Kronprinsessan Victorias oro projektet – då skulle hon kunna resa bort: ”Jag vill ju helst inte…”

Netflix-serien The Crown, som skildrar dramat under drottning Elizabeths alla år på tronen, har gjort succé i flera länder. Nu är man även igång med en svensk variant som ska porträttera den svenska kungafamiljen genom åren. Men det är ett projekt som kronprinsessan Victoria bävar inför. 

En ny säsong av The Crown hade till mångas stora förtjusning nyligen haft premiär på Netflix. Den femte säsongen kommer att fokusera mycket på tiden kring skilsmässan mellan prinsessan Diana och prins Charles, fram till Dianas död 1997. 

Det som porträtteras serien har redan fått en hel del kritik från de som sett den på förhand. En av dessa är William Shawcross, som författat boken “Queen Elizabeth, The Queen Mother”, och har god insyn i det brittiska kungahuset.

Foto: Shutterstock

”Fylld med lögner”

I ett brev till The Telegraph skriver William Shawcross att The Crown var en ”avskyvärd serie, fylld med lögner och halvsanningar inkapslade i spets och sammet”.

Han fortsätter: 

”Det är förvånansvärt och medvetet sårande för enskilda medlemmar av kungafamiljen och offentliga tjänstemän som inte kan svara tillbaka, ännu mindre stämma dem på skadestånd”.

LÄS MER: Brittiska kungahuset rasar mot scenerna i nya The Crown: ”Fyllt med lögner”

Serien har intresserat många, bland annat prinsessan Madeleine och kronprinsessan Victoria. Men inför den svenska varianten av serien känner Victoria en oro. 

Enligt Svensk Dam har projektetet som kallas “Monarki” varit på gång i flera år. 

Victoria vill inte bli porträtterad

För TT har hovets informationschef Margareta Thorgren sagt att hovet känt till projektet under flera år, men att de inte har varit delaktiga. Vidare har hon berättat att manusförfattaren Åsa Lantz velat ställa några frågor utifrån de dokumentära delarna. 

 – Hur kan det möjligen bli rätt? Det är svårt att ta sig an, särskilt när personerna lever, säger kronprinsessan i en intervju med Svenska Dagbladet.

Kronprinsessan Victoria och kung Carl XVI Gustaf. Foto: Jessica Gow/TT

Att bli porträtterad i spelfilm är något kronprinsessan Victoria är skeptisk till. När hon i en intervju med SvD fick frågan om vem hon skulle vilja se i rollen som sig själv svarade hon: 

– Jag vill ju helst inte bli porträtterad. Kanske är jag långväga bortrest under hela säsongen!

Tittar du på The Crown? Dela gärna med dig av dina åsikter i kommentarsfältet på Facebook.