Mark Levengood fick veta sanningen sent i livet – talar ut om sin dolda diagnos: ”Stolt över att jag överlevt”

Mark Levengood berättar nu öppet om sin diagnos som han fick för drygt två år sedan. Den har gett honom en förklaring till varför han betett sig på ett visst sätt hela livet.

– Jag blev så glad att det fanns en förklaring till mitt kaos och i stället för att bli ledsen för att jag fått en diagnos kände jag mig stolt över att jag överlevt, säger han i Amelia.

Som 19-åring flyttade Mark Levengood, 59, från Finland till Sverige. Dessförinnan hade han även hunnit bli i USA, eftersom hans pappa är amerikan.

Under 90-talet började han arbeta på SR och SVT och blev snabbt en populär programledare och underhållare. Han har bland annat lett Melodifestivalen vid två tillfällen, ”Vi i femman”, tv-sändningen kring det kungliga bröllopet 2010 samt är nu aktuell med ”Sista ordet” som är den sista dokumenterade intervjun med folkkäre artisten Lasse Berghagen som nyligen gick bort.

Läs mer: Mark Levengood om Lasse Berghagens hälsning från andra sidan: ”Mest krävande uppgift jag ställts inför”

– Det här är en väldigt lång intervju. Jag tror att jag intervjuade honom i nästan åtta timmar. Det är ett samarbete med Kungliga Biblioteket, så att allt material hamnar på KB. Där är det hemligstämplat i 19 år efter att programmet går. Sen blir det tillgängligt för forskare, sa Mark Levengood när han gästade Nyhetsmorgon för ett tag sedan.

Lasse Berghagen, Mark Levengood
Lasse Berghagen och Mark Levengood i ”Sista ordet”. Foto: Viaplay

Skiljde sig från Jonas Gardell

Under mitten av 80-talet träffade Mark sin livskamrat Jonas Gardell, 60. De förlovade sig 1986, registrerade partnerskap 1995 och gifte sig officiellt 2011. De har två barn ihop, en son och en dotter.

De var tillsammans i hela 36 år, men den 20 januari i år bekräftade paret att de hade separerat. En ordentlig bomb för alla svenskar. Men de meddelade då att de inte skulle skilja sig rent juridiskt, detta för att underlätta den gemensamma vårdnaden av barnen.

I somras kom så nästa besked. Då hade Jonas och Mark ångrat sig och beslutat sig för att skiljas helt och hållet.

Nu har det snart gått ett år sedan paret bröt upp.

– Det blev någon slags nationssorg. Det var en krönikör som skrev om hur oerhört viktiga Mark och jag varit. Verkligen en kärleksförklaring. Och det blev lite sorgligt för det kändes som att vi var döda och det var vi ju inte, men sen kom jag på att det var vi kanske. Det vill säga den där enheten Mark och Jonas, som folk har älskat, finns ju inte längre, sa Jonas Gardell när han gästade ”Efter fem” nyligen.

Marks egna ord om diagnosen

För ungefär två år sedan gjorde Mark någonting som han funderat på att göra väldigt, väldigt länge. Han har beskrivit det som att han levt hela sitt liv med ett ”svart mörker” inuti sig, en ”ångestframkallande oreda” i huvudet.

När en vän till honom gjorde en NPF-utredning (neuropsykiatriskt utredning) bestämde han sig för att göra samma sak. Han gjorde undersökningen hos en privat vårdgivare för att slippa den annars rätt långa kötiden.

Det visade sig att Mark Levengood hade add – en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning som bland annat gör så att man kan ha svårt att koncentrera sig och att hålla fokus.

Mark Levengood
Jonas Gardell och Mark Levengood. Foto: Jonas Ekströmer/TT

– Det blev en befrielse när jag fick reda på att jag har add. Jag blev helt enkelt själaglad över att få en förklaring till varför jag kämpat så mycket med mina depressioner som dessutom kom allt tätare. Jag blev så glad att det fanns en förklaring till mitt kaos och i stället för att bli ledsen för att jag fått en diagnos kände jag mig stolt över att jag överlevt, säger han i Amelia.

Han förklarar att hans hjärna helt enkelt inte fungerar som andras. Han har kunnat försonas med sig själv nu när han har informationen om sig själv och sitt beteende.

Samtidigt har han börjat ta mediciner som hjälper honom att fokusera.

Misstänker att mamman hade add

Han berättar att han tidigare haft mycket problem med dålig självkänsla och att han fattat flera dåliga beslut – men han dementerar kraftigt att diagnosen skulle ha någonting med skilsmässan från Jonas att göra.

– Jag har varit usel på att hålla tider, värdelös med pengar och haft svårt för att gå i mål, men jag har varit duktig på att omge mig med duktiga människor och Jonas är en av dem, säger han.

Mark misstänker att även hans finska mamma hade add. Men hon hann aldrig göra någon utredning, vilket han tycker är synd.

– Men vi visste ju inte om att diagnosen fanns. Hon skulle ha blivit så lättad och också haft lättare att förlåta sig själv. Min mamma fick inte uppleva att det kan ha funnits en förklaring till varför hon exempelvis dövade sin ångest med alkohol, säger han.

Vad skönt att du äntligen fått reda på varför du mått och agerat på ett visst sätt genom åren. Vad modig du är som vågar prata om det, Mark.

Allt gott i framtiden. Ta hand om dig.