Foto: SVT

Hård kritik efter kungafamiljens firande på Skansen – tittarnas stora besvikelse: ”Dåligt”

Under tisdagen var det dags för Sveriges nationaldag, och i vanlig ordning blev det firande på Skansen. Där befann sig kungafamiljen, och Carl XVI Gustaf höll tal tagen till ära. Men nu riktas en del kritik mot firandet.

6 juni och den svenska nationaldagen är en tradition som många uppmärksammar på olika sätt.

För kungafamiljen var årets nationaldag lite extra speciell i dubbel bemärkelse. Detta då Sverige 2023 firar 500 år som självständig nation, och kungen 50 år på tronen.

Precis som vanligt var det en fullspäckad dag för kungafamiljen, som innebar firande i Västerviken, och Kungliga slottet i Stockholm som stod öppet för de som ville besöka det. På kvällen begav de sig till Skansen, innan festligheter på Nordiska museet.

STOCKHOLM 20230606 Kungafamiljen på Nationaldagsmottagningen på Nordiska muséet. Övre raden från vänster prins Carl Philip, prinsessan Sofia, prinsessan Madeleine, Christopher O’Neill, Mellersta raden: drottning Silvia, kung Carl XVI Gustaf, kronprinessan Victoria, prins Daniel Längst fram: Prinsessan Estelle och prins Oscar. Foto: Jonas Ekströmer / TT / kod 10030

Har firats på Skansen sedan 1893

Kungafamiljen anlände med häst och vagn till Skansen och sedan var det dags för musik, högtidstal och utdelning av fanor.

Något som varit tradition länge.

”Såsom de fosterländska minnenas högtidsdag har på Skansen införts den 6 juni, Gustafsdagen, vilken där firats och hädanefter kommer att firas såsom svensk nationaldag”, skrev Skansens grundare Artur Hazelius i årsberättelsen för 1893 enligt deras hemsida.

Kungen, nationaldagen, skansen, kritik, drottningen
Kungen under nationaldagsfirandet på Skansen. Foto: SVT

Kritiken efter firandet på Skansen

Men nu riktas en del kritik mot festligheterna. I Nöjeslivets kommentarsfält på Facebook är det en del som tycker att det inte levde upp till förväntan.

”Mycket fina tal av talmannen och kungen. En lugnare kameraföring hade jag föredragit.”

”Inte alls så högtidligt som det borde varit. Och tyvärr dåligt skrivet tal till H.M.”

”Tycker också man kunde haft mer värdiga artister. Kungen såg lite trött ut idag, men digert schema hela dagen och han själv snart 80.”

Tittarnas reaktioner

Trots detta så verkar det dock som att majoriteten av tittarna tyckte att det var väldigt fint.

”Alltid lika fantastiskt att få se vår underbara Kungafamilj! Härligt att se Prinsessan Estelle och Prins Daniel digga till Panetoz!”

”Så fint det var leve kungafamiljen, konungens tal var så fint”

”Mycket fint alltihopa. Vackrast var avslutningen, så vackert med all musik.”

”Det var ett jättefint firande, extra festligt i år eftersom Sverige firar 500års jubileum. Kungen höll ju ett jätte fint tal.”

Vad tyckte ni om firandet? Lämna gärna en kommentar på vår Facebooksida!