Mark Levengood bryter tystnaden – talar ut om okända diagnosen: ”Förklarade så mycket”

Mark Levengood, den fantastiske mångsysslaren som kommit att bli en av våra mest folkkära personer, släppte nyligen sitt nya sommarprat i P1.

Där berättar han bland annat om diagnosen som han fick för cirka två år sedan, och hur det har påverkat hans liv.

Mest känd är han kanske som programledare. Men faktum är att Mark Levengood har många strängar på sin lyra.

Genom åren har han lett program i både radio- och tv. Han har varit konferencier på galor och kungliga högtider. Dessutom kan han titulera sig som författare. Ja, Mark har verkligen gjort mycket i sina dagar.

Under 80-talet träffade han Jonas Gardell, med vilken han senare skulle ingå i ett äktenskap med. Paret blev under alla år lite av ett ”power couple” och det var verkligen fina tillsammans.

Men tidigare i år kom den tråkiga nyheten om att Mark och Jonas beslutat sig för att gå skilda vägar.

LÄS MER: Nya beskedet om Mark Levengoods framtid med Jonas Gardell – bryter tystnaden om beslutet efter separationen

Talade ut i Sommar

I det populära radioprogrammet Sommar i P1 har Mark nu varit sommarvärd sju gånger sedan 1993. Hans senaste sommarprat släpptes i dag, där berättar han om sig på djupet och om den delvis svåra uppväxten med sin alkoholiserade mor.

Men han pratar också om kaoset som länge funnits i hans liv.

– Kaoset har nog alltid varit en central del av mitt liv och är ett arv som jag fått av mor och far. Jag missar flyg, jag missar båtar, jag blir så trött så jag somnar tre gånger per dag, säger Mark Levengood i sitt sommarprat i P1.

Från och till drabbas Mark av depression. Han har dock lyckats att hantera det bättre med åren. I bland kan han gå hela tre mil för att skingra tankarna.

– Trots att jag älskar mitt liv och min familj, jag gör det verkligen, så insisterar de där depressionerna på att återkomma vart femte eller sjätte år, i regel tre tunga månader i fullständigt glädjelöst tillvaro. Vid det här laget brukar jag behandla dem rent kliniskt för nu vet jag att det är en sjukdom, så jag tränar mig helt utmattad tills endorfiner kickar in eller går på hopplöst långa promenader.

Diagnosen som förändrade allt

En dag för cirka två år sedan så fick Mark veta att hans bror utretts för ”add”, vilket är en diagnos som påminner om adhd, fast utan hyperaktivitet.

Efter att ha hört sin bror förklara vad diagnosen innebar gick det upp för Mark att han måste lida av samma sak. Då, 57 år gammal, beslutade han sig för att göra en egen utredning vilket visade att så var fallet.

– Jag hade aldrig ens tänkt tanken på att jag kunde ha något sånt. Trots att bevisen stod som eldskrift i skyn. Det förklarade så mycket, kaoset och förvirringen och den tunga tröttheten som alltid har drabbat mig.

Mark beskriver att diagnosen har varit som en välsignelse för han och hans bror.

– Vi ser det som vårt brev till Hogwarts. Vi är inte sjuka, bara lite annorlunda hopskruvade.

Tack för ett mycket öppenhjärtligt och fint sommarprat Mark! Hoppas att du mår bra!

Har du lyssnat på sommarpratet? Berätta gärna vad du tyckte om det i en kommentar på Facebook!