Oron i kungahuset: Otäcka kidnappningsdramat innan statsbesöket

Under tisdagen får kronprinsessan Victoria och prins Daniel besök av nederländska drottning Máxima och kung Willem-Alexander. Besöket inkluderar bland annat ceremonier och festligheter, men tiden innan har präglats av oro i kungahuset.

Victorias guddotter, prinsessan Catharina-Amalia, har nämligen fruktats vara måltavla för kidnappning. 

Idag tar det svenska kronprinsessparet emot nederländska drottning Máxima och kung Willem-Alexander på Arlanda. De kommande dagarna väntar möten, korteger, ceremonier och en gala på det kungliga slottet. 

Prins Daniel, kronprinsessan Victoria, och kungen. Foto: TT
Foto: Henrik Montgomery/TT

Måltavla för kidnappning

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel har en god relation med paret. Victoria är nämligen gudmor till deras dotter – prinsessan Catharina-Amalia, som var brudnäbb på kronprinsessparets bröllop

Prinsessan är kung Willems äldsta dotter, och därmed Nederländsk tronarvinge. Flickan, som är 18 år gammal, har identifierats som eventuell måltavla för kidnappning, vilket De Telegraaf rapporterade i september. 

Prinsessan Catharina-Amalia från Nederländerna tillsammans med kung Felipe VI av Spanien. Foto: Håkon Mosvold Larsen/TT
Prinsessan Catharina-Amalia från Nederländerna tillsammans med kung Felipe VI av Spanien. Foto: Håkon Mosvold Larsen/TT

I tidningen kan man läsa att polisen och åklagarmyndigheten uttryckt stor oro över prinsessan Amalias och premiärminister Mark Ruttes säkerhetssituation. Anledningen ska ha varit att man fått signaler om att ledare för Mocro-maffian skulle ha riktat in sig på en av dem. 

LÄS MER: Victorias allvarsamma samtal med Estelle och Oscar – nu kommer det fram vad som egentligen sagts

Maffians intresse

Maffiagruppens ledare – Ridouan Taghi, avtjänar just nu ett fängelsestraff, men enligt De Telegraaf ska han ha brevväxlat med en medhjälpare på utsidan. 

På grund av polisens kommunicerade oro tvingades kronprinsessan lämna Universiteit van Amsterdam där hon studerar. I stället fick hon hålla sig på slottet Huis Bosch med polisskydd tills läget ansågs vara säkert. 

Ökar säkerheten i Stockholm

Sedan september har uppdateringarna kring prinsessans situation varit få i utländska medier, men enligt SVT har säkerheten höjts när det nederländska paret tas emot i Stockholm under tisdagen.

Bland annat kommer tredagarsbesöket att bevakas av polisens drönare i Gamla stan, på Skeppsholmen och på Östermalm.

Anledningen till besöket är enligt det svenska kungahuset att stärka relationen mellan Sverige och Nederländerna. Besöket ska fokusera på frågor om grön innovation, energiomställning och livsvetenskap, samt maritima relationer och jämställdhet.

Vi hoppas att besöket blir lyckat. Dela gärna artikeln med fler.