Efter stora tv-succén – nu hoppas expert att politikerna ska satsa mer på de äldre

Experter har fascinerats över den förändring som har skett sedan de äldre på boendet Attendo Maria Winkvist mötte fyraåringarna från Förskolan Vildnissarna.

För många äldre har barnet gett dem en ny livsgnista, och professor Ingmar Skoog vill nu se att politikerna tar an experimentet på fler äldreboenden.

– Det här måste få våra politiker att tänka till om hur äldre tas om hans i Sverige, säger han i programmet.

”Fyraåringarna på äldreboendet” har blivit en stor tittarsuccé.

Programmet som låter tittarna få följa hur äldre på boendet Attendo Maria Winkvist, möter förskolebarn från Vildnissarna har gett fantastiska resultat.

Programmet som spelades in förra året, innan coronapandemin bröt ut har gjort att de fortfarande håller kontakten efter inspelningarna tog slut.

Men på grund av pandemin har barnen bara fått stå utanför boendet och vinkat in till de äldre.

Fyraåringarna på äldreboendet
Foto: TV4

Vill återförenas med barnen

Nu längtar de mer än någonsin efter att få återförenas med sina vänner från äldreboendet.

– Ja, det är det enda vi går och väntar på hela tiden. Vi hade en plan som vi la upp tillsammans med äldreboendet efteråt om när och hur och var vi skulle fortsätta ses. Allt var klappat och klart, men sen kom coronan, säger förskolläraren Michael Wahlner till Nöjeslivet.

Det är långt ifrån bara barnen och de äldre som är nöjda över resultatet efter deras experiment tillsammans.

LÄS MER: Fyraåringarnas underbara tacktal till de äldre i TV4 – orden träffar rakt i hjärtat

Expertens ord om experimentet

Ingmar Skoog som är  professor i psykiatri vid Göteborgs universitet och föreståndare för Centrum för åldrande och hälsa har tidigare berättat om hur han fascinerats över hur bra experimentet gick.

Nu vill han att politikerna ska testa samma sak på fler äldreboenden.

Den här stimulansen som de har fått genom att ha kontakten med barnen, har gett ett resultat som är helt häpnadsväckande, säger han i programmet och fortsätter:

Jag tror att detta måste få politiker att tänka till ordentligt. Hur ska vi få ett äldreomhändertagande som gör att äldre personer är på en nivå som är optimal, som är deras egen nivå.

Ingmar Skoog
Foto: TV4

Politiker måste tänka om

Ingmar Skoog berättar vidare att de äldre mår bättre och klarar sig dessutom bättre på boendet än vad de gjorde innan, vilket är ett riktigt glädjebesked.

Jag kan tänka mig att skulle vi göra det här på något annat äldreboende så skulle man få samma resultat. Och det här måste få våra politiker att tänka till om hur äldre tas om hans i Sverige, säger han.

Och för den som längtar efter att få se en ny säsong av programmet kan få vänta.

LÄS MER: Förskolläraren Michael hyllar barnen efter TV4-serien: ”De utvecklade en enorm empati”

TV4:s framtidsbesked

På grund av den rådande pandemin, är det ännu osäkert om en fortsättning kan bli av.

– Som med så mycket annat så är nog svårt att ta ett beslut kring det så länge vi inte ser ett slut på Covid-19-pandemin, säger Martin Nygren, exekutiv producent på TV4, till Nöjeslivet.

Fyraåringarna på äldreboendet
Foto: TV4

Kanalen är nöjda med tittarsiffrorna – och det stora engagemang som tv-tittarna har visat efteråt.

– Vi är nöjda. Om vi vågade hoppas på att skapa engagemang så är det ju lite svårare att sia om hur mycket tittare en sådan här serie kan dra till sig. Men vi känner av trenden från ett allt större engagemang och hela tiden hittar nya tittare till serien. Första episoden ligger nu på runt 700 000 tittare vilket vi är jättenöjda med, säger Martin Nygren, exekutiv producent på TV4, till Nöjeslivet.

LÄS MER: TV4:s framtidsbesked för ”Fyraåringarna på äldreboendet” – så har det gått efter inspelningarna

Vi hoppas verkligen att det kommer en till säsong av detta fantastiska program! Jag kan omöjligt vara den enda som uppskattar detta program!