Foto: TV4/TV4

Kristin Kaspersens okända kamp – insikten om mentala besvären: ”Måste försöka ändra mitt liv”

Kristin Kaspersen har öppenhjärtligt berättat i podcasten ”Nyfiken på” om kampen med både utmattning och ADHD.

Nyligen kom hon även till insikt om en ny detalj gällande sitt mående som hon uppmärksammat.

Kristin Kaspersen är en av våra mest folkkära TV-profiler och genom åren har hon synt i många olika format.

Utöver sina uppdrag i TV så har hon också gjort succé med podcasten ”Nyfiken på.”

Där har Kristin vid flera tillfällen pratat öppet om sitt psykiska mående.

Bland annat har profilen beskrivit att hon tidigare kämpat med utmattningssyndrom.

Så här beskriver 1177 tillståndet:

”Utmattningssyndrom innebär att du har flera olika kroppsliga och psykiska besvär som beror på långvarig stress eller hög psykisk belastning. Med stöd och behandling kan du återhämta dig, även om du kan vara mer känslig för stress en tid efteråt. För vissa tar återhämtningen lång tid.”

För en tid sedan skrev profilen på sin Instagram att hon börjat läsa på om Högkänslighet personlighet (HSP), vilket hon snabbt kände igen sig i.

– Jag har varit utmattad tidigare och hamnat där igen, jag trodde att det hade med min ADHD att göra. Men sedan läste jag på och fick en helt annan förståelse. Jag måste försöka ändra mitt liv, säger Kristin i podcasten enligt Hänt.

”Förklarar en hel del för mig”

På sin Instagram har förklarar hon att hon kommit till insikt med att hon kanske är HSP. Det är inte en diagnos eller sjukdom, utan ett personlighetsdrag som handlar om att nervsystemet är känsligare än hos genomsnittet.

”Gjorde några tester på nätet och enligt dem är jag högkänslig, utan någon tvekan. Det är ingen diagnos, bara så vissa människor är. Och det förklarar en hel del för mig. Jag ska bara bli bättre på att se mina styrkor i det, för de är så många, men just återhämtningen är viktig. Att känna in mycket i sin omgivning tar mycket energi, men jag är så tacksam för att jag kan känna och ex har förmåga att känna in de rum jag går in i,” skriver hon på sin Instagram och fortsätter:

”Jag ska bara lära mig att omfamna att jag är tråkig här hemma i soffan, att när jag behöver återhämtning vara själv och ge mig en stund för vila för då kommer jag tillbaka så mycket snabbare och jag kommer vara så mycket mer närmande och fokuserad på andra när jag vill och kan vara det. Jag gör ju bara precis det JAG behöver. Och då blev det plötsligt positivt. Nu ska jag läsa mer om högkänslighet. Det är så spännande att lära mig mer om sig själv och om andra. Vilka krafter jag har… och nu ska jag börja använda dom på ett ännu bättre sätt.”

Detta är något som hon i podcasten även förklarar kan vara en styrka, inte minst som förälder.

– Det finns så många styrkor, särskilt med barn om vi använder det på rätt sätt. Vi känner in hur de mår och ser saker de reflekterar över som andra kanske inte ser, säger hon i podcasten.

Hit kan du vända dig om du mår dåligt

Angående psykisk ohälsa. Det går att vara anonym och även en anhörig kan höra av sig till dessa nummer. Var inte rädd för att be om hjälp! 

Om du mår så dåligt att det känns outhärdligt eller du har självmordstankar eller självmordsplaner ska du direkt ta kontakt med en psykiatrisk akutmottagning eller ringa 112.

Hjälplinjen, tillfälligt psykologiskt stöd, telefon 0771-22 00 60 alla dagar öppet klockan 13.00-22.00.

Mind Självmordslinjen, chatta på mind.se eller telefon 90101 alla dagar öppet klockan 06.00-24.00.

Bris – Barnens rätt i samhället för dig under 18 år på telefonnummer 116 111 eller chatt alla dagar mellan klockan 14.00-21.00.

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80 alla dagar mellan klockan 21.00-06.00.

Jourhavande präst nås via telefon 112 alla dagar mellan klockan 21.00-06.00.

Ring telefonnummer 1177 om du behöver veta var du kan söka vård.

Tack för att du delar med dig, Kristin!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev