Foto: TV4

Tittarnas vrede mot Let’s dance – stenhård kritik efter dramatiska inslaget: ”Ett hån mot…”

Efter oväntade beskedet i lördagens direktsändning.
Nu rasar tittarna mot regeln i Let’s dance – och kräver förändring.

Kvartsfinalen närmar sig i Let’s dance – och efter lördagens program återstår nu endast fyra danspar i TV4-tävlingen.

Fyra ska bli tre på lördag när kändisdeltagarna Eric Saade, Marie Mandelmann, Aron Anderson och Filip Dikmen gör upp om tittarrösterna och jurypoängen.

I förra veckans direktsända avsnitt uppstod stor dramatik när Dikmen och danspartnern Linn Hegdal ställdes mot Markus Granseth och proffsdansaren Cecilia Ehrling Danermark i duell. Det hela slutade med att de senare åkte ur.

Förra året var det premiär för det då helt nya tävlingsmomentet ”Duellen” i Let’s dance – en extra kvalrunda för de två danspar som fått lägst tittarröster och därefter gör upp i en danskamp om den sista platsen.

LÄS MER: Tommy Körbergs uppträdande väcker känslor – tittarnas tårar efter draget i Let’s dance

Juryn i Let’s dance. Foto: TV4

I programmet tävlar deltagarna såväl om juryns poäng som om tv-tittarnas gunst. I lördagens program dansade Dikmen och Hegdal en quickstep till musikalen Cabaret – och belönades med full poäng från juryn.

Inför årets säsong berättade Dikmen om sin stora respekt för juryn.

– Jag vet inte, jag tycker bara de ser farliga ut, som ett maffiagäng. Jag ska vara respektfull och ska försöka lära mig så mycket som möjligt, men de skrämmer mig, allihopa, sade Filip Dikmen då till Nöjeslivet.

Danspartnern Linn Hegdal skrev historia ifjol genom att bli först i Let’s dance att vinna två år i rad, först med John Lundvik, sen med Filip Lamprecht. Nu tävlar hon med Dikmen och gör återigen succé – trots att Dikmen kände tvivel inför säsongen.

– Jag har press! För jag kommer förstöra hennes hattrick, hon har vunnit två år i rad. Jag tror det, men vi hoppas på det bästa, sade Dikmen då till Nöjeslivet

Juryn gav full pott – tittarna skickade duon till kvalrunda

Men i lördags var alltså hyllningarna massiva till dansparet. Tony Irving var helt lyrisk när han beskrev Dikmens utveckling i programmet. Juryprofilen gestikulerade vilt i direktsändningen.

– Du har tagit bort en planka från din rygg, den rör sig! Du är flexibel! Du ålar i din överkropp! Och din ram, it’s to die for, sade Irving.

Tony Irving. Foto: TV4
Tony Irving. Foto: TV4

Ann Wilson erkände att hon var starkt berörd under dansen.

– Jag fick gåshud och lite tårar i ögonen, säger hon.

Dermot Clemenger förklarar att han tror Dikmen kan gå långt i tävlingen.

– Jag sa ju det redan från jättelänge sen, att du är killen att alla skulle slå i den här tävlingen. Du bevisar det ytterligare en gång i kväll, säger Dermot Clemenger.

LÄS MER: Tony Irving har fått nog – sätter ner foten efter tittarnas bisarra frågor: ”Helt otroligt”

Filip Dikmen och Linn Hegdal. Foto: TV4
Filip Dikmen och Linn Hegdal. Foto: TV4

Efteråt fick Dikmen och Hegdal ta emot en fullpoängare av juryn – tre stycken tior – och såg glada ut.

Vreden mot reglerna i Let’s dance – tittarnas stenhårda kritik

Men när tv-tittarnas röster senare i programmet avkunnats – i vad som brukar vara programmets mest dramatiska ögonblick – stod det klart att duon hamnat bland de två sista. Därmed tvingades Dikmen och Hegdal kvala i ”Duellen” trots juryns massiva hyllningar.

Tittarna skickade i stället vidare Eric Saade, Marie Mandelmann och Aron Anderson vidare direkt i tävlingen.

LÄS MER: Aron Andersons smärtor – tittarfavoritens skada bakom kulisserna: ”Varit tufft”

Efter det stora dramat i lördags väljer nu många tittare att vädra sitt missnöje mot upplägget i Let’s dance. I TV4:s egna sociala medier skriver många tittare att de menar att telefonrösterna spelat ut sin roll i programmet.

– Tycker juryn borde ha mera att säga till och att man inte får börja rösta förrän dom har dansat sina danser för det är väl dansen vi ska rösta på inte vem vi tycker om eller har jag missuppfattat denna tävling, skriver en kritisk tittare i kommentarsfältet på Facebook-sidan för Let’s dance.

Och får medhåll av många andra.

– Inte kul att se längre! När juryn som KAN dans ger dom höga poäng och sen ska paret duellera! Skulle vilja att man gör om reglerna och att folkets röster får mycket mindre betydelse! skriver en besviken tittare.

”Skulle vara bäst om juryn fick bestämma”

Nu höjs flera kritiska röster mot att Let’s dance kan riskera att bli en match i popularitet, snarare än en danstävling.

– Svenska folket borde inte få ha de avgörande rösterna. När man röstar på den person de gillar istället för den personen som dansar bäst. Tycker det är ett hån mot de par som lyckats med utvecklingen att bli bättre och bättre och får de stå i duell, skriver en tittare.

– Det skulle vara bäst om juryn fick bestämma. Mer rättvist, skriver ytterligare en kritisk tittare.

– Folk röstar på de som är mest kända inte på danskunskaper. Ändra regler och och låt juryns röster styra vem/vilka som går vidare i tävlingen. Annars blir det ointressant för oss tittare som följer detta program, skriver en annan tittare.

Många kritiska tittare menar att Dikmen aldrig borde hamnat i kvalduellen i lördags – efter att ha fått full pott av juryn.

– Han borde inte duellera då han står för bästa! Utvecklingen av alla! Let’s dance är en danstävling och inte popularitets tävling, skriver en missnöjd tittare.

Nu återstår att se vilka danspar som når finalen om några veckor.

Markus Granseth
Jonathan Näslund och Marie Mandelmann har imponerat hittills och är kvar i årets Let’s dance-tävling. Foto: TV4

– Filip och Linn är bäst. Jag hoppas finalen kommer att stå mellan Filip och Erik! Dags för Aron och Marie att duellera nästa gång tycker jag, skriver en tittare.

– Hemskt att han fick göra de skulle varit mellan Aron och Marie istället, skriver ytterligare en besviken tittare.

”Let’s dance” sänds på lördagar klockan 20.00 i TV4.

https://www.facebook.com/tv4letsdance/posts/5322835731096260

Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar!