Kungens känslosamma ord om Silvia: "Lycklig och imponerad"
Drottning Silvia, kungen

Kungens intima ord direkt till Silvia – nu uttalar han det alla misstänkt: ”Lycklig och imponerad”

Under helgen firades kung Carl XVI Gustafs 50-års jubileum med både festligheter, folksamlingar, musik och annat härligt. Och när det väl var dags för jubileumsmiddag delade han med sig av ett tal som berörde drottning Silvia lite extra.

Kungens 50 år på tronen firades i helgen med dunder och brak. Han går till historien som den längst regerande monarken i Sverige.

Trontillträdet ägde rum den 15 september, och då var det dags för diverse festligheter- även om firandet inleddes redan under onsdagen.

Kungafamiljen tog då emot riksdagen och regeringen för en middag på slottet.

Under fredagen var det dags för Te Deum i Slottskyrkan, och därefter väntade högvaktsavlösning. Sedan sköts det salut vid Skeppsholmen, spelades musik, och arrangerades ett ordentligt firande.

Firar 50 år på tronen

På lördagen var det sedan dags för en hästkortege och båttur genom centrala Stockholm, och en pampig jubileumskonsert på Norrbro.

Ja, man kan verkligen säga att det hela firades ordentligt.

Kungen tar till tronen
Foto: Leif R Jansson/TT

Under kungens 50 år på tronen så finns det såklart en person som betytt lite extra mycket för honom. Nämligen hans älskade hustru, drottning Silvia.

Deras fina kärlek till varandra har inspirerat, berört och hyllats av hela svenska folket, och de har stått vid varandras sida genom vått och torrt.

Så träffades kungen och drottningen

Paret träffades 1972, under öppningen för de olympiska spelen på Olympiastadion i München.

Drottning Silvia arbetade med att ta hand om VIP-personerna på plats, och mitt i allt så fick de syn på varandra.

– Men så kände jag att det var en person som tittade på mig genom en kikare, på bara några meters håll. Och det var kungen! Jag vet inte vad jag ska säga, men…det var mycket speciellt, har drottningen berättat för Svensk dam och fortsätter:

– Det var som att tiden stannade… Det var mycket märkligt. Jag tror att det var då som det sa klick.

Drottning Silvia, kungen,
Kung Carl Gustaf och drottning Silvia under jubileumsmottagningen på Stockholms slott som hålls för att för att gratulera kungen till 50 år på tronen. Foto Jonas Ekströmer/TT kod 10030

Resten är, som man brukar säga, historia.

Fina orden om drottning Silvia

Några år efter deras fösta möte ringde bröllopsklockorna, och idag har de varit gifta i 47 år.

Under jubileumsmiddagen i fredags höll kungen ett fint tal, och för ovanligheternas skull delade han då även med sig av några fina och personliga ord om drottningen.

Kungen, jubileumsmiddag, tal, drottningen
Kungen håller välkomsttal under jubileumsmiddagen. Foto: SVT

Något som blev extra speciellt med tanke på att kungens tal sällan är personliga eller riktade direkt till familjen.

– Tre år efter mitt tillträde fick Sverige en drottning. Och, ja. En bättre livskamrat hade jag aldrig kunnat få. Jag är glad, lycklig och imponerad över hennes insatser för alla i vårt land under så många år, sade han då enligt Hovet.

Så fina och kärleksfulla ord!