Subwoolfer: Norges bidrag i Eurovision song contest och identiteten bakom maskerna

Norges bidrag i Eurovision Song Contest är ett av de nummer som sticker ut från mängden och som väckt stor nyfikenhet kring gruppens medlemmar. Alla i norska Subwoolfer bär masker, så att ingen kan se vilka som sjunger den utmärkande låten “Give That Wolf A Banana”. Nu spekulerar många i vilka som gömmer sig bakom de gula maskerna. 

Här är allt vi vet om Subwoolfer. 

Efter sex veckors “Melodi Grand Prix” som är Norges svar på svenska Melodifestivalen, var det dags för landets stora final. 

Give that wolf a banana

Under veckorna som mello-karusellen pågick så blev nykomlingarna Subwoolfer en av tittarnas favoriter. Deras bidrag heter ”Give That Wolf A Banana”.

Vilka är Subwoolfer?

I finalen av norska Melodi Grand Prix tävlade tio bidrag om segern. Fem av dessa hade röstats fram av de norska tv-tittarna genom fyra deltävlingar och sista chansen. Resterande fem var så kallade direktkvalificerade bidrag, som inte behövt kvala in.

Norges bidrag i Eurovision song contest

När röstningen i finalen var avslutad stod det klart att Subwoolfer vunnit MGP 2022. Det blev därmed klart att det var de maskerade “vargarna” som representerar Norge i Eurovision Song Contest 2022. 

LÄS MER: Cornelia Jakobs bakslag i Eurovision Song Contest 2022 – oväntade incidenten på scen: ”Jag råkade…”

Subwoolfer
Subwoolfer. Foto: YouTube/Eurovision Song Contest

Bandet Subwoolfer har funnits sedan 2021, och var nykomlingar när de tog ett steg in i Melodifestivalen-sammanhang för första gången.

Bandmedlemmarna kallar sig Jim och Keith, men detta är bara alias, då deras identitet är hemlig. 

Norges bidrag masker

Subwoolfer bär masker som är gula och har ett vargliknande utseende. Varje gång de bär sina masker går de in i rollerna som Jim och Keith, och för att ingen ska kunna lista ut vilka de är säger de att de är från rymden och svarar kryptiskt i intervjufrågor.

Subwoolfer identitet

Vilka är bakom maskerna i Subwoolfer?

Då deras identiteter aldrig avslöjats offentligt finns inga säkra källor på vilka som gömmer sig bakom maskerna. Det har dock spekulerats en hel del, och på internet finns massor av diskussioner om vilka gruppmedlemmarna kan vara. 

Subwoolfer i norska MGP. Foto: YouTube/Eurovision Song Contest

Är Ylvis Subwoolfer?

Det går att hitta en hel del bloggar och trådar som pekar ut norska bandmedlemmarna i Ylvis som ansvariga för Subwoolfer. Ylvis är kända för sina humoristiska sång- och dansnummer. Bland annat “What Does The Fox Say?”, där dansen i videon påminner om den som Subwoolfer använder sig av i sitt tävlingsnummer. 

Andra har gissat att en av medlemmarna i Subwoolfer är Ben Adams, en av sångarna i det brittisk-norska pojkbandet A1, som hade några hits i början av 2000-talet.

Än så länge har varken bandmedlemmarna själva, norska NRK, eller skivbolaget Universal avslöjat vilka som gömmer sig bakom Subwoolfers rymdmasker. 

Vad handlar Give that wolf a banana om?

En sak är dock säker, och det är att Subwoolfer står för ett av Eurovisions mest uppseendeväckande framträdanden. 

Vad låten handlar om är inte helt tydligt, men titeln “Give That Wolf A Banana”, speglar bandets gåtfullhet. 

LÄS MER: Brividi: Det betyder orden i Italiens bidrag i Eurovision 2022