Patrick Ekwalls stora skräck i Fångarna på fortet – kravet på TV4 för att ställa upp: ”Dödsångest”

I ”Fångarna på fortet” ställdes Patrick Ekwall inför en av sitt livs största utmaningar. I efterhand beskriver sportjournalisten det som att han var panikslagen och att han kände en mardrömslik rädsla.

Att utmana sig själv och dina rädslor har jag gjort flera gånger förut, men det här gav mig bara dödsångest”, skriver han på Instagram.

Den som kollade på ”Fångarna på fortet” på TV4 i lördags fick se en panikslagen Patrick Ekwall, 58, som bokstavligt talat kämpade med att hålla huvudet ovanför vattenytan.

Den skånske sportjournalisten trotsade nämligen sin stora fobi och lät sig övertalas att vara med i ett moment som innefattade vatten.

Patrick kan inte simma – någonting han tidigare pratat om offentligt –och det har plågat honom hela livet.

Patrick Ekwalls ord om rädslan

Nu skriver tv-profilen om sin upplevelse. Han gick alltså med på att vara med i tävlingen, men han hade ett krav på TV4.

Han ville att två dykare skulle vara redo att plocka upp honom ur havet när han trillade i. 

2009 redogjorde Aftonbladet i rubrikform att ”Patrick Ekwall kan inte simma”, som att jag var lite dum i huvudet. Det var en plåga när jag var liten och inte var som alla andra och det har ibland varit jobbigt som vuxen i olika sammanhang. När jag var med i lekprogrammet ”Fångarna på fortet” (för åttonde gången) frågade Gunde Svan om jag vågade utmana en av mina värsta rädslor genom att göra ett moment över havet”, skriver Patrick på Instagram.

Patrick Ekwall Instagram
Patrick Ekwalls inlägg på Instagram. Foto: Instagram/@patrickekwall

”Jag kommer inte att överleva”

Trots att TV4 mötte hans krav blev det hela en skräckupplevelse för Patrick. Han fick panik så fort han insåg att han höll på att glida ner för vippbrädan och landa i vattnet ett par meter ner.

När dykarna kom för att hjälpa honom (han hade dessutom flytväst) skrek han och bad dem att rädda honom.

– Slappna av, de har dig. Känn dig trygg, skriker Gunde Svan i programmet.

I en synk kommenterade Ekwall händelsen.

– Så fort jag kom in under vattnet så fick jag panik. Jag kan inte andas. Jag kan inte se. Jag kommer inte att överleva, säger han.

– Det är modigt. Det är nu det heter att man offrar sig för laget, säger Gunde.

”Gav mig bara dödsångest”

Patrick Ekwall fortsätter att kommentera sin mardrömslika upplevelse på Instagram.

Jag sa ja efter att ha försäkrat mig om att det fanns två dykare i närheten för att plocka upp mig. Men jag förstod aldrig hur panikslagen jag skulle hinna bli på några sekunder. Lyssna på klippet så hör ni den mardrömslika rädslan. Att utmana sig själv och dina rädslor har jag gjort flera gånger förut, men det här gav mig bara dödsångest. Och jag insåg att jag kanske ska försöka göra något åt det eller är det för sent att lära sig simma?”, skriver han.

Så modigt att du vågar prata om det här och visa dig sårbar, Patrick. Det är helt naturligt att man har en stor rädsla eller en fobi, det har de flesta människor.

Vi skickar många varma kramar till dig och önskar dig allt gott framöver.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev