Foto: SVT

Obehagliga upptäckten i Det sitter i väggarna – SVT-profilen om beslutet: ”Inte gå för nära…”

Efter obehagliga upptäckten i ”Det sitter i väggarna”.
Nu berättar Erika Åberg om det avgörande spelet bakom kulisserna i SVT-programmet.
– Vi hade redaktionsmöten om hur detaljerat vi skulle beskriva det hela, säger hon till Nöjeslivet.

Tittarfavoriten ”Det sitter i väggarna” är tillbaka i SVT. Efter tre framgångsrika säsonger hotades programserien av nedläggning – men tittarnas starka protester gjorde att kanalen vände.

Nu visas säsong fyra på bästa sändningstid under torsdagskvällarna hela hösten.

– Tittarna kommer att känna igen sig i formatet, men det är alltid någonting nytt ändå. Alla husen är så speciella, de har speciella historier. Trots att det inte är slott och herrgårdar och kändisar som har bott där. Det är vanligt folks liv, och det är så intressant, säger den otyckta programledarprofilen Erika Åberg till Nöjeslivet.

Obehagliga upptäckten i ”Det sitter i väggarna”

I förra veckans avsnitt, som var inspelat i Dalarna, gjorde produktionen en obehaglig upptäckt i samband med förarbetet av programmet.

Erika Åberg i Dalarna. Foto: SVT

– I det här fallet, i ett av husen som är en hästgård i Dalarna fanns en spökhistoria om att ett barn skulle ligga begravet under farstukvisten. Den sägnen eller spökhistorien började vi rota i. Ibland kan det ju bli lite som viskningsleken med skrämmande berättelser, som man har berättat några varv. Men vi hittade faktiskt belägg för att något fruktansvärt hänt, säger Erika Åberg.

Det hela presenterades sedan i SVT-programmet – bland annat via en polisrapport – men föregicks av en tydlig etisk diskussion inom produktionen, avslöjar Erika.

– Vi hade till och med redaktionsmöten om hur detaljerat vi skulle beskriva det hela. Det handlar ju också om integritet, vilket kanske du som journalist är bekant med. Ibland har man hört om historier från 50-60-70-tal som folk föreslår att man ska nysta i, men det handlar om personlig integritet och inom en viss tidsram ska man inte gå för nära, säger Erika Åberg till Nöjeslivet.

Programledarkollegan Rickard Thunér. Foto: SVT

Hemlighet döljer sig under heltäckningsmatta – river upp

I torsdagens avsnitt åker Åberg tillsammans med programledarkollegan Rickard Thunér till en pampig herrgård i Skebobruk. Dit flyttade familjen Dexner in sommaren 2020 – och i byggnaden finns många salar och otaliga rum. Erika Åberg, som är byggnadsantikvarie till yrket, upptäckte många spår från förr – bland annat en grön gammal heltäckningsmatta. Den river Erika ut tillsammans med familjen, för att avslöja vad som finns där under.

Erika Åberg berättar att tv-inspelningarna av ”Det sitter i väggarna” brukar pågå i lite mer än en vecka – per avsnitt.

– Tv-teamet är ju utspridda över landet, och kommer till inspelningsplats samtidigt. Vi är på varje objekt i åtta dagar, om det är långväga resor ser vi till att köra åtta dagar i sträck. Annars gör vi uppehåll över helgen, säger Erika Åberg.

Erika Åberg om arbetet bakom kulisserna på ”Det sitter i väggarna”

Hon förklarar att det kan bli ganska intensivt för alla inblandade. Men resultatet brukar samtidigt bli bländande – ”Det sitter i väggarna” har genom åren haft miljonpublik i tv-sofforna och de engagerade tittarna protesterade som bekant när SVT hotade lägga ner showen.

– Sen stövlar vi in till familjerna på morgnarna och filmar hela dagarna, antingen huset eller platsen som är relevant. Jag får besöka hantverkarnas verkstäder och bygga tillsammans med dem, titta in i arkiv… Och sen blir vi klara på kvällstid oftast. Då ska vi till hotellet och alla har grejer att göra även efter själva arbetsdagen. Fotograferna ska tanka över bildmaterial, jag och Rickard (Thunér, programledarkollegan) pluggar manus, rekvisitören kanske behöver åka iväg för att köpa mer verktyg eller sandpapper. Alla fortsätter när kamerorna har stängts av, säger Erika Åberg.

Hon vill passa på att även lyfta fram alla medarbetare som jobbar bakom kamerorna.

– Sedan jag började jobba med tv har jag blivit så imponerad över att det sänds tv överhuvudtaget. Det är så många fler människor bakom allt, än de som synts i rutan.

”Det sitter i väggarna” sänds på torsdagar klockan 20.00 i SVT1.

Foto: Maria Rosenlöf/SVT

Vad tycker du om programserien och veckans avsnitt? Skriv gärna en kommentar på vår Facebook-sida!