Lars Lerins gripande ord om kampen mot missbruket – berättar om tuffa tiden: ”Varit ett monster”

Den folkkära konstnären Lars Lerin är en av gästerna i årets säsong av ”Stjärnorna på slottet”.

När det är dags för stjärnans avsnitt öppnar han upp sig om något mycket personligt: sin kamp mot sitt alkoholmissbruk.

– Jag har varit ett monster i en viss period utav livet. Jag är medveten om det och jag har bearbetat det mycket, säger han till Nöjeslivet.

Konstnären Lars Lerin, 68, har en lång karriär som målare i ryggen och han har även gett ut 50 egna böcker.

Dessutom har den folkkära profulen synts i tv-rutan i en rad sammanhang. Hans egna tv-serie ”Vänligen Lars Lerin” fick han en Kristallen för 2016.

Han har även fått det ärofyllda uppdraget som julvärd i SVT, vinter- och sommarpratat i P1 och dessutom tagit emot hedersmedalj av kungen för sin konst.

Till vardags bor han i Värmland tillsammans med maken Junior. De har två söner, Rafael och Gabriel, samt tvillingdöttrarna Gerd och Iris.

Lars Lerin i ”Stjärnorna på slottet” 2023. Foto: SVT

LÄS MER: Lars Lerins nya barnbesked med Junior – parets plan för familjen: ”Det blir några…”

Lars Lerin i ”Stjärnorna på slottet” 2023

Nu är den prisade konstnären aktuell i tv för sin medverkan i ”Stjärnorna på slottet” 2023. Med sig på slottet har han bland annat Carolina Gynning och Jon-Henrik Fjällgren.

När Nöjeslivet får en pratstund med Lars Lerin innan programmet sänts berättar Lars att han faktiskt har fått frågan om att delta förut.

– Ja, en gång och då tackade jag nej. Då hade jag min egna tv-serie som vi spelade in så det skulle ha blivit lite mycket, säger han på en pressträff.

Men att tacka ja denna gång var ändå inte en självklarhet.

– Det var väldigt tveksamt för jag tycker jag har berättat så mycket om mig själv. Lite så ’ska han nu igen berätta’. Men eftersom jag fick frågan så tänkte jag då tror de väl att jag har nåt mer att berätta, säger han.

Lars Lerin berättar om den destruktiva tiden i sitt liv i ”Stjärnorna på slottet”. Foto: Skärmdump/SVT

Berättar om tuffa uppväxten – och alkoholismen som följde

I sitt eget program, som sänds på lördagen, berättar Lars Lerin öppenhjärtigt om hur hans uppväxt präglades av föräldrarnas oro över att han skulle bli homosexuell.

Han berättar även om sin tuffaste tid i livet – då han levde på Lofoten med sitt ex och missbrukade både alkohol och tabletter.

Missbruket kom efter att han utvecklat social fobi och alkoholen blev hans räddning. När missbruket var som värst kastade han ut en tv från lägenheten och blev gripen av polis, berättar han i programmet.

– Jag har varit ett monster i en viss period utav livet. Jag är medveten om det och jag har bearbetat det mycket, säger han till Nöjeslivet.

Stödet från de övriga deltagarna

Lars berättelse är något som flera av de övriga deltagarna kan känna igen sig i. Pia Johanssons pappa har kämpat med alkoholism, och även skådespelaren Anja Lundqvist, som också är med i årets säsong, har missbrukat alkohol.

De andra deltagarna visade stor uppskattning för att han berättade om den tuffa tiden, berättar han.

– Jag använder mig utav mitt liv i min konst bland annat. Jag har väldigt nära till mina känslor, så jag har inga problem med att vara öppen med mitt liv. Man måste inte jämföra saker som har varit jobbiga, utan det kan man gott ta fram och prata om på så vis kanske bli av med det istället för att gömma det, säger Lars.

”Stjärnorna på slottet” med Lars Lerin sänds på lördagen den 7 januari klockan 20.00.

Kommer du titta på lördagens avsnitt? Skriv en kommentar på vår Facebooksida!