Oscar Magnussons fina gest för pappa Sven-Erik – initiativet i kampen mot cancer: ”Han är alltid med mig”

Sven-Erik Magnusson dog i prostatacancer för sex år sedan. Nu hyllar hans son Oscar honom i en låt som han skrivit för Mustaschkampen.

– Jag fick en fråga som var svår att säga nej till och jag kände direkt att det finns någonting att skriva om, säger han i TV4:s ”Efter fem”.

I onsdags inleddes november månad. Som vanligt skymtades fler mustascher än vanligt på stan. Det är för att Movember, eller Mustaschkampen som vi säger i Sverige, har inletts.

Män uppmuntras att odla mustascher under denna månad för att uppmärksamma den internationella kampanjen mot klassiska manssjukdomar såsom prostatacancer, testikelcancer och mental ohälsa.

Läs mer: Oscar Magnussons gripande hyllning till pappa Sven-Erik – därför vill han vara med i Allsång på Skansen

I Sverige har 125 000 män någon gång i livet fått diagnosen prostatacancer – det behövs fortfarande mycket pengar till forskningen om sjukdomen.

Oscar Magnusson
Oscar Magnusson har axlat pappan Sven-Eriks roll som sångare i ”Sven-Ingvars”. Foto: Erik Simander/TT

En som är extra involverad i Mustaschkampen detta år är Oscar Magnusson, 42, som är sångare i det värmländska dansbandet Sven-Ingvars.

Han tog över stafettpinnen efter sin pappa Sven-Erik Magnusson, 74, som dog i sviterna av prostatacancer 2017.

Oscar Magnussons fina gest till pappa

I år har han skrivit en låt till Mustaschkampen som en hyllning till sin far. Han hoppas att den ska hjälpa till att bidra till forskningen. Låten heter ”Du finns alltid kvar”.

Valet att ställa upp och agera ambassadör för kampanjen såg han som självklart.

– Jag fick en fråga som var svår att säga nej till och jag kände direkt att det finns någonting att skriva om. Jag har skrivit om sorgen efter pappa, men jag hade inte skrivit om det här med att vara närstående och gå bredvid en som är sjuk i prostatacancer. Det tar på en och det pratas för lite kanske om de anhöriga. Den delen vill jag belysa lite, säger han när han medverkar i TV4:s program ”Efter fem”.

En av programledarna i ”Efter fem” är Henrik Alsterdal, han frågade Oscar Magnusson hur det känns att bidra i kampen mot cancer.

– Det är fantastiskt. Jag ser runt omkring mig här och det är märkligt att det är glad stämning fast det handlar om det här… men det är också det som är så himla fint. Livet pågår och vi delar erfarenheter med varandra.

”Vissa ser pappa i mig”

Alsterdal: Han var omåttligt populär och älskad av hela svenska folket. Känns det som att han är med dig en dag som denna?

– Han är alltid med mig. Och som låten säger: ”Du finns alltid kvar”. Börjar man snegla så där i livets vardag så finns de där hela tiden. Jag sneglar på mina barn ibland och blir förundrad över hur en människa som inte finns längre kan gå igen på ett sätt som är så talande, säger han och fortsätter:

– Vissa ser pappa i mig, det tycker jag är fint. Det innebär ju också att han finns kvar på ett sätt. Jag tänker på honom varje dag och har med mig honom. Jag omfamnar sorgen och ser något ljust i att han finns där.

Oscar Magnusson och hans pappa Sven-Erik Magnusson. Foto: Bo Håkansson, Bilduppdraget/SVT & Bertil Enevåg Ericson/TT

Vi saknar dig, Sven-Erik! Men du ska veta att Oscar verkligen förvaltar ditt arv på ett suveränt sätt.

Ta hand om varandra och sprid kärlek.