Siw Malmkvists nya besked – kliver in i populära tv-serien

.

Nu är Siw Malmkvist, 82, redo för comeback som skådespelare.

I vår medverkar hon i Felix Herngrens succéserie ”Enkelstöten” på TV4. 

I en stor intervju med Nöjeslivet berättar ”Siwan” om kampen med sitt självförtroende, vad hon anser om förändringen av ”Svensktoppen” – och framtidsplanerna!

– Jag fattar inte hur jag orkar! säger hon.

Siw Malmkvist är utan tvekan en av våra mest folkkära artister.

Hon har vunnit Melodifestivalen, tävlat i stora Europa-finalen i Eurovision song contest, varit värdinna i kultförklarade program som ”Hylands hörna” och medverkat i en rad olika musikaler även i Danmark, Tyskland, Belgien och Norge.

Siw Malmkvist sjunger ”April, april” i Melodifestivalen 1961. Foto: SVT/Wikimedia commons

För att inte tala om de runt 600 låtar hon spelat in på tio olika språk – varav 40 nått in på Svensktoppen.

Men ”Siwan” är som bekant så mycket mer än ”bara” musiken.

82 år ung underhåller hon oss fortfarande på scen och i tv.

Siwan showar loss på scen. Foto: Bengt Nyman/Wikimedia commons

Tillbaka som skådespelare – åtta år senare

Senaste gången hon spelade i en film var i kortfilmen ”Getingdans” som kom ut för åtta år sedan.

Men nu är hon återigen aktuell som skådespelare – i TV4:s kritikerrosade humor- och dramaserie ”Enkelstöten”.

I första omgången fick vi möta Sissela Kyle (Fröken Frimans krig) och Lotta Tejle (30 grader i februari) i huvudrollerna. De spelar magläkaren Cecilia respektive matteläraren Jenny i Kalmar som av olika anledningar hamnat i ekonomisk knipa. Nu kommer serien tillbaka med en ny omgång.

”Denna gång bestämmer de sig för att genomföra en konstkupp mot Kalmars gubbmaffia som samlas i herrklubben ”Calmare Fellows”. Jenny och Cecilia menar att det inte är mer än rätt att de skatteplanerande gubbarna som tjänat storkovan, och alltid håller varandra om ryggen, får dela med sig lite”, skriver TV4 i sin programförklaring.

I år förstärks ensemblen ytterligare – av veteranen Siw Malmkvist.

Berätta om din rollfigur!
– Det är morsan till Lotta Tejles rollfigur som jag spelar. Dottern är ihop med den här killen och i serien så pratar jag förstånd med honom för hur han ska göra för att ”erövra” henne, säger ”Siwan”.

Lotta Tejle och Sissela Kyle i ”Enkelstöten”. Foto: TV4

Siw Malmkvist medverkar i Enkelstöten 2 i TV4 och C More

Inspelningarna har avslutats och serien kommer på TV4 den 8:e maj men finns redan nu att se på C More.

Malmkvist förklarar att inspelningarna gick bra – men att hon kämpar med självförtroendet.

– Det gick väl bra, hoppas jag. Du vet, jag tycker alltid att jag är så jäkla dålig. Det är ju som när man hör och ser sig själv, då suckar man bara, ha ha. Men det gick nog ganska bra.

Trots sin gedigna meritlista – ”Siwan” var filmstjärna i Danmark redan på 1960-talet – medger Malmkvist att nerverna kan spela henne ett spratt.

Siw Malmkvist i ”Bättre sömn åt alla” IKEA sängkampanj. Foto: Wikimedia commons

– Det hjälper faktiskt inte hur mycket rutin man än har. Jag har alltid lite taskigt självförtroende… Det är fina, kända skådespelare som kan det här och sen så kommer jag… Men det är klart, jag har ju också gjort en hel del roller sen tidigare. Men jag blir alltid lite nervös, säger Siw och fortsätter:

– Jag gör bara en liten, liten roll men det räcker fullständigt för min del. Det är roligt att bara få vara med. Så jäkla roligt.

Hon hyllar sina kollegor. Sissela Kyle känner hon sen tidigare.

– Sissela Kyle känner jag sen tidigare och jag är stor beundrare av henne. Vad hon är gör blir bra. Och utanför skådespeleriet är hon en jättehärlig tjej. Det är en ära att få vara med i hennes serie.

STOCKHOLM 20160211 Siw Malmkvist blev under torsdagen invald i Swedish Music Hall of Fame. Detta är tredje året som artister och musikskapare som bidragit till musikhistorien väljs in. Foto: Christine Olsson / TT
STOCKHOLM 20160211 Siw Malmkvist blev under torsdagen invald i Swedish Music Hall of Fame. Detta är tredje året som artister och musikskapare som bidragit till musikhistorien väljs in. Foto: Christine Olsson / TT

Siwan: ”Jag fattar inte att jag orkade”

Samtidigt avslöjar Malmkvist att det var svårt att få till samarbetet. Anledningen? En pågående turné som satte käppar i hjulen för planeringen. Men till slut löste det sig, och Siwan kunde vara med på inspelningarna.

– Bara att få vara med i ”Enkelstöten”! Wow. Jag såg första säsongen och tyckte det var så fruktansvärt roligt. Jag sa ja direkt, säger Siwan.

Och fortsätter:

– Men jag höll på med en pågående turné just då och visste inte hur jag skulle få till det. Det var bökigt, men jag kunde inte tacka nej. Det var en ära att få frågan.

Var får du energin ifrån att fortsätta arbeta vid 82 års ålder?
– Det vete gudarna. Det tänker jag på när jag tittar i gamla dagböcker genom historien… Hur i helskotta har jag hunnit vara med om allt detta? Då blir jag så trött, haha! Samtidigt som jag har haft barnen, jobbet, tv, turnéer, film… Jag fattar inte att jag orkade. Men det är klart, nu gör jag ju heller inte lika mycket längre.

Kommer vi få se dig i fler roller framöver? Eller i musiken? 
– Det kommer lite mer på tv sen. Jag tar gärna såna uppdrag för det är jätteroligt. Men samtidigt tror jag det skulle vara väldigt svårt att vara skådespelare i tv-serier, för det är så mycket väntan och omtagningar. Vilket jobb det är! Jag tänker på andra skådespelare som gör långa serier. Men det är kul så länge man får vara med!

Siwan som Luisa i musikalen NINE bakom scen. Bild: Martina Clara/Wikimedia commons

Siw Malmkvist om förändringen av Svensktoppen

Tidigare i år meddelade Sveriges Radio att man ska göra om klassikern ”Svensktoppen”, vilket har fått flera lyssnare att ilskna till. Siw Malmkvist, som haft med 40 låtar på listan, har ingen åsikt om förändringarna i programmet.

– Jag har slutat lyssna på Svensktoppen. När man inte själv har några låtar med så tappar man nästan lusten. Men så lyssnar jag väldigt lite på musik på radio. Det blir mest på prat nuförtiden.

Trots att det var länge sedan hon gick i pension skulle hon inte vilja lämna scenen helt och hållet.

– Nej, absolut inte. Har man lust och är pigg och orkar är det bara underbart att få vara med och jobba. Jag känner de som är i 90-årsåldern som jag tror skulle dö om de inte fick hålla på med något. Så länge man är klar i huvudet och orkar så är det väl bara bra.

STOCKHOLM 20190128 Siw Malmkvist kommer till Guldbaggegalan 2019 på Cirkus i Stockholm. Foto: Anders Wiklund / TT
STOCKHOLM 20190128 Siw Malmkvist kommer till Guldbaggegalan 2019 på Cirkus i Stockholm. Foto: Anders Wiklund / TT

Hyllar personalen inom sjukvården

Samtidigt förstår hon att vissa yrkesgrupper inte kan jobba till längre än 65.

– Jag tänker så klart också på andra enahanda, slitsamma jobb och då vetefasen om man orkar hålla på. De som arbetat inom vården tillexempel måste vara väldigt trötta när de är 75. Men jag tycker att de ska ha bra betalt! Jag tycker de kan få mycket mer påökt, de som jobbar inom vården. Med det jobbet de gör, som både är viktigt och svårt!

I förra veckan skedde en stor demonstration för fattigpensionärernas sak i centrala Stockholm.

– Jag hörde det, men har inte satt mig in i det så jag vet inte vad jag ska säga. Men det är för hemskt att de ska kunna leva på miniminivå, på fattiggränsen. Det är hemskt.

Hur har du det själv som pensionär i dag?
– Jag har ju varit pensionär i ganska många år men har aldrig tänkt så mycket på det förutom när man ska köpa pensionärsbiljett i tunnelbanan. Annars tänker jag inte så mycket på det, men pensionerna är för låga. Men det är klart, jag har det bättre än de som lever på fattiggränsen.

”Enkelstöten” har premiär i TV4 8 maj.

Underbara Siwan, tack för alla år av underhållning du gett oss! Dela gärna vidare artikeln på Facebook om du också vill tacka Malmkvist för alla år i underhållningens tjänst!