Christopher O’Regan lämnade ”Det sitter i väggarna” – så är relationen med Erika Åberg i dag

Christopher O’Regan ledde de första säsongerna av ”Det sitter i väggarna”.
Sen lämnade historikern programmet självmant.
Nu berättar Erika Åberg om hur relationen till tidigare SVT-kollegan ser ut i dag.

Erika Åberg och Christopher O’Regan byggde upp ”Det sitter i väggarna” – och lade grunden till vad programmet är i dag.

De fyra första säsongerna leddes SVT:s tittarsuccé av duon.

Nu har ”Det sitter i väggarna” gått i mål med ännu en uppskattad säsong som slutade i dur vad gäller tittarsiffrorna. Varje vecka bänkade sig hundratusentals tittare för att följa hur programledarna Erika Åberg och Rickard Thunér hälsar på familjer runtom i landet – för att ta sig en närmare titt på deras spännande hem.

SVT:s succéserie om historia, byggnadsvård och familjeberättelser är en framgångssaga som omhuldats ordentligt av tittarna genom åren. Faktiskt så pass mycket att kanalen tvingades ändra sig när de proklamerade att programmet skulle läggas ner för några år sen.

Erika Åberg, som är byggnadsantikvarie, har lett programserien ända sedan starten 2015.

Och under de inledande åren hade hon alltså hand om programmet tillsammans med historikern Christopher O’Regan, som är specialist på 1700-talet. Han valde dock självmant att hoppa av uppdraget av familjeskäl 2019.

Artikeln fortsätter under bilden.

Christopher O'Regan, tidigare programledare för "Det sitter i väggarna". Foto: SVT
Christopher O’Regan, tidigare programledare för ”Det sitter i väggarna”. Foto: SVT

Åberg berättar nu att hon hade lite kontakt med sin tidigare SVT-kollega även efter deras tid i ”Det sitter i väggarna”. Men i dag förs kontakten mest via nätet.

– Bara på sociala medier. Men vi träffades efteråt också och tog en fika och käkade tillsammans. Men sen så kom covid och efter det rann det ut lite sanden, säger Erika Åberg till Nöjeslivet.

Har ni pratat om hur programmet utvecklats sen han lämnade skutan?

– Ja, han säger att det är skönt att det ser ut att vara sig likt. Han tyckte verkligen att Rickard gjorde jättebra jobb och att det blev en fin överlämning, säger Erika Åberg och fortsätter:

– Han valde ju att hoppa av själv, så det är inga konstigheter på så sätt. Kan tänka mig att det blev bra för honom också, han ville inte fortsätta på grund av sin familjesituation vad jag förstod det som.

LÄS MER: Här brister SVT-profilen Erika Åberg ut i tårar – efter bilderna i Det sitter i väggarna: ”Blir för…”

Åberg kan nu glädjas åt att SVT redan har bestämt sig för att spela in en ny, tionde säsong av ”Det sitter i väggarna” som kommer någon gång i framtiden.

Artikeln fortsätter under bilden.

Foto: SVT

Själv har byggnadsprofilen just nu fullt upp med att skriva på uppföljaren till den bok om ”Det sitter i väggarna” som hon gav ut i fjol.

– Ja, det var så kul att göra den, så nu sitter jag och skriver på en till! Apropå att nörda ner sig, så vill jag göra det nu inom ett område. Jag kommer att fokusera på särskilda byggnadsdelar inom byggnadsvård. Sen håller jag i en del digitala kurser där folk från hela landet som är intresserade deltar. Det funkar bra.

Det gör Christopher O’Regan i dag

Vad Christopher O’Regan gör i dag?

Precis samma sak som för 30 år sen – han leder bokningsbara stadsvandringar i Gamla stan i Stockholm med passion och stor entusiasm.

– Precis som för trettio år sedan leder jag mina stadsvandringar även denna lördag. Ni som har valt att gå med kommer att finna att min vurm för Gamla stan är lika stor nu som då, skriver han på Instagram, där man kan följa honom.

Stort tack för den här säsongen, Erika och Rickard!

Det sitter i väggarna är tillbaka med ny säsong 2023. Programledare är Erika Åberg och Rickard Thunér. Foto: Maria Rosenlöf/SVT
Det sitter i väggarna är tillbaka med ny säsong 2023. Programledare är Erika Åberg och Rickard Thunér. Foto: Maria Rosenlöf/SVT

Kommer du att sakna ”Det sitter i väggarna” i rutan? Längtar du efter den nya säsongen? Vilka platser tycker du programmet ska besöka? Skriv gärna en kommentar!