Foto: TT/TV4

Sten Nilsson har fått nog – tröttnat helt på åldershetsen: ”Den attityden saknar man”

Lill Lindfors satte ner foten mot åldersfixeringen i samhället.
Nu visar artistkollegan Sten Nilsson sitt stöd för utspelet.
– Den attityden saknar man i Sverige, säger Sten & Stanley-stjärnan – högaktuell med turnén ”Dansband Deluxe” – till Nöjeslivet.

Han är en av de största Svensktoppsstjärnorna genom tiderna.

Sten Nilsson har som frontfigur i Sten & Stanley, pop- och dansbandsgruppen som bildades i Karlskoga redan 1962, underhållit svenska folket i sju decennier.

Gruppen innehar rekordantalet 43 låtar på Svensktoppen genom tiderna – bland dessa givetvis klassiker som ”Jag vill vara din, Margareta”.

Artikeln fortsätter under bilden.

STOCKHOLM 20160809 Ebbe Nilsson, Sten Nilsson och Alexander Nilsson i Sten & Stanley innan Allsång på Skansen sommaren 2016. Foto Maja Suslin / TT
STOCKHOLM 20160809 Ebbe Nilsson, Sten Nilsson och Alexander Nilsson i Sten & Stanley innan Allsång på Skansen sommaren 2016. Foto Maja Suslin / TT

Sten & Stanleys drag – planerar ny bok

Nöjeslivet har tidigare kunnat berätta att bandet – som i dag består av bröderna Sten och Ebbe Nilsson samt Alexander Nilsson, Johann Helander och Stefan Kahl – nu arbetar för fullt med att bryta helt ny mark i sin karriär.

De håller nämligen på att sammanställa en bok om sin framgångsrika karriär.

– Jag har väl inte sagt det här tidigare, så du kan väl få bli först med det. Vi håller på med en bok om Sten & Stanleys liv och leverne och historia. Det är en redaktör som tycker att det vi har är mycket intressant att få berätta, och att vi har mycket att komma med, sade Sten Nilsson tidigare i somras, till Nöjeslivet.

Enligt Sten har det kommit förfrågningar om att göra böcker även tidigare, men det är först den här gången som bandet känner tiden är inne.

– Det är så många förläggare och redaktörer som varit på och frågat. Men vi har väl hela tiden tänkt att, det är väl inget märkvärdigt som vi har att komma med. Nu har vi i alla fall kommit till skott. Det är ganska mycket jobb med det och tar mycket tid. Man får gå tillbaka, titta i gamla spelplaner och fotoarkiv, sade Sten Nilsson.

Den karismatiske sångaren som också är en hejare på saxofon, har i dag uppnått den aktningsvärda åldern av 82, och planerar inte att pensionera sig från scenlivet.

Faktum är att han är högaktuell – med turnén ”Dansband Deluxe” som åker land och rike runt i september, oktober och november. Näst på tur är en dansgala som arrangeras vid Pite Havsbad den 3 november.

Artikeln fortsätter under bilden.

1998-02-16. Grammisgalan 1998 i Kungliga Tennishallen. Bilden (fr.v.): Sten & Stanley, Ebbe och Sten Nilsson vid mikrofonen. Foto: Claudio Bresciani/TT
1998-02-16. Grammisgalan 1998 i Kungliga Tennishallen. Bilden (fr.v.): Sten & Stanley, Ebbe och Sten Nilsson vid mikrofonen. Foto: Claudio Bresciani/TT

Högaktuell med turné

Med sig på scen har Sten kollegor som Tony Ljungström (Black Jack), Göran Lindberg (Tonix, Matz Bladhs) och Monia Sjöström (Grönwalls) – och enligt Nilsson har han kanske roligare än någonsin på scen vid 82 års ålder.

– Ja, verkligen. Det är väl frågan om det inte är än roligare i dag på ett sätt. Nu när man har det här i ryggen i och med att man har varit med så länge. Då vet man vad man kan och inte kan. Man får mycket bättre attityd till det man gör, och blir mer avspänd.

Det där med ålder och hur årsrika och livserfarna medborgare framställs i media i dag har han starka åsikter kring.

Precis som kollegor i artistbranschen. När Lill Lindfors i somras gästade Nyhetsmorgon spelade hon också sin nya låt ”Tid att älska” som i texten behandlar ämnet ålderism.

– Vi är fixerade vid ålder i Sverige. Om man ska nämna någon i tidningen, så sätter man omedelbart dit en ålder, sade Lindfors i intervjun med Jenny Strömstedt då.

Denna fråga har hon också talat om i en stor intervju med Nöjeslivet.

– Åldern säger ju ingenting om en människa. Åldern säger ju bara att jag varit med i en viss tidsperiod och alla åldras olika. Idag känner jag mig som 59 år, kanske 62 år, sa Lill Lindfors då till Nöjeslivet.

Sten Nilssons stöd till Lill Lindfors – efter utspelet om ålderismen

Sten Nilsson såg inslaget med Lindfors på tv – och vill nu uttrycka sitt stöd för stjärnans åsikter. Han håller helt med henne, och även seniorforskaren Ingmar Skog som också medverkade i programmet.

– Jag tycker de har helt rätt. För tittar man på hur man beter sig i de flesta andra länder så ser det annorlunda ut. Jag kan säga USA som ett typiskt exempel. I stället för att negligera, så hyllar man ju i stället ålder där. De säger inte ”åh, de är så gamla…” Attityden är precis tvärtom, säger Sten Nilsson till Nöjeslivet och fortsätter:

Artikeln fortsätter under bilden.

Sten Nilsson är klar för turnén "Dansband Deluxe". Foto: Werecki promotion/pressbild
Sten Nilsson är klar för turnén ”Dansband Deluxe”. Foto: Werecki promotion/pressbild

– Titta bara på Tony Bennetts (1926-2023) show med Lady Gaga, som var så jäkla bra och blev så hyllat. Han var över 90 då. Det var samma sak på Frank Sinatras (1915-1998) tid. De äldre blir hyllade för vad de gjort. Den attityden saknar man i Sverige. Jag vet inte varför det är så, det är lite konstigt.

Han menar att ålderismen kan ”Dra dit pepparn växer” – för att parafrasera den kända Sten & Stanley-hitlåten – och hoppas nu på förändring i framtiden.

– Det tror jag att man kan åstadkomma, om folk bara inser vad det är de kan gå miste om. En dag kommer alla vara där. Det är en väldigt intressant, psykologisk fråga egentligen, varför det är så i Sverige? Det tål att tänkas på, säger värmlänningen med den glada uppsynen.

Som nu alltså, 82 år ung, är högaktuell med turnéliv och kommande bok att se fram emot!

Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar.

Turnéplan ”Dansband Deluxe”:

20 september Ystad Teater
21 september Kristianstad, Kulturkvarteret
22 september Halmstad Teater
23 september Askersund, Sjöängen
28 september Bollnäs, Konserthuset
29 september Nyköping, Culturum
30 september Helsingborg, Sundspärlan (krogshow)
1 oktober Värnamo, Gummifabriken
3 november Pite Havsbad (dansgala)
4 november Härnösand, Teatern
5 november Östersund, Gamla Teatern
6 november Hudiksvall, Kulturhuset

Biljetter finns ute nu via thomasdeutgen.se.