Anders Bagges fina hyllning till Lasse – karaktärsdraget som få känner till: ”Var så mot alla”

Hela Sveriges teddybjörn, Lasse Berghagen, har somnat in. Musikern och textförfattaren Anders Bagge kommer att minnas honom som hela landets bästa kompis.

Få, kanske inga, människor jag har träffat i mitt liv har utstrålat sådan vänlighet, nyfikenhet och kärlek som Lasse gjorde”, skriver han till Nöjeslivet.

Sverige har förlorat en stor artist och låtskrivare i Lasse Berghagen, 78. Han dog under torsdagen, vid elvatiden på förmiddagen, i sviterna av en längre tids sjukdom.

Han genomgick en hjärtklaffsoperation i september och hans kropp återhämtade sig aldrig efter den.

Läs mer: Lasse Kronérs sista samtal med Lasse Berghagen – första orden om sorgen: ”Fattas mig något otroligt”

Berghagens familj mejlade det tragiska dödsbudet till TT under torsdagen.

Nu sörjs han av en hel nation. Musikälskare, vänner, beundrare, familjemedlemmar, kollegor… alla älskade Lasse för den han var.

STOCKHOLM 20211021 Lasse Berghagen. Foto: Henrik Montgomery / TT
Lasse Berghagen. Foto: Henrik Montgomery/TT

”Vänlighet, nyfikenhet och kärlek”

Många såg nog den före detta ”Allsång på Skansen”-programledaren som Sveriges mysigaste, lugnaste och snällaste man. Tack vare hans hitsång ”Teddybjörnen Fredriksson” kommer han för evigt att minnas som en kramgo nallebjörn.

Just godheten och ödmjukheten återkommer när vännerna och artistkollegorna beskriver honom. När Nöjeslivet får ett sms från ”Idol”-jurymedlemmen, musikern och låtskrivaren Anders Bagge, 55, skriver han så här:

Lasse Berghagen är död. Få, kanske inga, människor jag har träffat i mitt liv har utstrålat sådan vänlighet, nyfikenhet och kärlek som Lasse gjorde. Han var inte sådan bara mot kollegor eller andra han redan kände utan mot alla människor han träffade”.

Det är en hyllning till ”människan” Lasse – såväl som till yrkesmannen.

Dessutom var han en synnerligen begåvad låtskrivare och artist. Vila i frid Lasse, hälsar Anders, en av dina 9 miljoner bästa vänner”, skriver Anders Bagge.

Anders Bagge. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Var god vän med Anders far

Bagge skriver till Nöjeslivet att han själv inte hade någon regelbunden kontakt med Berghagen, men att hans far Sven-Olof Bagge (1933-2003) var god vän med Lasse.

Sven-Olof Bagge var musikförläggare, låtskrivare och producent som bland annat jobbade på skivbolaget Metronome.

Det hände att Anders och Lasse möttes ute i vimlet, men tyvärr fick de aldrig chansen att arbeta ihop.

Han kände min far, och genom åren så bumpade man in i varandra”, förklarar Anders Bagge.

Vilken fin beskrivning av Lasse! Han var verkligen så snäll och go’ med alla han träffade och pratade med. Tack för orden, Anders.