Foto: SVT

SVT-profilens tårar – efter bilderna i ”Det sitter i väggarna”

Mer byggnadsvård, mer historia – och ännu mer känslor.
SVT:s succé ”Det sitter i väggarna” fortsätter guida tittarna genom spännande historier och fascinerande hus.
– Jag själv sitter med tårar i ögonen för att det är medryckande, säger programledaren Erika Åberg.

Det var hösten 2020 som SVT tvingades hantera en riktig tittarstorm – efter nyheten om att kanalen tänkt lägga ner satsningen på programmet ”Det sitter i väggarna”.

Tv-tittarna protesterade mot beslutet, vilket fick SVT att ändra sig.

Public service-bolaget tog tillbaka det djupt omtyckta programmet där byggnadsvårdsantikvarien Erika Åberg och antikexperten Rickard Thunér hjälper nyfikna husägare att lära känna sitt hus och dess förflutna.

Förra veckan var det efterlängtad premiär för den nya säsongen, och på måndagen sändes det andra avsnittet. Då besökte Åberg och Thunér gården Markims Bergby i Vallentuna, som har en lång och märkvärdig historia.

För Erika Åberg, som varit med i samtliga säsonger av ”Det sitter i väggarna”, innebar just detta avsnitt att hon ordnade med luftning mellan våningsplanen för att bygga ett nytt trappräcke till övervåningen.

Erika Åbergs starka känslor efter inspelningarna: ”Tårar i ögonen”

När Nöjeslivet når den populära SVT-profilen för en pratstund om årets säsong är hon glad med inspelningarna och årets säsong som helhet.

– Det känns jättebra. Det blev ett jättefint program. Jag har sett förhandsversioner nu, och då kryper jag själv upp i tv-soffan och kollar slutresultatet, säger Erika Åberg och förklarar att hon själv blir berörd när hon ser programmen.

– Visst märker jag att det funkar. Jag själv sitter med tårar i ögonen för att det är medryckande, säger Erika Åberg till Nöjeslivet.

Hon vill också passa på att lyfta fram filmteamet som ligger bakom inspelningarna.

– Jag är jätteglad och stolt över mina kära medarbetare, säger Åberg.

Foto: SVT

Vad kommer vi få se i år, blir det mer känslor än tidigare? 

– Jag vet inte, men det låg lite utanför huden. Det är ofta väldigt berörande människoöden och familjerna är så himla engagerade. Jag vet inte varför det blev så känslosamt, men det var väl extra nära deras hjärtefrågor. I första avsnittet handlade det om psykisk ohälsa i det förflutna. I ett kommande avsnitt är det lantbrukare som bor på en släktgård och som de drivit vidare. Vi får reda på saker som han inte kände till, säger Åberg som själv håller på att skriva på en bok med inspiration från ”Det sitter i väggarna”.

Totalt blir det sex avsnitt över hela hösten som sänds på måndagar i SVT1. I nästa avsnitt tar Åberg och Thunér med tittarna till Missionshuset Faringe i Almunge.

För Åberg har intrycken blivit än mer påtagliga efter att inspelningarna slutförts.

– Det är så fint när man ser att folks känsla för sina egna hem som man gått och skrotat i, dag efter dag. Det kommer ännu närmare och blir mer betydelsefullt efter inspelningarna.

Foto: SVT

”Det sitter i väggarna” sänds på måndagar klockan 20.00 i SVT1.

Vad tycker du om programmet? Skriv gärna en kommentar!