Foto: SVT

Sanna Nielsen tvingades på mobbarnas hatbrev under barndomen – bryter ihop i tårar i SVT: ”Jättehemskt”

Sanna Nielsen blev spottad på i skolan – och fick ta emot hatbrev efter genombrottet.
I SVT:s ”Stjärnorna på slottet” berättar den folkkära stjärnan om tuffa starten på karriären.
– Det var aldrig någon i klassen som var taskig, men jag har träffat folk efteråt som sagt att det var jättehemskt och dumt, säger hon till Nöjeslivet.

På lördagkvällen är det dags för säsongsavslutning i SVT:s ”Stjärnorna på slottet”, och det är folkkära artisten Sanna Nielsen som står i fokus.

Stjärnan fick sitt genombrott när hon redan som elvaåring sjöng sin första singel, ”Till en fågel”, i Allsång på Skansen som då leddes av Lasse Berghagen. En post hon många år senare själv skulle komma att ta över.

I ”Stjärnorna på slottet” berättar Sanna öppenhjärtigt att det inte alls var en dans på rosor för henne personligen efter genombrottet. Hon fick ta emot spottloskor i skolan, och från tv-tittare skrevs hatbrev till henne som påpekade vilken klädsel hon som elvaåring bar i tv.

Detta satte djupa spår i Nielsen, som blir tårögd i ”Stjärnorna på slottet” när hon berättar sin historia.

Artikeln fortsätter under videoklippet.

Hon berättar att det blev känslosamt många gånger under inspelningarna av hennes avsnitt på slottet.

– Det var väl nog vid en rad tillfällen. Men framför allt när jag pratar om skolan och så. Det är så längesen och jag har lagt det åt sidan. Jag har fått ursäkter och vi har pratat om det, jag och skolkompisar. Det var aldrig någon i klassen som var taskig, men jag har träffat folk efteråt som sagt att det var jättehemskt och dumt, säger Sanna Nielsen till Nöjeslivet.

Artikeln fortsätter under bilden.

Sanna Nielsen. Foto: SVT
Sanna Nielsen. Foto: SVT

Sanna Nielsens insikt: ”Kanske något jag borde ta itu med”

Artisten berättar att hennes samtal med de övriga deltagarna i programmet – Mark Levengood, Pernilla Wiberg, Marcus Samuelsson och Caroline af Ugglas – om detta gett henne nya insikter än i dag.

– Jag trodde jag var klar och hade lagt det på hyllan. Men när man sitter där, och vi spelade in mitt program sista dagen, alla var trötta … man var extra känslosam. Men det triggade mig ändå, märkte jag. Nu när det gått några månader efteråt så kände jag att, ojdå. Det kanske är någonting jag borde ta itu med på riktigt, säger Sanna Nielsen.

Vad hoppas du förmedla till tittarna med din historia?

– Jag vet inte. Det är en jättebra fråga. Det enda jag drömde om när jag var liten, karriärmässigt, det var att få sjunga. Jag tänkte aldrig att jag skulle bli offentlig eller att folk skulle känna igen mig. Sjunga fick mig att må bra. Jag var också väldigt, väldigt blyg. Så jag märkte att det hjälpte mig i min vardag att möta människor, att hålla kvar ögonkontakten som jag fortfarande än i dag kan ha lite svårt med ibland. Det bara flackar runt med blicken.

Artikeln fortsätter under bilden.

Sanna Nielsen. Foto: SVT
Sanna Nielsen. Foto: SVT

”Det får bli mitt ledord”

Sanna Nielsen hoppas nu visa tittarna att det går att komma stärkt ur motgångar.

– Det hjälpte mig att komma en bra bit på vägen. Jag tänker att ingenting är omöjligt, kommer från lilla Edenryd, tog mig fram och visst är det ups and downs men vill man någonting så går det. Jag tror det får bli mitt ledord för min dag.

I programmet får Sanna Nielsen stöd av de andra deltagarna, programledarprofilen Mark Levengood, alpintstjärnan Pernilla Wiberg, stjärnkocken Marcus Samuelsson och artistkollegan Caroline af Ugglas.

Förändrades relationerna mellan er deltagare under inspelningens gång? 

– Ja men Gud, ja! Verkligen. Fast jag måste också säga att jag hade träffat Mark och Carolin tidigare. Men Pernilla och Marcus var nya ansikten för mig. Det var väldigt avslappnad stämning ganska snabbt ändå, och ett bra, blandat gäng. Jag var nog den som var kanske mest nervös i början, tror jag. Och jag vet inte varför, men jag blir alltid lite stel, sen är det kameror med hela 24 timmar om dygnet kändes det som. ”Nej, nu ska jag bara vara mig själv, som mina kompisar känner mig” och så. Jag kanske la upp det lite för högt för mig själv, säger Sanna Nielsen.

Artikeln fortsätter under bilden.

Stjärnorna på slottet 2023: stjärnkocken Marcus Samuelsson, artisten Sanna Nielsen, programledaren och journalisten Mark Levengood, OS-medaljören Pernilla Wiberg och artisten Caroline af Ugglas. Foto: Christoffer Lomfors/SVT
Stjärnorna på slottet 2023: stjärnkocken Marcus Samuelsson, artisten Sanna Nielsen, programledaren och journalisten Mark Levengood, OS-medaljören Pernilla Wiberg och artisten Caroline af Ugglas. Foto: Christoffer Lomfors/SVT

Så var relationen mellan deltagarna bakom kulisserna i ”Stjärnorna på slottet”

Inspelningen av tv-programmet var någonting helt annorlunda för artisten, som annars är som mest van vid att stå på scenen.

– Första dygnet kände jag mig lite skakig. Men jag tror det var Marcus Samuelsson som sa till mig att, ”du må vara yngst i det här gänget, Sanna, men herregud bara ta för dig nu. Vi är här, vi är kompisar och tar hand om varandra!”. Det var så jäkla fint sagt. Sen den dagen kände jag mig väldigt trygg, säger Sanna Nielsen.

Hon fann även trygghet i de andra deltagarna, och beskriver relationen till Pernilla Wiberg som en slags systerskap.

– Mark är den tryggaste personen att vara med. Han guidar en igenom såna här dagar med fingertoppskänsla. Pernilla Wiberg blev som en syrra till mig, och kanske också någon slags terapeut. I alla aktiviteter som vi skulle göra, framför allt min egen, så sa hon: ”det här kommer gå, Sanna!” Hon pep-talkade mig till max och, det kanske inte hon känner, men jag känner att hon blev lite som en storasyrra till mig. Markus och Carolin var de spralliga som gjorde att vi alla bara släppte loss till slut. De två var som syskon direkt. 

”Stjärnorna på slottet” sänds lördag 27 januari klockan 20.00 i SVT1 och SVT Play.

Vad tycker du om programmet? Skriv gärna en kommentar!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev