Prins Carl Philip tokhyllas av svenska folket – efter fantastiska insatsen för barnen: ”En stor förebild”

Prins Carl Philip har i många år arbetat för att öka kunskapen gällande dyslexi och för att hjälpa skolbarn med lässvårigheter. Nu hyllas han stort efter invigningen av det nya barnområdet på Bokmässan i Göteborg.

Alla barn ska ha rätt till en bra skolgång med samma förutsättningar som sina klasskamrater.

De allra flesta har olika behov, och då är det viktigt att kunna bemöta dessa olikheter med kunskap och förståelse.

Dessvärre är det många barn som idag har det svårt i skolan, och både stödet och kunskapen kan alltid förbättras.

En av de som länge arbetat med att försöka se till så att alla barn ska ha det så bra som möjligt i skolan är Prins Carl Philip.

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia. Foto: Fredrik Sandberg / TT
Prins Carl Philip och prinsessan Sofia. Foto: Fredrik Sandberg / TT

I många år har bland annat Prins Carl Philips och Prinsessan Sofias stiftelse arbetat med olika frågor gällande dyslexi och näthat.

”Alla människor är unika och lär sig och utvecklas på olika sätt. Dyslexi innebär att en tar till sig och förmedlar kunskap på ett sätt som skiljer sig från det som i samhället framstår som normativt. Stiftelsen vill bredda normen och arbetar därför för att nyansera bilden av dyslexi där både utmaningar och styrkor lyfts fram,” står det på stiftelsens hemsida.

Arbetet med dyslexi

En av anledningarna till att detta är en hjärtefråga för paret är att Carl Philip själv är dyslektiker.

– Till alla som har dyslexi vill jag säga att jag vet hur det känns. Vi är jättemånga som har det så du är inte ensam, har han sagt i ett uttalande på hemsidan.

För en tid sedan hölls den årliga bokmässan i Göteborg, och då var prins Carl Philip på plats för att inviga det nya barnområdet på mässan.

Han höll bland annat tal och klippte band.

”Och jag vill att ni alla öppnar ögonen för de som inte läser, och fråga er varför de inte gör det. Att ställa frågor är att bry sig! Kanske de inte har lugn och ro, kanske saknas tiden, eller så har de inte hittat någon bok som intresserar dem. Eller så har de kanske dyslexi. Och det är de inte ensamma om i så fall. Så mycket som en elev i varje klass har dyslexi. Men – tidig upptäckt hjälper barn med dyslexi. Ett område som vi kan bli mycket bättre på är, återigen; ställ frågor om varför läsningen går trögt, och ställ dem tidigt,” sa han då enligt Kungahuset.

Prins Carl Philip hyllas stort

I samband med detta publicerade också Kungahuset bilder på sin Instagram, och i kommentarsfältet är det många som hyllar prinsens viktiga arbete.

”Vackraste prinsen i världen! Så fin, ödmjuk, snäll, lugn med mera. Bravo Sverige! En stor förebild till många av våra barn och ungdomar.”

”Bästa fina prins Carl Philip. Som visar att man kan ha olika orsak att inte läsa. Så fint gjort”

”Bra prins Carl Philip att du lyfter fram och stöttar dem som har dyslexi.”

”Mycket fint arbete prinsen utför. Stor eloge att lyfta upp ämnet.”

”Viktigt, viktigt, viktigt! Fint jobbat, Carl Philip!”

Prins Carl Philip, bokmässan, dyslexi
GÖTEBORG 20230928 Prins Carl Philip medverkar i aktiviteter med skolklasser i Lästältet på 39:e Bokmässan i Göteborg under torsdagen. . Foto: Fredrik Sandberg / TT / kod 10080

Vad tänker ni om det här? Lämna gärna en kommentar på vår Facebooksida!