Johan Jureskogs revansch efter mörka tiden – utanför Let's dance

Foto: TV4/TT

Johan Jureskogs revansch efter mörka tiden – hustruns avgörande ord före Let’s dance

Johan Jureskog bröt ihop mitt i coronakrisen.
Men stjärnkrögaren har rest sig – och nu berättar han om det varma stödet från kärleken inför Let’s dance.
– Hon har sett mig i mitt risigaste år där man varit ledsen och orolig, säger han till Nöjeslivet.

Stjärnkrögaren Johan Jureskog och proffsdansaren Hedvig Löfwall har hittills bjudit tv-tittarna på en rykande cha-cha och en elegant American smooth.

Den förstnämnda, som också var duons premiär i Let’s dance, sågades av juryns ordförande Tony Irving. Men den andra veckan var revanschen total.

LÄS MER: Therese Johaug bryter tystnaden om Charlotte Kalla i Let’s dance – efter kritiken från Tony Irving

LÄS MER: Nilla Fischers svidande insikt – efter tunga uttåget i Let’s dance: ”Hade vi egentligen en ärlig chans?”

Artikeln fortsätter under bilden.

Foto: TV4

Då belönades både Johan och Hedvig med beröm.

– Du levererade otroligt bra känsla från fötterna till huvud, sade Tony Irving till Jureskog i andra programmet.

När Nöjeslivet mötte dansparet inför säsongen berättade de bland annat om sin spända förväntan inför att ställas framför juryn.

– Hedvig kommer vara en tia av tia, klankandet kommer vara på mig. Jag är rätt cool med att möta dem. Det som jag tycker är Värre är de nio eller tio kamerorna som kommer möta oss. Det gäller att bara försöka fokusera på Hedvig och så kör vi. Sen vore det kul att få poäng och att de säger att man gör någonting bra. För då eggar det på mitt självförtroende, säger Johan Jureskog.

Vem tror ni är hårdast?

– Jag tror konsekvent att Ann (Wilsom) och Dermot (Clemenger) är mera… Det känns som att Tony är lite mer som jag, en lös kanon som får lite feeling och kan säga saker och ting, säger Jureskog.

Hur vill ni beskriva ert samarbete hittills?

– Jag tycker vi framför allt har väldigt kul ihop, och vi båda två vill ju gärna att allt ska sitta väldigt bra. Så vi jobbar verkligen på, säger Hedvig.

– Vi har också varit väldigt duktiga på att umgås privat. Hedvig har passat min familjs hundar, vi har varit på vårt lantställe tillsammans. Vi har varit ute och ätit en massa med Mattias, Hedvigs pojkvän, och med min fru. Sen har Hedvig träffat mina barn. Så vi har teambuildat väldigt mycket och lärt känna varandra, säger Jureskog.

Tror ni det kan ge er mycket tillbaka i danserna?

– Jag körde ju Kocklandslaget i åtta år, och mycket av den tiden vi gjorde handlade om att göra aktiviteter vid sidan om matlagningen för att man ska bli ett tajt team. Det tycker jag vi varit duktiga på att anamma.

Målet för stjärnkrögaren är att ta sig så långt som möjligt – för danspartnerns skull.

– Förutom att jag gärna vill ta mig igenom det här, så är en del av stressen från min sida att jag så gärna det här för Hedvigs skull. Det här är hennes dröm och hon vill nog gärna vara kvar nästa år också. Därför vill jag göra så bra ifrån mig som möjligt. Jag försöker vara så snäll och ansvarstagande som möjligt, säger Jureskog.

Johan Jureskog om Mat-Tina Nordströms succé i Let’s dance

Flera andra tv-kända kockar har tidigare medverkat i programmet. År 2008 gick Tina ”Mat-Tina” Nordström hela vägen och vann med Tobias Karlsson.

Jureskog minns än i dag hur han mötte ”Mat-Tina” första gången.

– Vi är kollegor. Jag har följt Tina, och jag kommer aldrig glömma när jag träffade henne första gången. Vi var och besökte Petri Pumpa där hon jobbade. Hon var så jäkla häftig. Det var nog 25 år sen. Hon har ju kommit långt i det här, säger Jureskog.

Artikeln fortsätter under bilden.

STOCKHOLM 20080328 TV-kocken Tina Nordström med danspartnern Tobias Karlsson i aktion på dansgolvet under finalen av TV4:s Let's Dance 2008. Foto: Anders Wiklund / TT
STOCKHOLM 20080328 TV-kocken Tina Nordström med danspartnern Tobias Karlsson i aktion på dansgolvet under finalen av TV4:s Let’s Dance 2008. Foto: Anders Wiklund / TT

Samtidigt som han delvis jämför sig med Nordström, dyker också en annan tv-kock upp i Let’s dance-historiken.

Melker Andersson är väl den ende manlige kocken som också varit med va? Han åkte ut först. Så det är mitt delmål. Att slå honom, sen får man se om vi kan slå Tina. Det är då svårt eftersom hon vann, säger Jureskog.

LÄS MER: Tobias Karlssons kontring efter Tony Irvings vassa kritik i Let’s dance – bryter tystnaden: ”Aldrig mer…”

LÄS MER: Charlotte Kallas enda krav på TV4 före Let’s dance – Tobias Karlssons uppoffring för stjärnans skull

Har ni pratat någonting sen du blev klar för Let’s dance, du och Tina? 

– Nej, det har vi inte gjort. Men Marie Serneholt och jag är väldigt goda vänner. Vi har pratat ganska mycket. Hon vann… eller hon vann inte, hon fick spö av Stenmark!

Serneholt som fanns med i publiken redan i andra programmet och livligt hejade fram sin kompis från läktarplats.

Artikeln fortsätter under bilden.

Marie Serneholt hejar fram Johan Jureskog i Let's dance. Foto: TV4
Marie Serneholt hejar fram Johan Jureskog i Let’s dance. Foto: TV4

Har du fått några bra tips? 

– Ja, det är lite svårt för henne för hon är liksom showbiz. Jag tror inte det finns något yrke som är längre ifrån… från kockscenen till dansscenen, det finns nog inget som har längre avstånd. Jag tror inte det finns någon här som har ett längre avstånd. Det är bara att försöka göra sitt bästa och inte fucka up. För då får man onda ögat också av Hedvig, säger Johan och skrattar.

Johan Jureskogs relation med Leif GW Persson

Du och Leif GW Persson har gjort en burgare ihop, kan du berätta lite om er relation?

– Ja, det är andra gången nu. GW är ju allas idol liksom, så är det ju. Han är delägare i ett initiativ som jag är helt kär i. När man sätter upp vilt på restaurangerna så är det väldigt svårt att få tag i svenskt vilt. Låt oss säga att man vill ha rådjur och då får man ett litet rådjur eller såhär stort rådjur, säger Johan och måttar med händerna.

Artikeln fortsätter under bilden.

Leif GW Persson skrockar i Nyhetsmorgon. Foto: TV4
Leif GW Persson skrockar i Nyhetsmorgon. Foto: TV4

– Och det är väldigt svårt att portionera när man får in det, beroende på vad man ska göra. Nu har initiativet Svenskt gårdsvilt tagit in och blivit som en grossist för massa gårdar. Sorterar och paketerar både för konsument och restaurang. När de frågade om vi kunde göra ett samarbete där GW och jag gör en burgare tillsammans var jag ganska snabb med att säga självklart.

Hur var mötet med GW?

– Mötet var så där som man drömmer om. Jag har träffat honom ett flertal gånger i och med att min bror var chef på Operakällaren och vi har stött på varnadra lite. Men jag har liksom aldrig umgåtts med honom på det sättet. Närmare Winston Churchill kan man inte komma. Han är en alkoholromantiker, det är jag också. Allt vad det införnimmar upplevde jag. Det var verkligen som att träffa en idol. Han bjöd upp mig till biblioteket, vi satt och drack armagnac och rökte cigarr inne. 

Och pratade massa hemligheter?

– Ja. Att röka cigarr inne är det finaste man kan göra. Då fick man höra en massa från hans sida.

Jureskogs vändning efter svåra tiden – hustruns avgörande ord

Tiden före Let’s dance föregicks för Jureskogs del av en tung period. Coronapandemin satte sina spår i restaurangbranschen.

Att han tackade ja till Let’s dance har en viss koppling till den svåra tiden, berättar han. Det var hustrun Paulina som övertygade honom – och förstående kollegor.

– Att man som jag driver tio bolag och alla är med på att “nu är Johan med här ett tag. Så ska han få vara i sin lilla bubbla”. Det var lite så jag gick in i det här. Min fru sa: “det är klart du ska göra det där!”, säger Jureskog och fortsätter:

Artikeln fortsätter under bilden.

STOCKHOLM 20221118 Johan och Paulina Jureskog anländer till galapremiären av "Länge leve Bonusfamiljen" på Filmstaden Rigoletto. Foto: Pontus Lundahl / TT
STOCKHOLM 20221118 Johan och Paulina Jureskog anländer till galapremiären av ”Länge leve Bonusfamiljen” på Filmstaden Rigoletto. Foto: Pontus Lundahl / TT

– Pandemin har varit jävligt tuff, hon har sett mig i mitt risigaste år där man varit ledsen och orolig. Att sen komma in på det här som helt seriöst verkar vara ett program med ren kärlek. Gör man fel så gör man fel och det verkar vara så kärleksfullt alltihop. Tills man åker ur. Men jag hoppas att vi går hela vägen, säger Jureskog.

Artikeln fortsätter under bilden.

STOCKHOLM 20230330 Johan Jureskog med dansaren Hedvig Löfwall i Let’s Dance i TV4. Foto: Christine Olsson / TT
STOCKHOLM 20230330 Johan Jureskog med dansaren Hedvig Löfwall i Let’s Dance i TV4. Foto: Christine Olsson / TT

Hur var den tuffa tiden för dig?

– Speciellt första delen av pandemin var extremt tufft för från en dag till en annan var det från fullt till tomt. Den var tuffast vid 2020 fram till regeringen hade en plan. Folk var jätterädda, men man måste förstå att visst, hyra en restaurang är dyrt. Men det är personaltimmar som kostar. När man då inte får kicka folk hur som helst, utan står där med full personal och säljer ingenting. Då tickar det miljoner i månaden. 

Men nu är det på rätt väg igen?

– Det har varit väldigt, väldigt bra. Jag känner att folk klagar i en del branscher, vilket är beklagligt. Men peppar peppar, ta i trä så har restaurangerna fortfarande rätt bra att göra trots ekonomin som är just nu.

Let’s dance sänds på lördagar klockan 20.00 i TV4.

Johan och Hedvig kunde andas ut efter andra veckans Let's dance – då juryn delade ut beröm. Foto: TV4
Johan och Hedvig kunde andas ut efter andra veckans Let’s dance – då juryn delade ut beröm. Foto: TV4

Vi önskar er stort lycka till, Johan och Hedvig!

Vad tycker du om årets Let’s dance? Skriv gärna en kommentar!