Nya beslutet för prinsessan Estelle och prins Oscar – missar kungens stora firande

Den 13-16 september, och kungens stora firande, närmar sig med stormsteg. Men prinsessan Estelle och prins Oscar finns inte med på närvarolistan för festligheterna, rapporterar Svensk dam.

I år har det blivit dags för kung Carl XVI Gustaf att ställa till med ett rejält firande. 2023 markerar nämligen hans 50:e år på tronen.

I mitten av september kommer jubileumsfirandet äga rum. Då vankas det festligheter, folksamling, musik och mycket andra trevligheter för att fira Sveriges längst regerande monark.

Kungen kommer bland annat att hålla tal, möta allmänheten utanför slottet och Gustav Adolfs torg, åka kortege genom Stockholm och bjuda in till jubileumsmiddag.

Kungen
Foto: Shutterstock

Läs mer: Victoria oigenkännlig på nya bilderna – därför väcker kronprinsessan nu starka reaktioner

Beslutet för barnen

Självklart kommer då de flesta svenska kungligheterna medverka och vara en del av firandet.

Men nu bekräftar Svensk dam att prinsessan Estelle och prins Oscar inte står med på närvarolistan för tillfället, och inte heller några andra av kungen och drottningens barnbarn.

Ett långt jubileumsfirande med mängder av människor, aktiviteter och festligheter kanske helt enkelt blir lite mycket för barnen som fortfarande är små.

BORGHOLM 20230714 Kronprinsessan Victoria tillsammmans med prins Daniel, prinsessan Estelle och prins Oscar och i bakgrunden kung Carl Gustaf och drottning Silvia i samband med firandet av kronprinsessan Victorias födelsedag på Sollidens slott på Öland. Foto: Mikael Fritzon / TT
BORGHOLM 20230714 Kronprinsessan Victoria tillsammmans med prins Daniel, prinsessan Estelle och prins Oscar och i bakgrunden kung Carl Gustaf och drottning Silvia i samband med firandet av kronprinsessan Victorias födelsedag på Sollidens slott på Öland. Foto: Mikael Fritzon / TT

Huruvida de dyker upp och medverkar vid någon del av firandet ändå återstår helt enkelt att se.

Läs mer: Kungens tårdrypande bekännelse – om hur familjen hanterade sorgen efter avlidne pappan: ”Vågade aldrig…”

Så arbetar de med säkerheten

Terrorhotnivån höjdes nyligen från en 3 till en 4 i Sverige, och med den stora uppslutning av människor som förväntas krävs det såklart en del arbete med säkerheten.

Enligt hovets informationschef, Margareta Thorgren, är det säkerhetspolisen som har det yttersta ansvaret.

– Vi har ytterligare tre länsbesök planerade fram till den 7 september. Det är vår säkerhetsorganisation, Säpo och polisen som gör bedömningar kring säkerhetsnivåerna och det är inget som vi kommenterar. Just nu är det inga förändringar i de tre länsbesöken som är kvar, har hon sagt till Aftonbladet.

Just nu verkar det helt enkelt inte som att det blir några ändringar i planeringen för firandet.

– Vår säkerhetsorganisation arbetar även här nära polisen och Säpo och just nu är riktlinjen att vi följer programmet utifrån lagd plan. Kungafamiljen är hela tiden väl informerad i säkerhetsfrågorna, säger Margareta Thorgren till Aftonbladet.