Marcus Oscarssons svåra besked – tvingas ta beslut för att stoppa hatet: ”Går åt fel håll”

Han har blivit en av TV4:s mest populära tv-profiler och hyllats flera gånger för sina pedagogiska förklaringar på politiska läget.

Men nu tvingas Marcus Oscarsson ta ett stort beslut, och vädjar nu till tittarna.

”Kärleken är störst. Men en del gåt åt fel håll och därför vidtar jag snart nya åtgärder”, skriver han på Instagram.

Tittarna har vid flera tillfällen hyllat Marcus Oscarsson för hans outtröttliga insatser framför tv-kamerona.

När det var en hektisk period inför det amerikanska valet, syntes han till ofta i ”Nyhetsmorgon” men också TV4:s extrainsatta program-

Han fantastiska insats gick inte obemärkt förbi tittarna.

”Vi (jag och 20 fanatiska stjärnor till elever) har under dagen följt er sändning med spänning och med hjälp av det haft riktigt bra och intressanta diskussioner om demokrati, röstsystem och rättvisa. De tyckte Markus förklarade så himla pedagogiskt och bra! HEJA!”, skrev en person då på kanalens Instagramsida.

”Tack till er alla som på ett fantastiskt sätt framfört valets intressanta siffror och allt i kring. Extra tack till Marcus Oscarsson för på ett lätt sätt fått även mig att först. Vila er nu o ta väl hand om er alla”, skrev en annan.

Kort efter skickade Marcus ett stort tack till tittarna för deras fina stöd.

”TUSEN TACK TILL ALLA NI SOM FÖLJT MED I TV4:s USA-VALVAKA”⁣

”TV4:s USA-valsändning varade i drygt 37 timmar och det var en fantastisk upplevelse där spänningen bara ökade och ökade. Denna politiska TV-rysare hade inte varit någonting utan alla ni TV-tittare som hängde med och följde vår USA-valvaka. Ni är fantastiska!⁣ Tusen Tack till Er Alla! ”, skrev han då.

LÄS MER: Marcus Oscarssons ord om kärleken – nu hyllas tv-profilen efter budskapet

Men det är inte bara politik som diskuteras på just TV4 för Marcus.

Uppmärksammade Olof Palme

På hans sociala medier delar gärna tv-profilen med sig av olika aktuella händelser och när det var Olof Palmes dödsdag var det inget undantag.

I ett starkt inlägg hyllade Marcus den bortgångne statsministern men passade också på att samtidigt berätta om ett viktigt beslut.

”Kärleken är störst. Men en del gåt åt fel håll och därför vidtar jag snart nya åtgärder”, skriver han på Instagram och fortsätter:

”Idag tog jag en lång promenad i den ljuva vårsolen genom vår vackra huvudstad. Jag tänkte på allt fantastiskt i vår värld. Forskningen som fick fram vaccinet så snabbt, alla insatser för hotade djur och den unga norska Arbeiderpartikvinnan som efter Breivikdådet sa: ”Om en man kan visa så mycket hat, tänk hur mycket kärlek vi alla kan visa tillsammans”.

Beslutet efter bakslaget

Marcus skriver vidare att han börja tänka på att om Palme hade levt i dag hade han varit 94 år och säkerligen haft en och annan åsikt om hatet på nätet.

”Jag är mycket kritisk till hur Facebook och Instagram arbetar och har framfört det till dem. Jag ser positiv förändring – men för lite och för långsamt. Min syn är glasklar – yttrandefrihet innebär inte att man kan bära sig åt hur som helst i sociala medier. Tvärtom är hot, hets, hat och mobbning många gånger olagligt och straffbart”, skriver Marcus och fortsätter:

”Men jag tänker inte vänta. Jag kommer snart vidta flera nya, kraftfulla åtgärder för ökad trygghet på mina Facebook- och Instagramsidor. Möjligheten för ljusskygga krafter och omedvetna medlöpare att använda min sida som plattform för att sprida lögner och hat ska minskas ytterligare. Bl a ska kommentarsfälten prioriteras ned för inlägg som berör politik, dvs en majoritet av inläggen”.

Marcus Oscarsson
Foto: TV4

Hyllas stort efter orden

Marcus skriver vidare att han är stolt över hans sida, men att det finns ännu fler saker att göra.

”Stolt – men inte nöjd. Säkerheten ska öka ytterligare. Idag på Palmes minnesdag är ett bra tillfälle att lyfta fram detta. Kampen mot hatet ska stärkas. För Sverige. För världen. För oss alla”, skriver han.

Marcus starka ord om att motverka näthat hyllas stort i kommentarsfältet.

”Du gör ett faktiskt jobb för klimatet på nätet”, skriver polisen i en kommentar.

”Superbra Markus. Du är en förebild för många o etablerar ett starkt förtroende gm ditt ställningstagande”, skriver en person.

”All kärlek till dig, du gör skillnad”, skriver en annan person.

”Tack för att du orkar kämpa vidare mot allt hemskt näthat Markus!”. skriver en tredje.

LÄS MER: Marcus Oscarssons oväntade relation till kronprinsessan Victoria – i det förflutna

Starkt att du lyfter fram detta Marcus! Ingen ska behöva utstå näthat av någon! Lämna gärna några ord om dina tankar kring Marcus arbete i vårt kommentarsfält till artikeln!