Pernilla Wahlgrens ärliga ord om sin diagnos – därför vägrar hon mediciner: ”Vissa tycker att…”

I podcasten ”Wahlgren & Wistam” berättar Pernilla Wahlgren att hon nyligen diagnostiserats med ADHD. Hon vägrar däremot att ta några mediciner.

– Jag kan inte påstå att ”hade jag tagit ADHD-medicin så kommer jag bli mer fokuserad”, för så som jag känner just nu när jag sitter här så känner jag inte att jag behöver det, säger hon i det senaste avsnittet.

Hon är en av Sveriges mest kända och folkkära artister, skådespelare och programledare. Oerhört många människor är intresserade av Pernilla Wahlgrens, 56, fartfyllda liv – och sedan flera år kan de följa hennes vardag i Kanal 5-programmet ”Wahlgrens värld”.

Pernilla hörs även i podcasten ”Wahlgren & Wistam” som hon har tillsammans med nära vännen Sofia Wistam. I podden pratar de om allt mellan himmel och jord.

Läs mer: Pernilla Wahlgrens förändring i relationen med Christian Bauer – efter parets stora beslut: ”Kändes töntigt”

I det senaste avsnittet tillät sig Pernilla att vara lite allvarlig för en sekund. Hon berättade då om att hon nyligen fått diagnosen ADHD.

Pernilla Wahlgren
Pernilla Wahlgren. Foto: SVT

Hon säger att hon länge misstänkt att hon kan ha diagnosen, men att hon inte varit så angelägen att ta reda på det eftersom hon bott själv i många år och inte haft någon annan att ta hänsyn till.

Har fått flera diagnoser

I ”Wahlgren & Wistam” berättar hon om hur processen sett ut.

– Man träffar en psykolog som är specialist på olika typer av diagnoser. Man sitter och pratar först väldigt länge, svarar på frågor, svarar på formulär och fyller i. Sedan får man ses igen och då sitter man i flera timmar och gör olika tester. Sista gången fick jag träffa en läkare, som också är specialist inom det här området, och efter alla dessa gånger så fick jag ut rådet att jag har mild ADHD men även ADHD och lite ADD också, säger hon.

Den som sett på ”Wahlgrens värld” vet att Pernilla ofta är lite förvirrad och glömsk. Hon säger att det nu är skönt för henne att veta vad det beror på.

– Och jag berättar samma saker flera gånger. Och då blir man så här: ”Shit håller jag på att bli dement eller vad är det?”. Men då sa han att det är en typisk ADHD-grej att man kan berätta en sak och så glömmer du att du har berättat det, och så berättar du det igen för att du fokuserar på det som är viktigt, säger hon.

Läs mer: Pernilla Wahlgren ska gifta sig IGEN – så blir hennes nya bröllop med Christian Bauer: ”Han styr upp”

Bianca Ingrosso har också ADHD

Till skillnad från många andra som har en ADHD-diagnos så är inte Pernilla det minsta sugen på att testa någon medicin. Hennes dotter Bianca Ingrosso, 29, har i samma veva fått en egen ADHD-diagnos och hon är i färd med att prova olika typer av mediciner och mängder – men Pernilla vill inte hoppa på det tåget.

Pernilla Wahlgren i "Wahlgrens värld". Foto: Kanal 5
Pernilla Wahlgren i ”Wahlgrens värld”. Foto: Kanal 5

– Jag vet att vissa som har ADHD tycker att deras liv blir bättre efter att de har tagit medicin, för att få mer fokus. Men jag måste säga att när jag väl går in i mina repetitionsperioder så är jag väldigt fokuserad på det jag gör där och då. Att jag är väldigt bra på att skärma av allt annat, som ”Allsång på Skansen”-perioden till exempel. Då sa jag nej till det här sociala livet med andra och jag bara pluggade text, drack ingen alkohol för att alltid vara sharp, säger hon och fortsätter:

– Jag kan inte påstå att ”hade jag tagit ADHD-medicin så kommer jag bli mer fokuserad”, för så som jag känner just nu när jag sitter här så känner jag inte att jag behöver det.

Vad modigt att du är så ärlig och vågar berätta om det här, Pernilla. Klart att det kan vara extra läskigt och känsligt att få en ADHD-diagnos lite senare i livet. Men du verkar hantera det bra.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev