Hovet bekräftar: Så ska kungafamiljen skyddas – planen efter allvarliga hoten

Terrorhotnivån i Sverige har höjts från en trea till en fyra. Nu bekräftar hovet hur arbetet för att hålla kungafamiljen och besökare säkra under det stundande jubileumsfirandet ser ut.

I år firar kung Carl XVI Gustaf 50 år på tronen, och i mitten av september är det dags för ett rejält jubileumsfirande.

Det vankas festligheter, folksamling, musik och annat trevligt för att fira Sveriges längst regerande monark.

STOCKHOLM 20230606 Kungafamiljen på Nationaldagsmottagningen på Nordiska muséet. Övre raden från vänster prins Carl Philip, prinsessan Sofia, prinsessan Madeleine, Christopher O’Neill, Mellersta raden: drottning Silvia, kung Carl XVI Gustaf, kronprinessan Victoria, prins Daniel Längst fram: Prinsessan Estelle och prins Oscar. Foto: Jonas Ekströmer / TT / kod 10030

Mer specifikt är det mellan den 15-16 september som firandet kommer att äga rum, och hundratusentals människor förväntas då sluta upp utanför slottet och Gustav Adolfs torg för att delta, enligt Svensk dam.

Läs mer: Estelle och Oscars stora lycka – efter mötet med svenska bronshjältarna på slottet

Terrorhotnivån i Sverige

För tillfället är det dock mycket oroligheter runtom i landet, och den 17 augusti höjdes terrorhotnivån från en trea till en fyra. Detta innebär att det nu bedöms finnas ett högt hot riktat mot Sverige.

– Myndigheter och andra samhällsaktörer måste fortsätta vidta åtgärder för att förebygga och minska hotet för terrorattentat i Sverige och det är viktigt att det finns förutsättningar för uthållighet i det här arbetet. På så sätt skapar vi ett säkrare Sverige, säger säkerhetspolischefen Charlotte von Essen i ett pressmeddelande.

Foto: TT

Att det blir extra mycket arbete med säkerheten inför jubileumsfirandet är därför möjligt.

– Polisen har stor erfarenhet av att planera för säkerheten kring stora evenemang och använder de resurser som är nödvändiga för att lösa uppgiften, säger Polismyndighetens pressekreterare Rebecca Landberg till Svensk dam.

Läs mer: Hagasessornas beslut för sin bror – därför kommer de inte närvara på kungens jubileumsfirande

”Nära polisen och Säpo”

Säkerhetspolisen är de som har det yttersta ansvaret vad gäller kungligheternas säkerhet.

– Vi har ytterligare tre länsbesök planerade fram till den 7 september. Det är vår säkerhetsorganisation, Säpo och polisen som gör bedömningar kring säkerhetsnivåerna och det är inget som vi kommenterar. Just nu är det inga förändringar i de tre länsbesöken som är kvar, säger Margareta Thorgren, hovets informationschef, till Aftonbladet.

VÄXJÖ 20230531 Kung Carl Gustaf och drottning Silvia besöker Utvandrarnas hus och tittar på en fotoutställning om Kungens 50 år på tronen under sitt besök i Växjö i Kronobergs län. Kung Carl XVI Gustaf firar 50 år på tronen. Med anledning av jubileumsåret besöker kungaparet samtliga 21 län i Sverige. Foto: Mikael Fritzon / TT
VÄXJÖ 20230531 Kung Carl Gustaf och drottning Silvia besöker Utvandrarnas hus och tittar på en fotoutställning om Kungens 50 år på tronen under sitt besök i Växjö i Kronobergs län. Kung Carl XVI Gustaf firar 50 år på tronen. Med anledning av jubileumsåret besöker kungaparet samtliga 21 län i Sverige. Foto: Mikael Fritzon / TT

För tillfället verkar det dock inte som att några förändringar gjorts vad gäller festligheterna och planen för firandet i sig.

– Vår säkerhetsorganisation arbetar även här nära polisen och Säpo och just nu är riktlinjen att vi följer programmet utifrån lagd plan. Kungafamiljen är hela tiden väl informerad i säkerhetsfrågorna, säger Margareta Thorgren till Aftonbladet.