Lasse Holms ilska mot åldersdiskrimineringen – beteendet som han hatar: ”Mycket fokus på siffran”

Lasse Holm är 80 år men känner sig som 50. Nu rycker schlagerkungen ut till de äldres försvar. Han tycker att de diskrimineras för mycket i dagens samhälle.

– Äldre bär ju på så mycket kompetens och erfarenhet, det borde inte förringas, har han sagt till Senioren.

Han har vunnit ”Melodifestivalen” hela fem gånger och räknas som en av Sveriges allra största inom musikbranschen.

Lasse Holm, 80, är mannen bakom superhitarna ”Växeln hallå”, ”Inget stoppar oss nu”, ”Miss Decibel”, ”Bra vibrationer”, ”Högt över havet” och ”E’ de’ det här du kallar kärlek”.

Läs mer: Lasse Holm belönas av kungen – får medalj för sin sagolika karriär

Dessutom skrev han Carolas klassiker ”Främling” ihop med Monica Forsberg. Han låg också bakom Arvingarnas låt ”Eloise”, som precis som ”Främling” vann ”Melodifestivalen”.

STOCKHOLM 20230725 Pernilla Wahlgren och publiken hyllar Lasse Holm, som fyller 80 år ,och uppträder under tisdagens sändning av Allsång på Skansen. Foto: Caisa Rasmussen / TT
Lasse Holm på ”Allsång på Skansen” i somras, med Pernilla Wahlgren som programledare. Foto: Caisa Rasmussen/TT

Men Lasse har även skrivit låtar som han själv har framfört. Vem minns inte ”Cannelloni, Macaroni”?

Vägrar att gå i pension

Trots att han fyllde 80 år i december har han inga som helst planer på att pensionera sig. Han har helt enkelt för roligt på jobbet. Och hemligheten till att hålla sig ung och fräsch i sinnet är att omgärda sig av yngre personer.

– Det är väl tråkigt att pensionera sig när man har så himla kul som jag har. Så länge du mår bra, så länge du är nyfiken och får jobba med underbara, fantastiska, unga människor så blir du lika ung som dem. Tack och lov så har jag inte krämpor, sa han i en intervju med Expressen för ett par år sedan.

Lasse Holm fortsätter att hålla sig pigg, glad och ungdomlig genom att tänka på vad han stoppar i sig och träna regelbundet. Tidigare levde han på ett helt annat sätt. När han var i 40-årsåldern bestämde han sig bland annat för att sova och motionera mer, jobba lite mindre och sluta röka.

– Det är full rulle och det händer mycket kul. Jag känner mig yngre nu än vad jag gjorde när jag var 42 kan jag säga. Då levde jag mer destruktivt och hade inte den träningsviljan som jag har nu. Nu är det mycket sundare tänk på dygnets timmar och omkring kost, fortsatte han.

Måste hela tiden försvara sig

Det är många som blir förvånade när han säger att han är 80 år. Han känns ju så ung och pigg. Han känner sig som sagt inte så gammal.

– ”Jag är inte gammal men jag har levt jävligt länge”. Det är så mycket fokus på siffran och många säger som du. Å ena sidan är det en komplimang, å andra sidan känns det som att jag hela tiden måste försvara mig för att jag är så förbaskat gammal. Men jag säger som Lill-Babs, jag har levt länge och jag har fått vara med om extremt mycket, sa han till Hemmets Journal en tid innan födelsedagen.

– Det är ångest när jag ser siffran. Men ser jag inte siffran känner jag mig precis som när jag var i 50-årsåldern, sa han till tidningen Senioren i samband med sin 80-årsdag.

Lasse Holm rasar

Precis som Lasse sagt i flera olika intervjuer tycker han att för många i dagens samhälle fokuserar för mycket på folks ålder. Att siffran hamnar i fokus snarare än hur människan i sig faktiskt är.

Exempelvis tycker han att äldre diskrimineras i arbetslivet.

– Äldre bär ju på så mycket kompetens och erfarenhet, det borde inte förringas, sa han i Senioren.

Lasse jämför hur de ser på äldre människor i USA mot hur vi behandlar våra äldre här i Sverige. Han tycker att det finns tydliga och stora skillnader.

Lasse Holm i "Så mycket bättre". Foto: TV4
Lasse Holm i ”Så mycket bättre”. Foto: TV4

– Bor man i USA är man hjälte och kan klappa sig själv på axeln, här är man passé. När man har blivit äldre då räknas man inte längre trots att man arbetar hårt, sa Lasse i en intervju med Nöjeslivet 2020.

– Samhället behöver anställa de äldre igen. Jag förstår att det finns en arbetslöshet och att det är komplicerad situation, men om man mår bra borde man få komma in i arbetsmarknaden, fortsätte han.

Bra att du står på dig, Lasse. Det är viktigt att stå upp för de äldre.

Du är ett sant föredöme som varit en stor förebild för många människor i flera år.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev