Foto: Maja Suslin & Jonas Ekströmer TT/TV4

Tony Irvings utspel om folkkära stjärnorna – stora förändringen i Let’s dance 2022: ”Ingen som är…”

Stentuff konkurrens – och hårdare förberedelser än någonsin.
Let’s dance-juryn pekar ut riktningen för deltagarna inför 2022 års säsong i TV4.
– Vi brukar ha någon som man redan nu tittar på rent fysiskt och tänker, ”okej, den kommer ryka fort”. Men vi har inte den typen av person i år, säger Tony Irving till Nöjeslivet.

Marie Mandelmann, Aron Anderson, Mia Parnevik … de folkkära stjärnorna radar upp sig även i 2022 års säsong av Let’s dance.

På lördagen är det dags för storslagen premiär för TV4:s långkörare som i år går in på sin 17:e säsong.

STOCKHOLM 20160815 Folkkära tv-profilen Mia Parnevik tävlar med Tobias Karlsson i 2022 års Let's dance. Foto: Maja Suslin / TT
STOCKHOLM 20160815 Folkkära tv-profilen Mia Parnevik tävlar med Tobias Karlsson i 2022 års Let’s dance. Foto: Maja Suslin / TT

Juryn består liksom förra året av Tony Irving, Ann Wilson och Dermot Clemenger. Den förstnämnde har varit med i alla dessa år, och han har lyckats urskönja en förändring i den nya laguppställningen av kändisdansare i programmet i år.

– Vi har ingen som är värdelös. Vi brukar ha någon redan nu som man tittar på rent fysiskt och tänker, ”okej, den kommer ryka fort”. Men vi har inte den typen av person i år. Vi har ett rätt så bra gäng, alla har bra förutsättningar, alla har någonting de behöver kliva över, ett hinder, säger Tony Irving till Nöjeslivet.

Detaljen Let’s dance-deltagarna måste ha koll på – juryprofilens ord

Kollegan Dermot Clemenger misstänker att kändisarna kan lyckas samla starkt stöd ute i stugorna.

– Alla har sin ganska trogna fanskara också, så de kommer få stödet hemifrån också. Så det är svårt att säga vem som ryker först, säger Clemenger.

STOCKHOLM 20220315 Let's Dance 2022. Dansaren Jonathan Näslund med lantbrukaren Marie Mandelmann. Foto: Jonas Ekströmer / TT
STOCKHOLM 20220315 Let’s Dance 2022. Dansaren Jonathan Näslund med lantbrukaren och tv-personligheten Marie Mandelmann. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Ann Wilson pekar ut en speciell detalj som deltagarna måste ha koll på redan från start – annars riskerar deras dansäventyr i TV4 att inte bli särskilt långlivat.

– Jag tror det kommer handla om den som klarar av att kontrollera sina nerver, och den som kommer kunna hålla lugnet första två avsnitten. För där sitter publik, och vi sitter där. Den som kan andas in energi och våga, den kommer klara sig, säger hon.

Tony Irving instämmer.

– Ann börjar komma in på en förändring vi sett när det gäller deltagarna i programmet. När vi började, det var en underhållningsprogram med dans som en tävling. Nu är det för deltagarna en danstävling på riktigt. De senaste åren, när de tränar ordentligt, de satsar för att vinna och satsar för att vinna deltävlingen. Så den här ”pajas” som vi såg i början när folk ställde upp i en balett tutu i Sergel torgs fontän och gjorde ”Sex in the city” … den delen av Let’s dance är borta. Det tillhör historiken, säger Tony Irving.

Tony Irving om nya säsongen av Let’s dance

Juryprofilen menar att programmet genom åren byggt upp en stor förväntan men också press på deltagarna.

– Nu tävlar dessa människor medvetet. De har sett detta i 17 år, de vet att det är tävling, vet att det är jury, de vet att de här två (Wilson och Clemenger) kommer kommentera på sitt sätt och jag på mitt sätt, säger Tony Irving.

Let's dance-juryn: Dermot Clemenger, Ann Wilson och Tony Irving. Foto: TV4
Let’s dance-juryn: Dermot Clemenger, Ann Wilson och Tony Irving. Foto: TV4

Enligt Dermot Clemenger är kändisdeltagarnas träningsscheman betydligt mer fullspräckade i dag än under premiärsäsongen 2006.

– De tränar kanske mer nu på en dag än vad de gjorde på en vecka i början, om man lägger ihop de sammanlagda timmarna. De är ju här tidigt på dagarna och just nu är det lite stressigt med tre lokaler och tio par. Alla vill ju ha så mycket tid som möjligt, säger Clemenger.

Samtidigt misstänker Ann Wilson att det också handlar om höga kravställningar från deltagarna på sig själva, efter att de kanske själva följt programmet på tv under åren.

– Jag tror också det handlar om att de har så stora krav på sig själva nu. De har tittat på 16 säsonger och tänkt att, ”det där ska jag göra bättre, så dålig kan man inte vara”, säger hon.

Tony Irving
Tony Irving. Foto: TV4

Ann Wilson: ”De kan ligga risigt ute”

Deltagarna som pressar sig själva för hårt kan få det tufft i tävlingen, spår Wilson.

– Så de har byggt upp mycket press på sig själva, och därför tror jag att dem … Det kommer ligga en liten sjok med deltagare och dansare som känner att ”nej men Gud, jag har så mycket press på mig så jag har svårt att hantera det”. De kan ligga risigt ute, säger Ann Wilson.

Hela juryn ser fram emot att dra i gång den nya säsongen. Tony Irving är förväntansfull när han summerar startfältet.

– Det är första gången jag står här, om man tittar på alla konstellationer av par, och säger ”fasiken vad bra konstellation det är!”. Rätt kändis med rätt dansare, personlighetsmässigt, kroppsformsmässigt och det gör, när den är rätt från början, att vi ser en otroligt hög kvalitet av dans från dessa par. Nu kan man se att hela casten är bra sammansatt, säger Tony Irving.

Ännu så länge verkar deltagarna vara vänner – trots den hårda konkurrensen.

– Man kände direkt tycker jag när man går in i rummet med dem att det är en otrolig energi men också en otrolig värme. De vill varandra väl och det kanske man ser i alla fall tre, fyra första veckorna, sen får vi väl se, säger Ann Wilson och skrattar.

”Let’s dance” har premiär på lördag 19 mars klockan 20.00 i TV4.

STOCKHOLM 20220316 Jurymedlemmarna Tony Irving, Ann Wilson och Dermot Clemenger samt programledarna David Lindgren och Petra Mede flankeras av deltagarna i Let's Dance 2022. Bakre raden; Tobias Wallin, Mouna Esmaeilzadeh, Malin Watson och Henrik Fexeus. Främre raden; Cecilia von der Esch, Hugo Gustafsson, Linn Hegdal, Aron Andersson, Filip Dikmen, Jasmine Takacs, Erik Saade, Katja Lujan Engelholm, Mia Parnevik, Tobias Karlsson, Cecilia Ehrling, Markus Granseth, Lisa Ajax, Marie Mandelmann och Jonathan Näslund under 2022 års upplaga av Let's dance. Foto: Jonas Ekströmer / TT
STOCKHOLM 20220316 Jurymedlemmarna Tony Irving, Ann Wilson och Dermot Clemenger samt programledarna David Lindgren och Petra Mede flankeras av deltagarna i Let’s Dance 2022. Bakre raden; Tobias Wallin, Mouna Esmaeilzadeh, Malin Watson och Henrik Fexeus. Främre raden; Cecilia von der Esch, Hugo Gustafsson, Linn Hegdal, Aron Andersson, Filip Dikmen, Jasmine Takacs, Erik Saade, Katja Lujan Engelholm, Mia Parnevik, Tobias Karlsson, Cecilia Ehrling, Markus Granseth, Lisa Ajax, Marie Mandelmann och Jonathan Näslund under 2022 års upplaga av Let’s dance. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Vad tycker du om uppställningen och showen i den nya säsongen? Skriv gärna en kommentar!