Sofia Rågenklints mardrömsnätter – ”Fråga doktorn”-profilens märkliga upptäckt med corona

Sofia Rågenklint insjuknade i covid-19 strax före ”Fråga doktorns” premiär.
Nu berättar den omtyckta programledaren om sina märkliga symptom – och hur hon mår i dag.
– Jag var uppe i två nätter och kunde bara sova stundtals på dagen, säger hon till Nöjeslivet.

På måndagskvällen sänds ett nytt avsnitt av SVT:s långkörare ”Fråga doktorn”, och fokus för programmet är demens.

I måndagens avsnitt av programmet får programledaren Sofia Rågenklint och Karin Granberg bland annat besök av Lisa Lagerling. Hon drabbades av Alzheimers sjukdom för två år sedan och berättar hur detta påverkat vardagen.

– Hon berättar öppet och ärligt om hur det är att leva med en kognitiv sjukdom, skammen som många bär och hur svårt det var att berätta för sina barn. Om hur hon nu planerar för sin framtid, en framtid som bara kan sluta på ett enda sätt, säger Sofia Rågenklint till Nöjeslivet.

SVT-profilen beskriver mötet med Lisa som sitt kanske starkaste någonsin framför tv-kamerorna.

Sofia Rågenklint är programledare för ”Fråga doktorn”. Foto: SVT

– En helt makalös kvinna som sprider hopp i en situation som för många upplevs som helt hopplös! Ett av mina starkaste möten sedan jag började som programledare för över tjugo år sedan.

Tvingades ställa in ”Fråga doktorn”-premiären

När ”Fråga doktorn” skulle ha haft säsongspremiär i början av året tvingades programmet skjutas upp. Anledningen var att såväl Rågenklint som ”Fråga doktorns” läkare Karin Granberg testat positivt för covid-19.

– Vintern har frestat på med långdragna förkylningar och covid men förhoppningsvis är skiten över nu. Känns oerhört skönt att vi går mot vår och sommar och att restriktionerna har släppt, säger Sofia Rågenklint.

I stället sände SVT en repris av ett tidigare avsnitt, och veckan därpå inleddes ”Fråga doktorn”-säsongen med ett nytt avsnitt. När Rågenklint blickar tillbaka på den turbulenta tiden passar hon på att hylla redaktionen som jobbar bakom kulisserna på ”Fråga doktorn”.

– De hanterade det på bästa sätt, vi fick lägga in en repris i stället. Det kändes bra. För dem andra i redaktionen blev det så klart kaotiskt eftersom jag och Karin blev sjuka samtidigt. 

Sofia Rågenklint insjuknade i covid-19 – kunde inte sova

För programledaren innebar insjuknandet i corona olika symptom.

– Jag var bara lite tjock i halsen. Först tog jag två snabbtester som båda visade negativt. Samtidigt var det svårt få tid för att genomföra PCR-test, men jag tänkte att jag måste ändå vara helt säker. Så jag tog ett PCR-test och fick positivt. Det gick bara några timmar innan jag fick influensaliknande symtom, väldigt ont i halsen och huvudvärk, säger hon.

Nätterna var värst, och till slut drabbades hon av mystisk värk i kroppen.

– Jag ville bara sova, men kunde inte sova utan blev istället superspeedad. Jag var uppe i två nätter och kunde bara sova stundtals på dagen. På nätterna gick det inte, och varför vet jag inte. Det har aldrig hänt mig tidigare. Jag hade också värk ner i höften mot benen, och det kan alla kvinnor som fött barn relatera till, det kändes som värkar. Helt oförklarligt. Sen tog jag mig inte ur sängen på tre dagar. Jag fick inga andningssvårigheter, det är väl främst det man är rädd för. Man har ju även hört hemska historier om hur dålig man kan bli. 

Fråga doktorns programledare Sofia Rågenklint och läkaren Karin Granberg. Foto: SVT

Hur mår du i dag? 

– Jag kan tycka att tröttheten sitter i lite fortfarande, det känner jag när jag tränar. Det är inte samma ork, så något skrutt är det. Jag känner flera som är väldigt trötta fortfarande. Trots att omikron har mildare symtom finns det dem som mått otroligt dåligt av den.

Hon förklarar att hela familjen har haft covid-19 – men i olika omgångar.

– Det är skumt att inte alla blir smittade samtidigt, men det finns ingen riktig förklaring till. Det känns som om folk i allmänhet börjat acceptera att vem som kan få det när som helst. Även om man nästan inte lämnar husets fyra väggar kan man likväl smittad.

”Fråga doktorn” sänds på måndagar klockan 18.45 i SVT1 och på SVT Play.

Granberg och Rågenklint i ”Fråga doktorn”. Foto: Matilda Sandberg/SVT