Suzanne Reuters vägran – därför sätter folkkära skådespelaren ner foten

Hon är en av våra mest omtyckta skådespelare och har varit en självklar del av svensk film och tv i många år.

Men det finns en speciell sak som Suzanne Reuter, 68, inte tackar ja till.

Om detta berättade hon i en intervju med Dagens Nyheter.

Suzanne Reuter, 68, är en av landets mest rutinerade och folkkära skådespelare. Hon föddes den 14 juni 1952 i Stockholm och skådespeleriet fanns redan i familjen.

STOCKHOLM 20080520 Peter Dalle, Suzanne Reuter (bilden) och Robert Gustafsson sätter upp ”Lånta fjädrar” i Kalmar i sommar Foto: Maja Suslin / SCANPIX / TT

Mamma Bojan hade massor av roller i såväl film som tv-serier och på teaterscenen runtom i landet. På 1940-talet spelade hon bland annat i tre olika Ingmar Bergman-uppsättningar på Sagoteatern.

Suzanne Reuter gick i mammas fotspår och 1976 började hon på Teaterhögskolan i Göteborg. Resten är – som det brukar heta – historia. Reuter har under årens lopp blivit en av våra klarast lysande stjärnor på skådespelarhimlen, och 2010 spelade mor och dotter mot varandra i tv-serien ”Drottningoffret”.

Med roller i klassiska tv-serier som ”Lorry”, ”Rederiet” och ”Svensson, Svensson” etablerade sig Suzanne Reuter på 1990-talet som en av landets hetaste skådisar. En lysande kombination av humoristisk och dramatisk tajming har bland annat gett henne flera priser: Guldmasken vid inte mindre än tre tillfällen och så Guldbaggen för bästa kvinnliga huvudroll 1994 i komediklassikern ”Yrrol”.

I rollen som den älskvärda matriarken Helga Löwander i SVT:s dramaserie ”Vår tid är nu” gjorde Suzanne Reuter stor succé och hyllades av såväl tv-publiken som kritiker.

Helga Löwander (Suzanne Reuter) och Calle (Charlie Gustafsson). Foto: SVT
Helga Löwander (Suzanne Reuter) och Calle (Charlie Gustafsson) i ”Vår tid är nu”. Foto: SVT

På senare år har tittarna också kunnat se henne i ”Fångarna på fortet” och nyligen blev hon klar för Icas omtyckta tv-reklamsåpa där hon ska spela mot bland andra Björn Kjellman.

Suzanne Reuter: ”Vad vinner jag på det?”

Suzanne Reuter är också känd för sin höga integritet och i en intervju med Dagens Nyheter häromåret berättade den folkkära skådespelaren om valet att hålla det privata just privat.

– Att prata om jobbet är en sak, att prata om familj och privata händelser i livet är en helt annan, och det är inte längre intressant för mig. Varför skulle jag göra det? Vad vinner jag på det? Absolut ingenting, säger Reuter till DN.

Det är också därför som skådespelaren tackar nej till vissa tv-produktioner, förklarar hon.

– Så jag håller mig borta ifrån tv-program som ”Stjärnorna på slottet” och andra. Jag håller mig till att göra roller och då vill jag att publiken ska se rollen, inte störas av en massa tankar om privata Suzanne som kladdar ner det arbetet.

Reuter om nya Ica-rollen: ”Blev väldigt glad”

Reuter, som belönades med Karamelodiktstipediet 2019, är högaktuell i tv och om rollen i Ica-reklamen förklarade hon att det krävdes en hel del stötande och blötande innan hon sade ja.

– Funderade ganska länge, därför att det kan ju innebära en del att man kanske inte kan göra så mycket annat på tv. Eftersom det inte kan sändas samtidigt och så, säger Reuter i en intervju med Nyhetsmorgon och fortsätter:

– Men jag blev väldigt glad, för jag tänkte att, som du sa (säger Suzanne och tittar på kollegan Björn Kjellman) det är ett drömgig. Och att man vet att man har det här i några år framöver är helt otroligt. Och i dessa tider är det fantastiskt.

STOCKHOLM 20120302 Suzanne Reuter spelar en av huvudrollerna i Oscarsteaterns uppsättning av ”La cage aux folles” Foto: Jessica Gow / SCANPIX / TT

Visst ser vi fram emot att se mer med Suzanne Reuter i tv-rutan? Nu hjälps vi åt att hylla denna fantastiska skådespelare! Skriv gärna en trevlig kommentar på vår Facebook-sida och dela vidare.