Därför dricker Anna Book ingen alkohol – mammans ord fick henne att avstå: ”Har kul ändå”

Artisten Anna Book dricker knappt någon alkohol alls – förstå gången hon ens smakade var hon närmare 30 år.

Beslutet att inte dricka fattade hon tidigt i livet.

– Jag dricker väldigt lite alkohol och tycker att jag har kul ändå och har inga problem att vara social och snacka med folk, säger hon till Aftonbladet.

Hon var bara 16 år när hon slog igenom med dunder och brak med hitlåten ”ABC” 1986. Anna Book, 53, kom på en femteplats under debutåret i Melodifestivalen.

Sedan dess har hon varit med i SVT:s stora musiktävling två gånger till (skulle varit med 2016, men hennes bidrag diskades), kommit tvåa i ”Let’s Dance”, släppt en självbiografi samt varit med i flera tv-program.

Läs mer: Därför dricker Rickard Sjöberg inte en droppe alkohol – sanningen bakom beslutet ”Jag är inte så…”

Läs mer: Därför har SVT-profilen aldrig druckit en droppe alkohol – Ann-Britt Ryd Petterssons livsavgörande beslut

Trots att hon fick sitt genombrott när hon var så ung har hon lyckats hålla sig aktuell i snart 40 år i en bransch som är erkänt tuff.

Anna Book
Anna Book. Foto: TV4

Därför säger Anna Book nej till alkohol

Om det karriärmässiga genombrottet kom tidigt kan man säga raka motsatsen om Anna Books alkoholdebut i livet. Hon kände tidigt att alkoholen, som flödade fritt inom musikbranschen, inte var någonting för henne. Hon var faktiskt närmare 30 år gammal när hon smakade på en rusdryck för första gången.

– Jag dricker väldigt lite alkohol och tycker att jag har kul ändå och har inga problem att vara social och snacka med folk. Själva beslutet att dricka alkohol hade väldigt mycket att göra med att jag slog igenom som 14-åring, sa hon i en intervju med Aftonbladet från 2019.

Hon beskriver också hur hennes mamma spelade en central roll i hennes beslut att inte lockas med i berusningen, som många av hennes kollegor gjorde.

– Mamma talade väldigt öppet om alkohol och förklarade att det inte var lagligt att dricka förrän man blev myndig. Dessutom fanns det lite alkoholism i släkten och då förstår jag att mamma var lite extra mån om oss barn, berättar hon.

”Aldrig känt mig dragen till alkohol”

Anna Book har aldrig känt att hon gått miste om någonting i livet på grund av sitt beslut.

Snarare tvärtom. Hon säger att det finns väldigt många fler fördelar med att leva ett nyktert liv.

– Jag har aldrig känt mig dragen till alkohol. Dessutom har jag alltid velat ta mig till olika punkter obehindrat. Det är inga problem för mig att avstå från alkohol. Jag har inte det behovet, säger hon i Aftonbladet.

Det är helt och hållet ditt beslut, Anna. Det är bra och modigt att stå på sig och inte göra något man själv inte vill bara för att andra pressar en.