Foto: SVT

Glädjebeskedet: Då återvänder tittarfavoriten ”Det sitter i väggarna” – här är tv-tiderna att hålla koll på

”Det sitter i väggarna” gör comeback i rutan.

Här är tv-tiderna att rita in i kalendern i höst.

Tittarfavoriten är tillbaka med sex helt nya avsnitt i SVT.

SVT:s ”Det sitter i väggarna” har under årens lopp blivit en riktig tittarfavorit. Programmet som hjälper nyfikna husägare att lära känna sitt hus och dess förflutna, med hjälp av byggnadsvårdsantikvarien Erika Åberg och experten Rickard Thunér, också känd från Antikrundan.

När programmets åttonde säsong sändes förra hösten fortsatte succén – ”Det sitter i väggarna” var ett till och med det mest sedda tv-programmet i Sverige.

Men det fanns en tid då programseriens framtid var osäker.

LÄS MER: SVT-profilens tårar – efter rysliga upptäckten i ”Det sitter i väggarna”

Tittarstormar och succéer för Det sitter i väggarna

I september 2020 hotade nämligen SVT att lägga ner programmet – men då inleddes en klassisk tittarstorm. Det startades en proteströrelse av sällan skådat slag i den moderna svenska tv-historien.

Artikeln fortsätter under bilden.

Det sitter i väggarna är tillbaka med ny säsong 2023. Programledare är Erika Åberg och Rickard Thunér. Foto: Maria Rosenlöf/SVT
Det sitter i väggarna är tillbaka med ny säsong 2023. Programledare är Erika Åberg och Rickard Thunér. Foto: Maria Rosenlöf/SVT

Tv-tittare som vägrade acceptera nedläggningen, samlade in protestlistor, skrev på Facebook, ringde in till SVT och vädrade sitt missnöje mot beslutet att lägga ner programserien.

Och de fick till slut SVT att backa – ”Det sitter i väggarna” fick vara kvar efter påtryckningarna.

Programledaren Erika Åberg har tidigare berättat för Nöjeslivet om hur glad hon är över den fina respons som tittarna gett dem.

– Det är så fantastiskt och de ger sig tillkänna när man har föredrag eller möter dem på stan och så där. Då kan de säga: ”vad roligt att ni fick fortsätta, jag var en av dem som protesterade”, det är så jäkla gulligt, har Åberg tidigare sagt till Nöjeslivet.

– Det känns nästan som man har sitt eget fotbollslag.

LÄS MER: Så är SVT-profilernas relation egentligen bakom kulisserna – efter succén i ”Det sitter i väggarna”

Nu återkommer alltså programserien med den nionde upplagan i ordningen.

Här är allt du behöver veta inför nya ”Det sitter i väggarna”.

Det sitter i väggarna 2023 – sändning, stream och tablåtider för säsong 9 i SVT

Enligt SVT väntar nu sex nyinspelade avsnitt.

Artikeln fortsätter under bilden.

Vid domkyrkan i Strängnäs ligger ett gammalt gathus som "Det sitter i väggarna" besöker i säsongspremiären. Foto: Erika Åberg/SVT
Vid domkyrkan i Strängnäs ligger ett gammalt gathus som ”Det sitter i väggarna” besöker i säsongspremiären. Foto: Erika Åberg/SVT

Första programmet sänds torsdag 17 augusti klockan 20.00 i SVT1. Därefter fortsätter ”Det sitter i väggarna” att visas i SVT1 på just torsdagarna i ytterligare fem veckor.

För de som inte kan hålla sig till dess väntas kanalen tillgängliggöra avsnitten för streaming redan på onsdagarna klockan 02.00 på SVT Play. Det första avsnittet går därmed att streamas från onsdag 16 augusti 02.00 på SVT Play.

– Dags för en ny säsong där gamla byggnadsmetoder som pappspänning och lumppapp uppmärksammas och ett skiffertak i Dalsland underhålls för att hålla i ytterligare 100 år. Det blir spännande historier om kidnappade barn, uppgrävda lik, skottlossning och ödesdigra bränder. Fascinerande människoöden uppdagas och i många fall måste husägarna skriva om husets historia efter programledarna Rickard Thunérs och Erika Åbergs besök, skriver SVT om den nya säsongen.

Söker efter svar i mystiskt källarvalv

I just det första avsnittet gör ”Det sitter i väggarna” ett besök i Strängnäs.

– Vid domkyrkan i Strängnäs ligger ett gammalt gathus där Caroline och Tomas bor med sina två barn. Har huset någon koppling till domkyrkan? Har det mystiska källarvalvet varit fängelse? Sökandet efter svar leder antikexperten Rickard Thunér högst upp i kyrkans torn och ett yrke som inte längre finns visar sig ha stor betydelse för huset. Byggnadsvårdsantikvarie Erika Åberg hjälper familjen att sätta tidstypisk lumppapp på väggarna i ett vindsrum, skriver kanalen.

I avsnitt två gästar ”Det sitter i väggarna” Torstorps gård i halländska Grimeton, och som har anor sedan medeltiden (bilden nedan).

Artikeln fortsätter under bilden.

Antikexperten Rickard Thunér och byggnadsvårdsantikvarien Erika Åberg. Foto: SVT
Antikexperten Rickard Thunér och byggnadsvårdsantikvarien Erika Åberg. Foto: SVT

Avsnitt tre sänds från Tornhuset eller Jaktvillan där det sägs att kung Oscar II jagade svan.

Det fjärde avsnittet har spelats in i det lilla skärgårdssamhället Obbola i Västerbotten, och vid ett hus som en gång varit skomakeri och skoaffär.

I femte programmet gästar Erika och Rickard byn Frösunda där gården Gyllendal finns, och som nu är ett generationsboende.

Och i säsongsfinalen, det sjätte programmet, gör ”Det sitter i väggarna” ett besök i den gamla mangårdsbyggnaden till Öxnäs bruk. Där visar det sig att huset varit skådeplats för många spännande historier.

Alla sändningstider för Det sitter i väggarna 2023:

  • Avsnitt 1: Torsdag 17 augusti 20.00 i SVT1. Onsdag 16 augusti 02.00 i SVT Play.
  • Avsnitt 2: Torsdag 24 augusti 20.00 i SVT1. Onsdag 23 augusti 02.00 i SVT Play.
  • Avsnitt 3: Torsdag 31 augusti 20.00 i SVT1. Onsdag 30 augusti 02.00 i SVT Play.
  • Avsnitt 4: Torsdag 7 september 20.00 i SVT 1.
  • Avsnitt 5: Torsdag 14 september 20.00 i SVT1.
  • Avsnitt 6: Torsdag 21 september 20.00 i SVT1.
Antikexperten Rickard Thunér och byggnadsvårdsantikvarien Erika Åberg. Foto: SVT
Antikexperten Rickard Thunér och byggnadsvårdsantikvarien Erika Åberg. Foto: SVT

Visst ser vi fram emot den nya säsongen? Skriv gärna en kommentar på vår Facebook-sida!