Foto: TV4

Leif GW:s oväntat rörande markering på Alla hjärtans dag – efter kollegans fråga om hustrun Kim

Leif GW Persson får frågan hur han och hustrun ska fira Alla hjärtans dag.
Men då väljer professorn att rikta sitt fokus mot någonting helt annat.
Hans ord i Nyhetsmorgon berör kollegorna på djupet.

På onsdagen infaller Alla hjärtans dag. ”Valentindagen” infaller årligen den 14 februari, och ska ha sitt ursprung i traditioner som uppstod kring helgonet Sankt Valentin under medeltiden i Frankrike och England, och vid en vårfest från antiken.

När Leif GW Persson på onsdagen gästar Nyhetsmorgon för att analysera veckans hetaste krimhändelser, får han först frågan av programledarna om hur han och hustrun Kim ska fira dagen.

Men då väljer Leif GW att rikta fokus mot någonting helt annat.

Han vänder på resonemanget.

Artikeln fortsätter under bilden.

Foto: TV4

– Hustrun brukar kalla det för att det är ”mitt och hennes hjärtans dag” och det är nog ett klokt påpekande. För många människor är det ju tyvärr så att det blir bara en ytterligare accent till deras ensamhet. Ungefär så. I övrigt firar vi inte på något särskilt sätt, säger Leif GW Persson i Nyhetsmorgon.

Vidare får han en fråga om det blir någon överraskning för Kim, men det vill han inte berätta i tv.

– Ingen liten överraskning? Att sitta och berätta om den i tv medan hon fortfarande sover? Eller om hon vaknat. Nej, den typen av överraskningar ska man nog undvika. Inte bara på Alla hjärtans dag utan på alla dagar, säger GW och skrattar.

I stället vill han fortsätta prata om det som han tidigare var inne på. Nämligen den ofrivilliga ensamheten. GW vill slå ett slag för den som inte har någon att fira.

– Det där andra är inte oviktigt. Väldigt många av våra helger är till för att markera mänsklig gemenskap. Alldeles för många människor är ensamma, va. Så är det någonstans man ska skicka sina markeringar så är det till dem, säger Leif GW Persson i sändningen.

Kollegorna Anders Pihlblad och Sofia Geite blir starkt berörda av GW:s utläggning.

Artikeln fortsätter under bilden.

Foto: TV4

– Du lyfter något som är jätteviktigt. Ensamheten är stor, utbredd och faktiskt allvarlig, säger Pihlblad.

– Ett växande problem, säger GW.

Du är fantastisk, GW! Nu hjälps vi åt att dela hans budskap vidare på Alla hjärtans dag.

STOCKHOLM 20230822 Kim Olsson och Leif GW Persson anländer till Albert Bonniers Förlag och Wahlström & Widstrands traditionsenliga förlagsfest på Nedre Manilla på Djurgården i Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev