Foto: Henrik Montgomery & Christine Olsson, TT

Abba-medlemmarnas nya drag efter återkomsten – nyheten hyllas av fans i hela världen: ”Fantastiskt”

Först skänkte Abba intäkter till FN:s barnfond.
Nu meddelar den svenska supergruppen sitt stöd till Musikhjälpen.
Här är popstjärnornas julklapp till insamlingen för en värld utan barnarbete.

Abba är återförenade. Efter fyra decennier släpptes tidigare i höst albumet ”Voyage” – den första fullängdaren från den svenska supergruppen sedan ”The Visitors” som kom 1981.

Comebacken från Björn Ulvaeus, Benny Andersson, Agnetha Fältskog och Anni-Frid Lyngstad beskrivs av många som den kanske största återkomsten i pophistorien. Klart är i alla fall att Abba sedan albumsläppet toppat listorna i inte mindre än 19 länder, inklusive Sverige och Storbritannien. Nyligen fick de också ta emot pris för årets album i Tyskland.

– Vi är så glada att våra fans verkar gilla vårt nya album lika mycket som vi tyckte om att göra det! Vi är fullständigt ovan månen över att ha ett album i toppen av listorna igen, sade de fyra Abba-medlemmarna Agnetha Fältskog, Anni-Frid Lyngstad, Björn Ulvaeus och Benny Andersson i ett gemensamt uttalande.

Nyligen kom dessutom en julklapp till fansen – när Abba släppte en musikvideo till jullåten ”Little Things”. Det är samma kreativa team bakom musikvideon som till Abbas nya omtalade ”abbatar”-show i London.

– Videon har skapats av showteamet för ABBA Voyage tillsammans med regissören Sophie Muller i London, ABBA har godkänt idén, skrev Niklas Torsell på skivbolaget Universal Music Sweden, till Nöjeslivet.

Videon har sedan den släpptes fått över två miljoner visningar på Youtube.

I samband med släppet av musikvideon och singeln ”Little Things”, bekräftade Abba också att de skänker intäkter från låten till välgörenhet, nämligen till FN:s barnfond, Unicef.

LÄS MER: Abbas varma julklapp till utsatta barn: ”Nu har vi bestämt oss”

– Vi tror att det, utan kvinnors egenmakt, är omöjligt att utrota fattigdom. Det är därför vi stödjer Unicef i kampen att skydda flickor från sexuellt våld, och stärker dem genom Global Child Protection Fund, skrev Abba i ett uttalande.

STOCKHOLM 20130801 Abba-medlemmen Agnetha Fältskog belönas med en guldskiva för sitt album A på Stockholm Pride på Östermalms IP i Stockholm 2013. Foto: Christine Olsson / TT

Sedan tidigare har Abba i många år skänkt intäkter från klassikerlåten Chiquitita till Unicef.

– Det har vi gjort i många år med vår låt Chiquitita och nu har vi bestämt oss för att ge Unicef en julklapp i form av en andra låt: Little Things från vårt album Voyage!

Abbas insats för Musikhjälpen

Nu väljer den svenska supergruppen att återigen engagera sig för en god sak. I måndags startade ”Musikhjälpen” – Radiohjälpens årligt återkommande arrangemang där pengar samlas in till ett särskilt ändamål och som direktsänds dygnet runt i både SVT och Sveriges Radio.

I år är temat ”för en värld utan barnarbete” – och nu väljer Abba att ansluta sig till engagemanget. Popstjärnorna har valt att skänka ett nytt fotografi på sig själva med sina autografer till Musikhjälpen. Bilden auktioneras nu ut, där intäkterna kommer att gå till Radiohjälpens insamling.

I skrivande stund är fotot uppe i 76 000 kronor med ungefär två dygn kvar. Auktionen avslutas på söndag.

SVT och Sveriges Radio uppmärksammar auktionen i sina sändningar, och även Abba väljer nu att synliggöra densamma i sina sociala medier. Där fans över hela världen nu hyllar aktionen.

”Fantastiskt”, skriver ett Abba-fan i kommentarsfältet till inlägget på Instagram som fått tusentals gilla-markeringar.

”För en utmärkt sak”, skriver en annan Abba-fantast.

”Vilken härlig bild med autograferna! Signaturerna är söta och värdefulla!”, skriver en tredje.

STOCKHOLM 20150903 Benny Andersson och Björn Ulvaeus fotograferade inför uppsättningen av ”Kristina från Duvemåla” på Cirkus 2015. Foto: Henrik Montgomery / TT

Dela gärna vidare inlägget om du också är glad över Abbas comeback!