SVT pudlar efter orden om artisternas kupp under Melodifestivalen: ”Det finns inte två…”

Lillasyster valde att visa sitt stöd för Ukraina under direktsändningen i lördags. Två av bandmedlemmarna hade målat naglarna i blågult.

– Vi behöver visa ett opartiskt program. Vi måste alltid visa båda sidorna och det har vi inte möjlighet att göra, för vi kan inte kommentera den andra parten i det här fallet, sade Anette Brattström till Aftonbladet.

Men nu pudlar projektledaren för Melodifestivalen efter sitt uttalande.

Klara Hammarström och Medina gick till final i lördagens fjärde deltävling i Melodifestivalen. Till semifinal gick Anna Bergendahl och Lillasyster. Men hårdrocksbandets placering är inte det som främst har uppmärksammats efter Mello-tävlingen.

Sångaren i bandet Lillasyster, Martin Westerstrand och gitarristen Max Flövik, valde att under framträdandet visa sitt stöd för Ukraina. Bandmedlemmarna hade målat sina naglar i blått och gult, som den ukrainska flaggan.

Fick kritik av SVT

Tittarna hyllade bandets tilltag. Men projektledaren för Melodifestivalen, Anette Brattström, riktade först skarp kritik mot bandets agerande, enligt Aftonbladet.

Anette Brattström
Anette Brattström. Foto: TT

Hon menade att ställningstagandet var problematiskt och kunde strida mot SVT:s sändningstillstånd.

– Vi behöver visa ett opartiskt program. Vi måste alltid visa båda sidorna och det har vi inte möjlighet att göra, för vi kan inte kommentera den andra parten i det här fallet, sade Brattström till Aftonbladet efter lördagens sändning.

SVT pudlar efter tittarkritiken

Kommentaren fick stor uppmärksamhet i sociala medier och kritiken från tittarna lät inte vänta på sig. SVT pudlar nu efter sitt uttalande. I ett mejl till Aftonbladet skriver Anette Brattström hon har förståelse för Lillasysters agerande.

”Direkt efter sändning igår kväll gjorde jag ett uttalande som jag vill förtydliga. Rysslands storskaliga invasion av Ukraina drabbar civilbefolkningen oerhört hårt och många människor måste fly och det är fruktansvärt – det finns inte två sidor av det”, skriver hon.

Brattström fortsätter sedan i mejlet:

”Rysslands krig mot Ukraina är en extraordinär händelse som väcker många starka och fullt berättigade reaktioner. SVT har full förståelse för att också de tävlande i Mello vill ge uttryck för detta, och vår bedömning är att sådana reaktioner inte i sig står i strid med SVT:s sändningstillstånd.

Vad tycker du om årets Mello?