Foto: Janerik Henriksson, TT/TV4

Nina Gunke om makens stöd efter alzheimer-beskedet – berättar nu

Nina Gunke, 66, öppnade sitt hjärta om Alzheimer-diagnosen i Nyhetsmorgon – och möttes av kärlek från svenska folket.
Nu berättar skådespelaren om det viktiga stödet hon fått från sin egen kärlek, maken Samuel.
– Han var bara positiv, men för mig var allt åt helvete, säger hon till Expressen.

Det var under sista helgen i september som skådespelaren Nina Gunke, 66, gästade Nyhetsmorgons studio tillsammans med guddottern Julia Andrén, 32. Intervjun med programledaren Jenny Alversjö, 47, kom att bli mycket känslosam för Nina, som för första gången i offentligheten valde att berätta om sin Alzheimer-diagnos.

Gunke, känd från stora tv-serier som ”Hedebyborna”, ”Skilda världar” och ”Varuhuset”, och julfilmen ”Tomten är far till alla barnen”, berättade i TV4-studion hur hon började glömma repliker.

– Det började med att jag glömde bort saker. Men det säger ju alla, att ”det gör jag också”. Sen tycker jag att det blev sämre, sade Nina i ”Nyhetsmorgon”.

LÄS MER: Skådespelaren Nina Gunke hyllas efter känslosamma intervjun i Nyhetsmorgon

Nina Gunke
Foto: TV4

Att minnas repliker blev allt svårare för Gunke, som i Nyhetsmorgon berättade att hon inte visste var hon skulle ta vägen. När läkarna bad henne att ta med någon till nästa besök förstod hon.

– Då förstod jag att det var alzheimer. Det har varit tufft, men samtidigt den här lilla människan, som sitter bredvid mig, sade hon och tittade på den stöttande guddottern Julia Andrén i Nyhetsmorgon.

– Alla har ju stöttat mig. Jag har inte velat träffa folk. Och jag har sagt: ”Säg ingenting till folk”. Nu säger jag bara: ”Nu ska vi prata om det”.

Nina Gunke
Foto: TV4

Nina Gunke om makens viktiga stöd

Efteråt har Nina Gunke hyllats stort av tittarna. I en stor intervju med Expressen berättar skådespelaren nu också om det starka stöd hon fått från maken Samuel. Han fanns hela tiden vid Nina Gunkes sida då hon fick beskedet om diagnosen på sjukhuset, och gav sitt helhjärtade stöd till älskade hustru.

– ”Det här kommer att fixa sig. Vi gör det här”, sa han. Han var bara positiv, men för mig var allt åt helvete, säger Nina Gunke till Expressen.

STOCKHOLM 20120820 Nina Gunke och Samuel Holgersson anländer till galapremiär av filmen The Expendables 2 på biograf Rigoletto i Stockholm. Foto: Janerik Henriksson/TT

Nina berättar att hon inte längre kan köra bil, men i övrigt har inte vardagen som pensionär påverkats så värst mycket.

– Annars kan jag göra allt, även om det kan kännas skämmigt att inte kunna få fram det jag vill säga eller att det jag säger låter lite tokigt. Men nu har jag vant mig vid att säga ”jag återkommer” då, och då vet alla att det kommer om en stund, och så kan vi skoja om det. Sen får man gärna hjälpa till med att fylla i ord. Det blir jag inte ledsen för, säger Gunke till Expressen.

Skådespelaren förklarar att hon gärna vill att folk ska få upp ögonen för sjukdomen. Hon tycker det känns skönt att ha brutit tystnaden runt sin egen diagnos, och återger vad som hände i en affär nyligen.

– Som nyss när jag var i en butik och behövde skriva ned något. Jag har lite svårt att få ihop bokstäver, och då sa jag bara att jag har alzheimer kan du hjälpa mig? Och så var det fixat!

Du är fantastisk, Nina!

Skriv gärna en uppmuntrande kommentar på vår Facebook-sida!