borta.

– Det är så kul för jag har fortfarande inte lärt mig stava det ordet. Hade jag haft ett jobb där jag inte trivts, så visst. Men jag kan inte ens tänka den tanken, och där vet jag att många är med mig. Som Charlie Norman, han spelade tills han dog, han blev 85, säger Wells och tillägger:

– Folk säger ’du kan göra nånting du tycker om att göra’ men jag vill inte stå i en bar och supa eller spela golf hela dagarna, jag vill spela. Jag vet inget bättre.

Samtidigt är han glad för att han fortsatt har en engagerad publik som kommer på hans konserter.

– Så länge jag får och kan så kommer jag hålla på. Att publiken kommer tar jag aldrig för givet, jag har inga förväntningar på det. Det är mitt jobb och min yrkesstolthet som gör att när jag går upp på scen känner jag en skyldighet att dem som betalt biljetter får en fantastisk stund.

LÄS MER: Robert Wells förtvivlan – stora sorgen efter tragiska dödsfallet: ”Tagit farväl av…”

Robert Wells rasar mot fattigpensionärernas situation

Något som däremot inte gör Robert Wells glad är fattigpensionärernas situation i Sverige. Enligt SCB utgörs 15 procent av den svenska befolkningen av fattigpensionärer, och de lever på 12 300 kronor efter skatt – eller mindre.

Dit räknas även bidrag och andra typer av ersättningar.

Nu riktar Wells hård kritik mot den låga pensionen – och hur det svenska samhället behandlar sina äldre.

– Den vanliga pensionen är ju ett skämt, det är skrämmande. Jag har många vänner som jobbat inom det civila, hantverkare och så, säger Wells och fortsätter:

– När man växte upp tänkte man ju att pensionen ska täcka allt. Det där har ju ställts på sniskan, jag tycker det är hemskt. Jag tror många pensionärer kan känna sig lurade av samhället. Du har jobbat ett helt yrkesliv… Det är inte okej.

Håller du med Wells? Skriv gärna en kommentar på vår Facebooksida!